Раирани делфини

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Раиран делфин (Stenella coeruleoalba) е широко проучен делфин, който се среща в умерените и тропическите води на всички световни океани. Раирани делфини могат да бъдат намерени както в Атлантическия, така и в Тихия океан, обикновено в морето, макар понякога и в по-дълбоки води по-близо до брега.

Древните гърци дори са наблюдавали тези делфини в Средиземно море и често са ги рисували.

Раирани характеристики на делфините

Раираният делфин се разпознава лесно по тъмносинята ивица, която тече от тяхната тъмно оцветена трибуна, около окото им и надолу по тяхната страна до задния им фланг. Друг по-тъмен пластир преминава от пъпеша им по гърба до гръбната част, завършвайки точно зад гръбната им перка, като една част се движи напред по тялото.



Долната страна обикновено е значително по-светла на цвят - или бяла, или розова. Оцветяването между индивидите може да варира значително, като някои изглеждат сиви в тон, докато други са по-кафяви. Дори в рамките на тези два цвята тонът на цвета варира, като някои са по-светли или по-тъмни от други. Има и тъмносин петно ​​около очите. Устните са бели. Опашката е със същия средносин цвят като средната ивица на хълбока.

До зряла възраст Раираните делфини са пораснали до 2,4 метра (женски) или 2,6 метра (мъжки) и тежат 150 килограма (женски) или 160 килограма (мъжки). Изследванията показват, че половата зрялост се достига на 12 години при женските средиземноморски и в Тихия океан между 7 и 9 години.

Поведение на раирани делфини

Подобно на други делфини от своя род, Раираният делфин се движи на големи групи - обикновено с размер над 100 индивида. Групите могат да бъдат по-малки в Средиземно море и Атлантическия океан. Раираните делфини също могат да се смесват с Обикновени делфини и може дори да бъдат объркани като обикновен делфин от разстояние, но им липсва характерната жълта форма на пясъчен часовник отстрани. Раираните делфини също обикновено са по-тъмни от обикновения делфин.

мини сибирско хъски пълноценно

Раираният делфин е способен като всеки делфин да изпълнява акробатика - често пробива и скача далеч над повърхността на водата до 23 фута.

Раираните делфини понякога се приближават до лодки в Атлантическия океан и Средиземно море, но това е драстично по-рядко срещано в други райони, особено в Тихия океан, където е било силно експлоатирано в миналото.

Раирана делфинова диета

Широко разпространен вид като ивичестият дофин има тенденция да включва голямо разнообразие от организми в диетата си. Те включват разнообразни риби и главоноги морски костури (калмари и октоподи), които се концентрират върху онези видове, които се срещат в големи гъсти ята.

Раирана делфинова комуникация

Подобно на другите делфини, ивичестите делфини използват ехолокация, начин на усещане, при който излъчват високи щракания и ги усещат, докато отскачат от обекти (като плячка).

Възпроизвеждане на раирани делфини

Гестацията продължава приблизително 12 месеца за женския раиран делфин и има 3 или 4 години разлика между отелването. Продължителността на живота на Раирания делфин е около 55 - 60 години.

Раирани хищници на делфини

Някои акули (включително тигрови акули, тъмни акули и бичи акули) и косатки ще преследват делфини. Делфините също често са заловени в риболовни мрежи.

Опазване на раирани делфини

Раираният делфин е богат вид. Това е довело до загуба на част от регионалното население, като риболов, който се практикува в Япония, и мистериозното отмиране на повече от 1000 индивида в Средиземно море. Практиките в риболовната промишленост все още причиняват някои смъртни случаи чрез заплитане и косвено въздействие върху някои популации чрез изчерпване на хранителните им ресурси.

Раиран делфин и хора

Япония ловува ивичестия делфин в западната част на Тихия океан поне от 40-те години на миналия век. По време на разцвета на „Раирания делфин“ най-малко 8000 - 9000 вида са били убити всяка година, а през една изключителна година са били убити 21 000 индивида.

От 1980 г. насам, след въвеждането на квотите, този брой е спаднал до около 1000 убийства годишно. Природозащитниците са загрижени за средиземноморското население, което е застрашено от населението, болестите, натоварените плавателни съдове и тежките случайни улови в риболовните мрежи.

Правени са опити да се задържи Раираният делфин в плен. Всички те обаче са се провалили, тъй като животните умират в рамките на 2 седмици поради невъзможност да се хранят.

корги аляски хъски микс