Thomson’s Gazelle

РЕКЛАМА Източник на изображението

Thomson’s Gazelle The Thomson’s Gazelle е най-малката, елегантна и бърза от всички газели. Понякога наричана „Томи“, тази газела е кръстена на шотландския изследовател Джоузеф Томсън, който е изследвал Африка през 1890 г. Тези грациозни антилопи все още са една от най-често срещаните газели в Източна Африка и въпреки че броят им може да е намалял в други части на Африка , газелата на Томсън все още процъфтява на земеделски земи, пасища и савани на изток.

Thomson’s Gazelle Описание



Газелите на Thomson’s са с дължина 70 - 90 сантиметра и височина 60 - 90 сантиметра. Те тежат около 12 - 85 килограма (26 - 187 паунда). Газелите от мъжки Томсън са малко по-големи от женските. Тези атрактивни газели имат светлокафяво палто и бели долни части. Те могат да бъдат разграничени от Газела на Грант по тъмната им ивица, която се простира по техните флангове. Тяхната крупа е бяла, която се простира точно под приказката им.



Газелите на Thomson’s имат тънка черна ивица по лицето, която се спуска надолу от окото, тъмна следа на носа и бледо петно ​​на челото. Мъжете имат дълги заострени рога, които са маркирани с около 20 пръстена и са извити назад с извити напред върхове. Женските нямат или никакви рога, или малки, къси, тънки рога.

хъски и златен ретривър смес за продажба

Газелите на Thomson’s имат тънки крака и къса, черна опашка, която постоянно се движи напред-назад като чистачка на стъклото. Имат големи уши и очи и тясна муцуна. Главите им са малки и имат леко тяло, което им позволява да тичат бързо и да правят резки завои. За да компенсират своята уязвимост в равнините, газелите имат отлично чувство за слух, което ги прави изключително бдителни за звуци. Те също имат отлична миризма и зрение, което е основният им източник на комуникация помежду им.

Мъжките газели се наричат ​​„долари“, а женските газели - „прави“.

Местообитанието на Thomson’s Gazelle

Газелите на Thomson’s се намират на сухи тревисти равнини в Судан, Танзания и районите на Серенгети в Кения. Предпочитат пасища и храстовидни степи със силно пасена, изтъпкана трева. Газелите могат да останат на пасища дълго след напускането на по-големи тревопасни животни.

Диета на газела на Томсън

Газелите на Томсън са тревопасни животни. Газелите на Томсън се хранят с трева и друга ниска растителност. Те също ще разглеждат храсти. По-голямата част от необходимата им вода идва от растителността, която ядат, въпреки че разчитат повече на вода, отколкото на газелата на Grant’s. Газелите на Томсън се събират в големи стада, за да се хранят, може би поради безопасността в брой. Те също ще се събират с гну, зебра и говеда, тъй като тези по-големи животни ще стъпчат високи треви, което улеснява много газелата да яде късата трева.

евтини чаши пудели

Thomson’s Gazelle Behaviour

Газелата е основна хранителна стока на много хищници от савана като лъвове, леопарди, хиени, ловни кучета и гепарди. Газелите на Томсън са много бързи малки животни и понякога могат да надбягат своите хищници. По време на първоначалния си полет от своите нападатели, газела може да спринтира с до 80 километра в час (50 мили в час) за около 15 - 20 минути. Тези впечатляващи спринтьори също работят по специални начини, за да общуват с останалата част от стадото си и да объркват преследвача си. Докато газелите се надпреварват в бягството си, те извършват внезапни ограничителни скокове във високи дъги. Това поведение се нарича „пронкинг“ или „стотинг“ и затруднява падането на газелата от хищника им.

Когато газела забележи дебнещ хищник, тя ще се отклони или ще спре, за да предупреди другите газели за опасността, а също така може да стресне своя хищник. Друга възможност за това поведение е, че то демонстрира тяхната годност с надеждата, че хищникът ще се откаже от преследването или че хищникът не бива да си прави труда да се опитва да преследва очевидно пъргавата газела.

Газелите на Томсън са социални животни и живеят в стада от над 200 индивида. Газелите на Томсън понякога се събират с други копитни животни като зебра и други видове антилопи. По време на миграцията хиляди газели ще пътуват заедно в търсене на вода през сухия сезон. Техните територии могат да се припокриват с други видове копитни животни без проблеми. Някои обаче могат да бъдат по-териториални и да защитават енергично своите територии, ако бъдат оспорени. Защитаващият мъж ще сблъска рога със своя опонент, а победителят претендира за територията.

златен ретривър х кокер шпаньол

Thomson’s Gazelles маркират границите на своята територия с малка секреция от ароматни жлези, разположени под очите им. Те отлагат секрета върху стръкче трева на разстояние около 20 фута всеки ден.

Thomson’s Gazelle Reproduction

Женските газели обикновено раждат след дъждовния сезон един младеж, известен като Рог, след период на бременност от 5 - 6 месеца. След раждането, през първите 3 седмици майката скрива палеца във висока трева и се връща два пъти дневно, за да я кърми, докато стане достатъчно голяма, за да се присъедини към стадото.

Пурпурите имат светлокафяв цвят, който им помага да останат камуфлирани, когато се крият на открито. Те също могат да останат много неподвижни за дълги периоди от време. Въпреки че газелите за възрастни могат да избягат лъв или гепард, почти половината от всички елени ще бъдат загубени за хищници, преди да достигнат зряла възраст. Газелите от женски Томсън могат да раждат два пъти годишно, което е необичайно за копитните животни. Продължителността на живота на Thomson’s Gazelle е 10 - 15 години в дивата природа.

ротвайлер, смесен с кученца немска овчарка

Thomson’s Gazelle Conservation Status

Въпреки че броят в някои райони на Африка е намалял поради лов и загуба на местообитания, газелата Thomson’s Gazele не е застрашена и е класифицирана като „Най-малкото притеснение“ от IUCN.