Западна индийска маната

РЕКЛАМА Източник на изображението

Западноиндийски ламантин Характеристики

Подобно на други ламантини, Западна индийска маната се е приспособил напълно към воден начин на живот, без задни крайници. Пелажното покритие е слабо разпределено по тялото, което много играе роля за намаляване на натрупването на водорасли по кожата.

боксьор куче питбул микс

Средният западноиндийски ламантин е дълъг приблизително 3 метра и тежи между 400 и 600 килограма, като женските обикновено са по-големи от мъжките. Най-големите индивиди могат да тежат до 1500 килограма.



Местообитание на западноиндийски ламантин

Както подсказва името му, западноиндийският манатир живее в Западна Индия, обикновено в плитки крайбрежни райони. Известно е обаче, че издържа на големи промени в солеността на водата и затова са открити и в плитки реки и устия. Той е ограничен до тропиците и субтропиците поради изключително ниската скорост на метаболизма и липсата на дебел слой изолиращи телесни мазнини. През лятото западноиндийските ламантяни са били открити дори на север до Род Айлънд.

наполовина померан наполовина хъски

Западноиндийски дивица и поведение на ламантина

Западноиндийската ламантина е изненадващо пъргава във вода и хора са били забелязвани да правят ролки, салто и дори да плуват с главата надолу. Ламантите не са териториални и нямат сложно поведение за избягване на хищници, тъй като са еволюирали в райони без естествени хищници.

Западноиндийската маната е опортюнистична хранилка с големи възрастни, които ежедневно пируват с близо 100 килограма морски треви и растителни листа. Тъй като ламантините се хранят с абразивни растения, техните кътници често се износват и непрекъснато се заменят през целия живот. Известно е също, че ядат безгръбначни и риба.

Възпроизвеждане на западноиндийски ламантин

Въпреки че женските западноиндийски ланати са предимно уединени същества, те образуват чифтосващи се стада, докато са в еструс (готови за размножаване). Повечето жени се размножават успешно на възраст между 7 и 9 години, но жените са способни да се размножават още на 4-годишна възраст.

джак териер чихуахуа микс

Периодът на бременност продължава от 12 до 14 месеца. Обикновено се ражда едно теле от ламантин, въпреки че в редки случаи са регистрирани две. Младите ламантини се раждат с молари и премолари, което им позволява да консумират морска трева през първите три седмици от раждането.

Запазване на западната индийска ламантина и заплахи

Западноиндийската ламантина е ловена от стотици години за месо и кожи и продължава да бъде ловена и до днес в Централна и Южна Америка. Незаконното бракониерство, както и сблъсъците с превишени моторни лодки, са постоянен източник на смъртни случаи на ламантина.

Поради ниските им репродуктивни нива, спадът в популацията на ламантина може да бъде трудно преодолим. Западноиндийските ланати се радват на защита от Закона за застрашените видове в САЩ от 1973 г. и Закона за морските бозайници в САЩ от 1972 г.