Жълтоок пингвин

Източник на изображението

The Жълтоок пингвин или Коне е пингвин, открит в Нова Зеландия, на югоизточното крайбрежие на Южния остров, пролива Фово и остров Стюарт / островите Ракиура и Окланд и Кембъл.

Жълтоокият пингвин е третият по големина пингвин зад Императорски пингвин , най-големият и най кралски пингвин като е вторият по големина.

Най-редкият от всички пингвини, Жълтоокият пингвин е уникален на външен вид и поведение. Тези самотни птици са претърпели намаляване на популацията през последните 50 години поради загуба на местообитания и хищничество от внесени видове.



малтийски и йорки смесени кученца

Характеристики на жълтооките пингвини



Жълтоокият пингвин е средно голям пингвин с бледожълти очи, нарастващ до приблизително 65 сантиметра височина. Средното тегло за възрастен е от 5 до 6 килограма. Жълтоокият пингвин има бледожълта глава с черни пера.

Има лента от ярко жълто, която тече от очите му около тила. Непълнолетният има по-сива глава без лента и очите им имат сив ирис.

Диета с жълтооки пингвини

Жълтоокият пингвин обикновено гнезди в гората или храсталака. Храни се предимно със синя треска, червена треска, опалова риба, цаца и калмари.

най -малката порода немска овчарка

Поведение на жълтооките пингвини

Жълтооките пингвини прекарват по-голямата част от деня си в морето, като се хранят в топлите новозеландски води. Невероятни подводни плувци, те могат да се гмуркат на дълбочина 400 фута и са пригодени да задържат дъха си до четири минути. Жълтооките пингвини могат да пътуват до 20 мили от брега до местата за хранене на ръба на континенталния шелф.

Жълтооките пингвини са горски гнездящи птици, които предпочитат да гнездят на усамотено място, подкрепено до банка, дърво или дънер. Крайбрежното обезлесяване обаче принуди тези пингвини да потърсят убежище сред високи брегови треви, където възрастни, яйца и пилета често стават плячка на въведени кучета, котки, лодки, порове и плъхове.

Въпреки че гнездят в хлабави „колонии“, сдвоените жълтооки пингвини търсят уединение, често гнездящи далеч от погледа си.

смес от померанско сибирско хъски

Размножаване на жълтооките пингвини

По време на продължителния си размножителен сезон, който продължава от средата на август до средата на март, пингвините излизат на брега вечер и се въртят несръчно нагоре по плажа до местата си за вътрешно гнездене. През септември до средата на октомври женските снасят две яйца в гнезда на пръчки и груба трева, които осигуряват подслон от горещото слънце и защита от бури.

Инкубационният период е около 45 дни и двамата родители наблюдават яйцата. Средният период на люпене в континентална Нова Зеландия е началото на ноември. И двете яйца обикновено се излюпват. В този момент единият родител остава с пилетата, докато другият родител отива в морето, за да лови храна. Необичайни сред пингвините, пилетата остават при родителите и не образуват „детски ясли“ (детски групи), както правят повечето други пингвинчета. Пилетата се хранят от средата на февруари до средата на март и след това могат сами да се отправят към морето, за да се хранят.

Жълтооките хищници на пингвини

Въпреки че са бързи плувци, жълтооките пингвини могат да станат жертва на тюлени и акули в морето, макар че най-големите заплахи за оцеляването им са на сушата. Напоследък бяха въведени значителни мерки за защита, за да се ограничат загубите на популация, включително законодателство, насочено към намаляване на броя на хищниците от местни бозайници и забавяне на загубата на местообитания.

Опазване на жълтооките пингвини

Настоящият статус на жълтоокия пингвин е застрашен, с приблизително население от 4000 души. Смята се за един от най-редките видове пингвини в света. Основните заплахи включват деградация на местообитанията, въведени хищници, както и промени в околната среда. Смята се, че е най-древният от всички живи пингвини.