Маймуни Тамарин

РЕКЛАМА Източник на изображението

Род: Leontopithecus - черен лъв тамаринска маймуна

The Маймуна черен лъв тамарин (Leontopithecus chrysopygus), известен също като златоръстият лъв Тамарин е лъв тамарин, открит само в бразилските щати Сао Пауло и Парана, почти изключително в държавния парк Morro do Diabo.

Маймуната черен лъв тамарин живее във вторични и първични гори по протежение на ограничения си ареал. Тамаринът с черен лъв с големина на катерица е един от най-застрашените бозайници в света.



Маймуната Черен лъв Тамарин има лъскава черна козина с различно количество червеникаво-златиста козина по кръста, бедрата и основата на опашката.

Дългата грива, оформяща лицето, е черна. Подобно на близкородствения златен лъв тамарин, черният лъв тамарин има дълги цифри, които се използват за изхранване на малки насекоми. Природозащитен статус - критично застрашен.

Род: Леонтопитек - Тамаринска маймуна Златен лъв

The Златен лъв Тамарин маймуна (Leontopithecus rosalia), известен също като Golden Marmoset, е член на семейство Cebidae.

Родена в крайбрежните гори на Атлантическия океан в Бразилия, тамаринската маймуна 'Златен лъв' е застрашен вид и сред най-редките животни в света, с приблизителна дива популация от 1000 индивида и популация в плен приблизително 500.

Тамаринската маймуна 'Златен лъв' е с червеникаво оранжев до златистокафяв цвят. Косата му е по-дълга и по-тъмна около лицето, образувайки грива в горната част на главата и по бузите и гърлото.

Крайниците му са тънки с остри нокти. Макар и доста дълга, опашката й не е изпъкнала.



Тялото на тамаринските маймуни Golden Lion е с дължина до 335 милиметра (13 инча), а опашката - до 400 милиметра (15 инча). Мъжкият златен лъв тамарин достига максимално тегло от само 700 грама (1,5 паунда) в дивата природа, въпреки че по-голямо тегло може да се намери в плен. Бременната жена може да тежи до 790 грама (1,8 паунда), но негестативната жена обикновено тежи по-близо до 550 грама (1,1 паунда). По-голямата част от дивото население е ограничено до Reserva Biológica de Poço das Antas, защитена зона от блатисти гори в щата Рио де Жанейро. Тъй като съществуващото му местообитание е разбито от дърводобив и земеделие, това е довело до изолирани популации и инбридинг, комбинация, която може да доведе до изчезване.

Тези всеядни маймуни разчитат на диетата си за дъждовна вода и насекоми. Ядат се и плодове. Златният лъв Тамарин е дневен и предимно дървесен, образувайки малки групи до четиринадесет индивида, водени от размножителна двойка; понякога могат да участват два несвързани мъже, но само един обикновено се чифтосва с водещата жена. През нощта тамарините спят в изоставени дупки за гнездене в дървета или в големи бромелии (голямо семейство цъфтящи растения, произхождащи от тропическия и топъл умерен Нов свят). Групата си сътрудничи при отглеждането на малки, но обикновено доминира само женската.

Златният лъв Тамарин е в състояние да се размножава на 18 месечна възраст. Размножителният сезон е от септември до март. Гестацията продължава 126 - 130 дни, обикновено завършва с раждане на близнаци. Младите тамарини се отбиват само след 90 дни, по-малко от половината бебета преживяват първата си година от живота. Ако го направят, може да се очаква продължителност на живота от 8 - 15 години. Природозащитен статус - застрашен.

Род: Leontopithecus - Lion Tamarin Monkey

Четирите вида на Маймуни Лъв Тамарин (Leontopithecus makikina), които съставляват рода Leontopithecus. Те са малки маймуни от Новия свят, кръстени на гривата около лицето им. Живеещи в източните дъждовни гори на Бразилия, както всички други калитричини, те са дървесни.

Маймуните Lion Tamarin тежат до 900 грама (2 паунда) и са дълги около 30 сантиметра (12 инча), с опашки с дължина около 45 сантиметра (17 инча).

Маймуните лъв Тамарин скачат през дърветата, използвайки пръстите си, за да се държат за клони, а ноктите им да копаят под кората, за да търсят насекоми за ядене.

Маймуните Lion Tamarin също ядат малко змии , малки гущери и малки плодове.

Маймуните Лъв Тамарин са склонни да живеят в семейни групи, като и двамата родители споделят различни задачи по отглеждането на деца на годишните близнаци.

Майката кърми малките си на всеки 2 до 3 часа, а бащата носи бебетата на гърба си. Като дневни обитатели на дърветата, маймуните Лъв Тамарин спят през нощта в кухините на дърветата и също търсят подслон през най-горещата част на деня. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

Род: Saguinus - императорска тамаринска маймуна

The Маймуна император Тамарин (Saguinus imperator) живее в югозападната част на басейна на Амазонка, в източната част на Перу, северна Боливия и в западната част на бразилските щати Acre и Amazonas. Козината на император Тамарин е в сив цвят, с жълтеникави петна по гърдите. Ръцете и краката са черни, а опашката е кафява. Изключителен е дългият му бял мустак, който се простира от двете страни отвъд раменете.

Маймуната император Тамарин достига дължина от 24 до 26 сантиметра и има опашка с дължина 35 сантиметра. Тежи около 300 до 400 грама. Маймуната император Тамарин обитава тропическите гори, живее дълбоко в гората, а също и в открити покрити с дървета райони. Маймуната император Тамарин е дневна маймуна, прекарваща по-голямата част от дните си по дърветата.

Император Тамарин живее заедно на групи между 2 и 8 индивида. Най-възрастната жена води групата над няколко зрели мъже. Взаимното поддържане играе важна роля за обвързване и общуване. Диетата на император Тамарин е подобна на тази на другите тамарини.

Маймуната император Тамарин е всеядно животно, яде предимно плодове, насекоми и сок. Освен това яде птичи яйца и малки гръбначни (като дървесни жаби). Поради малкото си тегло той може да достигне храна в далечния край на клоните, които не са достъпни за по-тежки животни.

Периодът на бременност е от 140 до 145 дни и ражданията обикновено са близнаци (въпреки че тризнаци се случват понякога), както е характерно за тамарините. Всички мъже помагат за раждането, грижите и подкрепата на малките, като ги носят и ги носят при майката, за да ги кърмят. Приблизително на 3 месеца те се отбиват и към края на втората година са напълно зрели. Продължителността на живота на маймуните император Тамарин е над 15 години. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

Род: Saguinus - Tamarin Monkey на Geoffroy’s

Тамаринската маймуна на Geoffroy’s (Saguinus geoffroyi), известен още като панамански или тамарин с Rufous-noped, е черно-бял тамарин с червеникав тил. Намира се от Коста Рика до Колумбия. Маймуната Tamarin на Geoffroy е дървесна, тя обикновено живее в райони с вторичен растеж или смесени гори. Като вид той може да стане застрашен, главно поради загуба на местообитания, но е изобилен в няколко области, особено в Панама.

Няма разлика в размера или външния вид между мъжете и жените. В плен маймуната Тамарин на Джефрой може да живее до 13 години. Както при другите маймуни Тамарин, мъжете допринасят до голяма степен за родителските грижи и е вероятно някои групи да са полиандрични (образувайки съюз с повече от един мъж). Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

Род: Сагинус - Тамаринската маймуна от памук



The Маймуна от таторин от памук (Saguinus oedipus) е малка маймуна от Новия свят с тегло под един килограм (0,5 килограма). Маймуната Cottontop Tamarin се среща в тропически горски ръбове и вторични гори, където е дървесна и дневна. Маймуната Cottontop Tamarin има дълъг гребен, бели косми от челото до тила, преливащи през раменете. Гърбът е кафяв, а долната част, ръцете и краката са белезникаво-жълти. Рамката и вътрешната част на бедрата са червеникаво-оранжеви.

Маймуните Cottontop Tamarin са най-активни от изгрев до залез слънце, те прекарват голяма част от времето си, търсейки плячка за животни, търсейки през листата и покрай клоните и надничайки и достигайки до дупки и процепи в клоните и стволовете на дърветата. Когато са разтревожени или развълнувани, Cottontop Tamarins повдигат косата на короната на главата си и се изправят високи, за да изглеждат по-големи.

Cottontop Tamarin яде плодове, насекоми, нови листа или пъпки, малки гущери и нектар. Групите Cottontop Tamarin обикновено включват 3 - 9 индивида. Членовете на групата не са непременно всички свързани. Подобно на повечето тамарини, Cottontop Tamarin обикновено ражда близнаци, въпреки че от време на време се случват единични и тризнаци. Тамарините се размножават целогодишно с бременност от 183 дни. И двамата родители се грижат за младите. Мъжете и младежите обикновено носят малките, като ги дават на жените за кърмене. Отбиването започва на 4 до 5 седмици, а младежите достигат полова зрялост на 12 до 15 месеца. В момента обезлесяването е най-голямата заплаха. Природозащитен статус - застрашен.

Род: Saguinus - Moustached Tamarin Monkey

The Moustached Tamarin Monkey (Saguinus mystax), известен също като Spix’s Moustached Tamarin е черен тамарин с бял нос, кафеникав гръб и бели мустаци.

Moustached Tamarin Monkey се разпространява в тропическите гори на Бразилия и Перу.

Диетата на мустаканите тамарински маймуни се състои главно от плодове, дървесна дъвка и насекоми.

Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

Има два подвида на мустакатия тамарин:

Moustached Tamarin на Spix , Saguinus mysyax mystax
Мустачът с бели мустаци Тамарин , Saguinus mystax pluto

Род: Saguinus - Червенорука маймуна Тамарин

The Червеноруката маймуна Тамарин (Saguinus midas), известна още като Златоръката Тамарин или Мидас Тамарин, е маймуна от Новия свят, кръстена на червеникавата коса на краката и ръцете. Червеноруката маймуна Тамарин е роден в гористите райони по река Амазонка в Бразилия, Гвиана, Френска Гвиана, Суринам и Венецуела.

Червените маймуни Тамарин живеят в групи от 4 до 15 членове с малко съревнование сред група дори между разплодни мъжки.

Само една женска от група ще се размножава по време на размножителния период, а останалите женски потискат инстинкта. Периодът на бременност е 140 - 170 дни и майките обикновено раждат 2 деца.



За младите тамарини се грижат предимно бащата и се предават на майката само за кърмене, но цялата група помага в грижите за малките.

Защитата е приоритет в групата и когато един тамарин е застрашен, другите ще се втурват към неговата защита. Червеноруката маймуна Тамарин е териториална и може да бъде агресивна, с остри кучешки зъби и нокти вместо нокти на всички пръсти и всички освен големия пръст на крака.

Червеният тамарин е изключителен алпинист и прекарва по-голямата част от времето си сред лозите и клоните на дърветата. Червените маймуни Тамарин са бързи и пъргави и са превъзходни скачачи, за които е известно, че прескачат разстояния от над 60 фута от дърво до земята, без признаци на нараняване.

Диетата на червеноруките маймуни Тамарин се състои от плодове, цветя, насекоми, жаби, паяци, гущери и нектар. Тялото на червеноръките тамарини е с размери 20,5 - 28 сантиметра. Включително опашката те измерват 31 - 44 сантиметра. Червените тамарини тежат 400 - 550 грама. Продължителността на живота им е приблизително 10 години в дивата природа и 16 години в плен. Техните естествени хищници са малки котки, грабливи птици и змии. Поради унищожаването на естественото им местообитание поминъкът на вида е застрашен. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

Род: Saguinus - Тамаринска маймуна с бели устни



The Тамаринска маймуна с бели устни (Saguinus labiatus), известен също като червенокоремен тамарин е тамарин, който живее в района на Амазонка в Бразилия и Боливия.

Червеният корем на белоустата маймуна Тамарин е най-забележителната му външна характеристика. В противен случай е черен с тънки бели мустаци по лицето и черно-кафяв гръб.

Тамаринските маймуни с бели устни живеят в социални групи от свързани животни. Майката обикновено ражда едно или две малки едновременно. Бащата носи бебетата през повечето време, но братята и сестрите също ще споделят носенето на младежи и така ще се научат как да бъдат добри гледачи. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

Още маймуни Тамарин

The Златоглава лъв Тамарин маймуна (Leontopithecus chrysomelas) е лъв тамарин и също като останалите, също ендемичен за Бразилия. Среща се само в низинните и премонтанните тропически горски фрагменти в щата Бахия и поради това се счита за застрашен вид. Природозащитен статус - застрашен.

The Суперагуйски лъв Тамаринска маймуна (Leontopithecus caissara) е малък примат от Новия свят от семейство Cebidae. Маймуната Суперагуйски лъв Тамарин е ендемична за Бразилия, открита в малка зона в бразилското крайбрежие, наречена Супераги. Природозащитен статус - критично застрашен.

The Черна маймуна тамарин (Saguinus niger) или тамарин с черноръки, е вид тамарин, ендемичен за Бразилия. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

The Тамаринска маймуна с черна мантия (Saguinus nigricollis), е вид тамарин от Южна Америка. Черно-мантираната тамаринска маймуна се среща в Бразилия, Колумбия, Еквадор и Перу. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

The Кафяво мантирана маймуна Тамарин (Saguinus fuscicollis), е вид тамарин от Южна Америка. Кафяво-мантираната тамаринска маймуна се среща в Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор и Перу. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

The Златопокрита маймуна Тамарин (Saguinus tripartitus), е вид тамарин от Южна Америка. Златопокритата маймуна Тамарин се среща в Еквадор и Перу. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

The Тамаринската маймуна на Graells (Saguinus graellsi), е вид тамарин от Южна Америка. Маймуната Тамарин на Graells се намира в Колумбия, Еквадор и Перу. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

The Маймуна на Тартин от Мартинс (Saguinus martinsi), е вид тамарин, ендемичен за Бразилия. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

The Тамаринска маймуна с лице на лице (Saguinus inustus), е вид тамарин от Южна Америка. Тамаринската маймуна с лице на Mottle се среща в Бразилия и Колумбия. Природозащитен статус - Най-малко притеснение.

малка версия на хъски

The Белонога маймуна Тамарин (Saguinus leucopus) е вид тамарин, ендемичен за Колумбия. Природозащитен статус - Уязвим.