Западни низини горили

РЕКЛАМА Източник на изображението

Западна низинна горила Западна низинна горила (Gorilla Gorilla Gorilla) принадлежи към семейство ‘Pongidae’, което включва четири вида големи маймуни: горилата, обикновеното шимпанзе, бонобо или пигмейското шимпанзе и орангутангът. Западната низинна горила живее в тропическите дъждовни гори, разпространени в шест държави в западна екваториална Африка, които включват: югоизточна Нигерия, Габон, Камерун, Централноафриканска република, Конго и Екваториална Гвинея.

Западна низинна горила Характеристики



кученце микс питбул

Западната низинна горила е най-голямата от всички примати. Западните низини горили имат широки рамене, мускулеста шия и силни ръце и крака. Значителните им размери им осигуряват добра защита срещу хищници и те живеят в относителна безопасност на земята, повече от всеки друг примат. Тялото на Западните низини горили е покрито с къса, тънка сиво-черна или кафяво-черна коса. Лицето на горилите няма коса, но те имат дебел хребет над очите си.



Зрял мъж от Западна низинна горила има сребърна козина на гърба си. Тези възрастни горили се наричат ​​‘Silverbacks’. Западните низини горили могат да ходят на кратки разстояния с два крака, но обикновено се придвижват, като ходят на четири крака. Когато правят това, те ходят на кокалчетата на пръстите си, което е известно като „ходене с кокалчета“.

Западните низини горили са всеядни животни, но понякога са класифицирани като тревопасни, защото най-вече ядат растения. Те оцеляват предимно от плодове, листа и листа. Западните низини горили понякога ядат насекоми като термити и мравки, за да допълнят диетата си. Западните низини горили не пият вода, тъй като получават достатъчно влага от храната, която консумират.

Единствените хищници на Западната низинна горила са леопардите и хората.

Поведение на западна низинна горила

Западните низини горили образуват малки, нетериториални хареми, обикновено доминирани от единична, зряла мъжка горила. Те живеят в структурирани семейни групи. Група ще се състои от една възрастна сребърна горила, няколко несвързани женски горили и новородени горили. Сребърната горила е доминиращата горила в семейството и той регулира графика на своята група. Западните низини горили ще прекарат няколко часа сутрин в ядене, ще направят почивка в средата на деня и след това ще ядат отново преди да се свечери. По време на междудневната почивка младите горили си играят помежду си, докато възрастните спят.

лабрадор, смесен с бигъл

Докато западните низини горили са социални същества и се нуждаят от други горили наоколо, за да оцелеят, единствената много силна връзка, която те образуват, е връзката между мъжка горила и нейните женски партньори. Западните низини горили са тихи, срамежливи, неагресивни животни. Има много малко конфликти между групи, които имат припокриващи се територии, въпреки че когато е застрашен, мъжката горила прави всичко възможно, за да отплаши хищника или нарушителя.

Възрастните западни низини горили извършват сложни дисплеи, включително побой в гърдите, бягане настрани и разкъсване на растителност, за да отплашат натрапващия се мъж или друга заплаха. Мъжките западни низини горили също използват тези прояви като демонстрация на господство в групата. Възрастните женски горили могат да станат агресивни, когато защитават своите бебета или докато си помагат взаимно да прогонят грубите, млади възрастни мъжки горили. Сребърникът е пазителят на мира и се намесва между случайни разправии между женски горили.

Западните низини горили изграждат гнездо всяка вечер от растителен материал, в което да спят, и дневно гнездо за обедната си почивка.

Възпроизвеждане на западна низинна горила

Западните низини горили, полово зрели в дивата природа на възраст между 7 и 8 години и в плен на около 5 години и половина. Мъжките западни низини горили, полово зрели в дивата природа на възраст между 8 и 9 години и в плен още на 6 години. Мъжете не се считат за напълно зрели до около 15-годишна възраст. Западните низини горили нямат отчетлив размножителен сезон. Гестацията продължава от 250 до 270 дни (8 - 9 месеца). В дивата природа женските горили обикновено раждат първото си потомство на 10-11 години и на интервали от 4 години след това. Едно новородено горила обикновено се произвежда и близнаците са рядкост.

Раждането се случва с женската горила в легнало положение в продължение на няколко минути. След като бебето горила е доставено, майката горила пресича пъпната връв. Потомството се ражда безпомощно и трябва да се носи на ръцете на майките.

При раждането си бебетата горили тежат 1,8 - 2,3 килограма и имат рядка коса, покриваща розово-сивата им кожа. Майката горила държи новороденото си бебе коремче до корем за близък контакт, докато развие силата и координацията да се придържа към косата й на около 2 месеца. Огромният сребърник е търпелив баща, който ще играе с бебето, щом то стане мобилно.

Жизнен цикъл на Западна низинна горила

Приблизително от девет до 10 седмици бебетата горила започват да пълзят сами и скоро ходят на четирите крайника. Приблизително по едно и също време, когато започват да ходят, по кръстите им се появява бял парче коса. Бялото петно ​​помага на майката да следи бебето и помага на други членове на групата при идентифицирането на горилата като бебе. Пластирът на кръста започва да изчезва на около 3-годишна възраст, същата възраст, която обикновено започва отбиването. Женските остават в родилната си група до около 8 или 9-годишна възраст, след което се присъединяват към несвързана група или самотен мъж. Мъжете остават в родилната си група до около 12-годишна възраст, след което започват да изчезват сами. Самотните мъже се опитват да привлекат жени от други групи, за да формират своя собствена група.

Честотата и продължителността на сексуалната активност при горилите са ниски в сравнение с други големи маймуни. Само сребърният гръб или доминиращият мъж има право да се чифтосва с възрастните жени от неговата група. Репродуктивният успех на мъжете зависи от поддържането на изключителни права за възрастни жени, което се осигурява от мъжете, формиращи трайна връзка с всяка жена в социална група. Образуването на тези връзки пречи на възрастните жени да напускат групата или да се чифтосват с други мъже. Обикновено тихи животни, горилите са необичайно силни по време на копулация (чифтосване).

кученца хъски ретривър микс за продажба

Продължителност на живота: Западните низини горили живеят 30 до 40 години в дивата природа, 40 до 60 години в плен.

Западна низинна диета на горилите

В дивата природа: Диетата на горилите е подобна на тази на шимпанзето, но тези горили ядат по-големи плодове и зрели листа и стъбла. Диетата на горилите включва части от най-малко 97 растителни вида, както и безгръбначни, като термити и мравки. Около 67% от диетата им са плодове, 17% са семена, листа, стъбла и костилки. Животната плячка, включително термити, гъсеници и други ларви на насекоми, съставляват останалото.

Западните низини горили ядат плодове през влажния сезон и повече билки и кора в сухия сезон. Изглежда, че предпочитат захарни плодове и костилки, както и богати на протеини листа и кора. Подобно на други маймуни, горилите се хранят със сезонни плодове и разпръскват семена в тор, докато пътуват от място на място. Мъжките горили се разпространяват по-нататък през влажния сезон в търсене на плодове и прекарват повече време на земята, ядейки билки през сухия сезон. Женските горили се хранят по-високо в дърветата и ядат повече листа от мъжките.

В зоопарка: Горилите ядат зеленчуци, плодове, бисквити, които ядат листа, разглеждат (отрязват клони от различни дървета, тревисти растения, люцерна, папрати, детелина), обезмаслено мляко и кисело мляко и витаминно-минерална добавка. Горилите в плен са склонни да ядат по-малко насипна храна от тези в дивата природа.

Възрастните мъжки горили ядат около 60 - 70 килограма храна на ден. Възрастните женски горили ядат около две трети от това количество.

Вокализация на западна низинна горила

Горилите могат да направят до 25 вокализации като рохтене, смях, шумове, лай и писъци, всеки със своето специфично значение.

Продават се кученца микс от червен хелер бордър коли

Западен статут на западна низинна горила

Западните низини горили нямат известни врагове освен хората. Хората заплашват прехраната си повече от век и са ги накарали да бъдат застрашени чрез деградацията на тропическите гори, незаконния лов на месо, лова на едър дивеч, продажбата на живи млади горили и прекомерното събиране от зоологически градини и изследователски институции.

Много горили са били застреляни и убити в името на самозащитата, защото ако бъдат провокирани достатъчно дълго, горилите ще се атакуват срещу нападател, за да ги изплашат. Те обаче се задължават да плашат, а не да нараняват и рядко осъществяват действителен контакт помежду си при тези обстоятелства. Последният им шанс за оцеляване може да са няколко светилища на горили в Африка, зоопаркове и други затворени среди в други части на света.

Западните низини горили се срещат в зоологически градини по целия свят. Те са били важни в изследванията на поведението, тъй като тяхната интелигентност и структура на тялото са по-близки до тези на хората, отколкото всеки друг примат, с изключение на шимпанзетата. Западните низини горили са много интелигентни и дори са били преподавани на жестомимичен език. Те са напълно способни да изпълняват сложни задачи.

Новини: Сряда, 12 септември 2007 г .: Западната низинна горила вече е преминала от застрашена в критично застрашена. Това се дължи на човешки промени и загуба на местообитание. Горилите, орангутаните и коралите са сред растенията и животните, които се плъзгат по-близо до изчезването. Червеният списък на застрашените видове за 2007 г. посочва загубата на местообитания, лова и изменението на климата сред причините. Световният съюз за опазване (IUCN) е идентифицирал над 16 000 вида, застрашени от изчезване.