Птици от бял щъркел

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Бял щъркел (Ciconia ciconia) е голяма болотна птица, която принадлежи към семейството: Ciconiidae.



Има два подвида на бял щъркел, африканският бял щъркел, който се среща в Северозападна и Южна Африка и европейският бял щъркел, който се среща в Европа.

Белите щъркели гнездят в Централна и Източна Европа, като зимуват в Африка. Около една четвърт от населението на белите щъркели живее в Полша.



Използвайте информацията по-долу, за да научите повече за характеристиките на белия щъркел, местообитанието, диетата, поведението и размножаването.

Характеристики на бял щъркел

Белият щъркел има силно тяло, което измерва 100 - 115 сантиметра (39 - 45 инча) от върха на клюна до края на опашката и тежи 2,5 - 4,4 килограма. Той има размах на крилата от 195 - 215 сантиметра (77 - 85 инча).



Белият щъркел е отличителна голяма болотна птица, която има бяло оперение с черни махови пера и покривни покривки. Черното оцветяване се причинява от пигмента меланин и каротеноиди в диетата им.

Възрастните бели щъркели имат дълги заострени червени клюнове, дълги червени крака с частично преплетени крака в края и дълга, тънка врата. Те имат черна кожа около очите, а ноктите им са тъпи и подобни на нокти. Мъжките и женските са идентични на външен вид, но мъжките са малко по-големи по размер. Перата на гърдите са дълги и образуват ерш, който понякога се използва при извършване на ухажване.

Крилата на белия щъркел са дълги и широки, което позволява на птицата да се рее лесно на въздушни термици. Ударите на крилата на щъркелите, когато пляскат, имат бавен, но правилен модел. Подобно на повечето блуждаещи птици, белите щъркели са грандиозна гледка, когато се реят във въздуха, с дълги вратове, изпънати напред и дълги крака, опънати назад, далеч от края на късата си опашка. Те размахват огромните си, широки крила възможно най-малко, за да спестят енергия.

На земята белият щъркел върви с бавно равномерно темпо с опъната нагоре глава. Когато си почива, има склонност да прегръща главата си между раменете си. Белите щъркели първични махови пера се линят годишно и се заменят по време на размножителния сезон.

Местообитание на бял щъркел



Предпочитаните местообитания на белия щъркел са речни брегове, блата, блата, канавки, пасища и ливади. Белите щъркели са склонни да избягват райони, обрасли с високи дървета и храсти.

Диета с бял щъркел

Белият щъркел е изцяло дневен (активен през деня). Предпочитаните му места за хранене са плитки влажни зони, тревисти ливади и земеделски земи. Белият щъркел е месояден и се храни с различни животни както от земята, така и от плитките води. Плячката включва земноводни, влечуги като гущери, змии и жаби, насекоми, риби, малки птици и бозайници.

Поведение на бял щъркел

Белите щъркели са гласовити птици, които произвеждат шумен звук, издаващ се чрез бързо отваряне и затваряне на клюновете си, който се усилва от гърлената торбичка, която действа като звукова кутия. Младите щъркели произвеждат крякания, свирки и хленчене, когато просят храна, а също така започват типичното клатене на клюн.



Белите щъркели са стадни птици, които се събират на хиляди, когато са на дълги разстояния и когато зимуват в Африка на юг от Сахара.

американски питбул териер оцветяване ружово

Когато мигрира между Европа и Африка, белият щъркел избягва да прекоси Средиземно море и вместо това лети през Леванта на изток или Гибралтарския проток на запад. Това е така, защото въздушните термици не се образуват над Средиземно море, от което зависи при дълги полети. Мигриращите бели щъркели използват издигането на въздушни термици, за да намалят усилията за летене на дълги разстояния и следователно могат да летят по-нататък с по-малко умора.

Гнезда на бял щъркел се изграждат чрез чифтосване на двойки. Гнездата са големи, солидно изградени платформи, направени от пръчки и са изградени в дървета в хлабави колонии в близост до водоизточници. Всяко гнездо измерва 1 - 2 метра (3,3 - 6,6 фута) в дълбочина, 0,8 - 1,5 метра (2,6 - 4,9 фута) в диаметър и 60 - 250 килограма (130 - 550 фунта) в тегло. Гнездата могат да се използват в продължение на няколко години. Няколко други видове птици често гнездят в големите гнезда на Белия щъркел, като врабчета, дървесни врабчета и обикновени скорци.

Белият щъркел е известен с това, че изгражда големите си гнезда на пръчки върху сгради и други конструкции, когато няма подходящи дървета.

Белият щъркел се размножава в по-голям брой в райони с открити тревни площи, особено тревисти райони, които са влажни или често наводнени, и по-малко в райони с по-висока растителност, като гори и храсти. Неразмножаващите се птици се събират в групи от 40 - 50 през размножителния сезон.

Размножаване на бял щъркел

Повечето бели щъркели са моногамни и се сдвояват за цял живот. Женските щъркели снасят 2 - 5 кредасто-бели яйца, които се снасят на интервали от два дни. Яйцата се излюпват след 33 - 34 дни инкубация. Инкубационният период се споделя между двамата родители.

След излюпването и двамата родители се редуват да хранят пилетата. Храната се поставя на ръба на гнездото от родителите, но водата се осигурява чрез регургитация.

При новоизлюпване младите бели щъркели имат розови крака и малък черен клюн с кафяв връх. младите щъркели имат два последователни слоя пух. Тялото му първо е частично покрито с къси, оскъдни пухкави пера, които са белезникави на цвят и се заменят след около седмица с пухкав бял пух. Полетните пера се появяват след 3 седмици заедно с черни скапулари (раменни пера).

Пилетата изплуват след около 2 месеца и обикновено започват да се размножават, когато са на 3 - 5 години. По това време оперението на младите щъркели е подобно на това на възрастните.

немска овчарка хъски микс кученце

Белите щъркели могат да живеят повече от 30 години.


Статус на опазване на бял щъркел

Белият щъркел е класифициран като „Най-малката грижа“ от IUCN. Белият щъркел е един от видовете, за които се прилага Споразумението за опазване на африканско-евразийските прелетни водни птици (AEWA). Заплахите за белия щъркел обаче включват продължаващата загуба на влажни зони, сблъсъци с въздушни електропроводи, използване на устойчиви пестициди (като DDT - дихлородифенилтрихлоретан - синтетичен пестицид) за борба с скакалците в Африка и до голяма степен незаконния лов по миграционните пътища и зимуването основания.


Знаете ли това за Белия Строк?

Според северноевропейската легенда щъркелът е отговорен за довеждането на бебета при нови родители. Легендата е много древна, но е популяризирана от историята на Ханс Кристиан Андерсен от 19 век, наречена „Щъркелите“. Германският фолклор смята, че щъркелите намират бебета в пещери или блата и ги носят в домакинствата в кошница на гърба си или държани в човките си. Тези пещери съдържаха „щъркелови камъни“. След това бебетата щяха да бъдат дадени на майката или падаха в комина. Домакинствата уведомяват кога искат деца, като поставят сладки за щъркела на перваза на прозореца.

Белият щъркел е популярен мотив върху пощенските марки и е представен на повече от 120 марки, издадени от повече от 60 издатели на марки.

Белият щъркел е представен в 2 от Езоповите басни - „Лисицата и щъркелът“ и „Фермерът и щъркелът“.

Щъркелите имат малък страх от хората, ако не бъдат обезпокоявани, и често гнездят по сгради в Европа. В Германия се смяташе, че наличието на гнездо на щрих върху къща предпазва от пожари. Те също бяха защитени поради вярата, че душите им са хора.

Еврейската дума за Белия щъркел е chasidah, което означава ‘милостив’ или ‘вид. Гръцката и римската митология изобразяват щъркелите като образци на преданост на родителите и се е смятало, че те не са умрели от старост, а са отлетели до островите и са се появили на хората.