Западноафриканска ламантина

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Африканска ламантина (Trichechus senegalensis) е вид ламантина и е най-слабо изучаваният от четирите вида сирени. Снимките на африкански манате са много редки. Въпреки че за този вид се знае много малко, учените смятат, че те са подобни на Западноиндийски манатети .

Африканските манатети се срещат в крайбрежните морски и устиеви местообитания и в сладководни речни системи по западното крайбрежие на Африка от река Сенегал на юг до река Кванза в Ангола, включително райони в Гамбия, Либерия, Гвинея-Бисау, Гвинея, Сиера Леоне, Кот д'Ивоар, Гана, Мали, Нигерия, Камерун, Габон, Република Конго и Демократична република Конго.



Въпреки че от време на време крокодилите и акулите убиват ламантина в Африка, африканските манате само значителни заплахи са от човечеството, като бракониерство, загуба на местообитания и други въздействия върху околната среда.

Западноафрикански характеристики на ламантина

Западноафриканската ламантина може да достигне до 4,5 метра (14 фута 9 инча) дължина и тегло около 360 килограма (790 паунда).

Западноафриканска диета от ламантин

Западноафриканската ламантин се храни предимно с растителност. Зависи от възникваща или надвиснала, а не от потопена растителност. Популациите в някои реки силно зависят от надвисналия растеж на бреговете, а тези в устията се хранят изключително с мангрови гори. Предполага се, че в Сиера Леоне ламантинът изважда рибите от мрежите и консумира ориз в такива количества, че се счита за вредители. В Сенегал и Гамбия в стомаха им са открити и останки от черупки на мекотели.

Местообитание от Западна Африка



Западноафриканските манатета обитават крайбрежни райони, устия на лагуни, големи реки, които варират от солено до сладка вода, сладководни езера и крайните горни течения на реки над катаракта.

Западноафриканската ламантина зависи по-скоро от възникваща или надвиснала, а не от потопена растителност. Популациите в някои реки силно зависят от надвисналия растеж на бреговете, а тези в устията се хранят изключително с мангрови гори.

Западноафриканско поведение на ламантина

Западноафриканската ламантин се храни предимно през нощта и пътува в късния следобед и през нощта. Обикновено почива през деня във вода, която е дълбока 1 - 2 метра (3 - 6 фута), понякога в средата на водотока или скрита в мангрови корени или под раждаща растителност. Западноафриканската ламантина прави малко смущения във водата, докато плува.

Сезонни движения на западноафриканската ламантин, в отговор на промените в нивото на водата, които засягат наличието на храна и / или солеността на водата, са докладвани в няколко области. В Сиера Леоне беше съобщено, че тази ламантин присъства в основните речни канали целогодишно, но може да се осъществи някаква миграция, с приток на нови животни, пристигащи в повечето речни райони, тъй като наводненията започват през юни и юли . Отделен ламантин може да измине 30 - 40 километра на ден (19 - 25 мили на ден) през лагуни и реки.

Възпроизвеждане на западноафрикански ламантин

Размножителният период на западноафриканския ламантин е несигурен и може да продължи през цялата година, какъвто е случаят с Амазонски и американски ламантини. Всеки развъден период се произвежда по едно теле от ламантин. Раждането се случва в плитки лагуни. Западноафриканската ламантин е предимно самотна, като майките и телетата са основната социална единица. Въпреки това, те често ще почиват заедно в свободни, малки групи от две до шест индивида.

Запазване на западноафриканските ламантини и заплахи

В миналото намаляването на популацията на западноафриканските ламантини се дължи предимно на лов и случайно залавяне в риболовни мрежи. Напоследък продължаването на неконтролиран и вероятно неустойчив лов се счита за основната заплаха. Въпреки правната защита, маната все още се лови в целия си асортимент за месо, кожа и масло, чрез харпун, капан, мрежа и снаглин.

Известно е, че западноафриканската ламантин умира случайно в мрежи от акули, тралове, мрежи и улеи. Понякога се убива и в турбини или контролни порти на язовири. Крайбрежните влажни зони, които са основно местообитание за тази ламантина, вече са сериозно повредени и са допълнително сериозно застрашени. Западноафриканската маната се счита за застрашена от IUCN.