Очила мечка

РЕКЛАМА Източник на изображението

Очилани мечки (Tremarctos ornatus), известен също като „Андските мечки“, се разпространяват в планините Северни Анди, включително Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и в Чили. Очилата мечка е единственият жив вид мечка, роден в Южна Америка. Околооката мечка е най-близкият жив род от късоликите мечки от средния плейстоцен до късния плейстоцен.

Очилата мечка е един от най-застрашените видове мечки в света, като най-застрашен е гигантската мечка панда, която е най-близкият им жив роднина днес. Женските се наричат ​​„крави“, мъжките - „глигани“, а малките - „малките“.

Очилано мече Описание





Околооките мечки обикновено са по-малки мечки от семейство Ursidae. Мъжките са значително по-големи от женските (с 33% по-големи) и растат на дължина над 1,5 метра и тежат до 154 килограма. Жените рядко тежат над 180 паунда (82 килограма).

Очиланите мечки са наречени така заради големите бели кръгове или полукръгове бяла козина около очите им, придаващи им вид на носещи очила. Рошавата козина на Очилата мечка е черна с бежови, понякога червени цветни маркировки по лицето и горната част на гърдите. Поради топлия климат, където живеят, козината им е сравнително по-тънка от повечето други видове мечки и не им се налага да зимуват. Всички останали видове мечки имат 14 двойки ребра, но Очилата мечка има само 13.

Очилатите мечки имат дълги, извити, остри нокти, които се използват за катерене и за копаене в могили от насекоми като хълмове мравки и хълмове термити за храна. Предните им крайници са по-дълги от задните, което им помага да се катерят по дърветата по-лесно. Очилатите мечки имат много здрави челюсти и широки, плоски кътници, които им помагат да дъвчат през жилава растителност като кора на дърветата.

синьо палто немска овчарка

Очаровано местообитание на мечка

Предпочитаните местообитания на Очиланите мечки са тропическите планински гори и алпийските пасища. Те живеят главно в буйните гори с височина, облечени в склоновете на Андите, изкачващи се на 14 000 фута (4300 метра). Мечките са много по-многобройни от източната страна на Андите, където са по-малко уязвими от човешка колонизация. Мечките слизат от планините само в търсене на храна и са наблюдавани в крайбрежните пустини и степните земи.

Диета с очила на мечки

Очилатите мечки са предимно тревопасни, но обикновено се класифицират като всеядни. Те пътуват главно през гори, като събират зрели плодове, плодове, кактуси и мед. По време на периоди, когато зрели плодове не са налични, те също ще се хранят с бамбукови сърца, царевица и епифити - растения, които растат на други растения, наречени бромелии. Понякога те ще допълват диетата си с насекоми, гризачи и птици. Средно само около 7% от диетата на мечките е месоядна.

Очаровано поведение на мечка

Очиланите мечки са нощни и са активни предимно през нощта, особено по време на здрача. През деня те се подслоняват в пещери, под корените на дърветата или върху стволовете на дърветата. Те са дървесни същества и опитни алпинисти и прекарват много време, търсейки храна по дърветата. Оцеляването им силно зависи от способността да се изкачват дори по най-високите дървета в горите на Андите.

След като мечките са нагоре по дърветата, те често изграждат платформи за хранене от счупени клони. Мечките използват тези платформи, за да посегнат към повече храна.

Очиланите мечки не са териториални, но са склонни да се изолират от другите, за да избегнат конкуренцията. Ако все пак срещнат друга мечка или дори човек, тези срамежливи мечки реагират послушно, но предпазливо. Те обаче ще атакуват, ако се чувстват застрашени или малките майки са в опасност, както другите мечки, майките мечки са много защитни за малките си.

Очилатите мечки също са самотни животни и обикновено се виждат заедно само по време на брачния сезон. Тъй като са самотни животни, тези мечки обикновено са много тихи същества. Едва когато срещнат друга мечка, те могат да бъдат много гласовити.

Огледална репродукция на мечка

Като тропически вид мечка, размножаването се извършва през цялата година, но главно от април до юни. Очиланите мечки достигат зрялост и започват да се размножават на възраст между 4 и 7 години.

Продават се кученца смесица от померан и хъски

Женските зрелищни мечки раждат 1 - 2 малки на всеки 2 - 3 години. Периодът на бременност е 6 - 7 месеца. Разплодните двойки остават заедно няколко седмици след настъпването на чифтосването. Женската очила мечка е в състояние да планира бременността и раждането си, като се увери, че раждането настъпва около 90 дни преди пика на плодовия сезон, така че хранителните запаси са достатъчно. Ако настъпи сезон, в който запасите от храна са оскъдни, женската мечка може да забави имплантацията, като ембрионите могат просто да бъдат абсорбирани в тялото на майките и тя няма да роди тази година.

Женската Очилата мечка ще изгради „бърлога“ преди раждането. Малките тежат 10 - 18 унции при раждане и са безпомощни, а очите им остават затворени през първия месец. Малките ще останат с майка си най-малко 2 години, яздейки по гръб, когато са малки, преди да бъдат прогонени от възрастни мъже, които искат да се чифтосват с женската.

Продължителността на живота на Очилата мечка може да бъде 25 години в дивата природа и 36 години в плен.

Очен статут на запазена мечка

Очиланите мечки са изброени като уязвими в Червения списък на застрашените видове на Световния съюз за опазване. Популацията на очиласти мечки е под заплаха по редица причини. Ловят ги местните жители, които вярват, че ще изядат добитъка си, въпреки че тези мечки не ядат големи количества месо. Екстензивното земеделие и дърводобив са довели до загуба на местообитания. Жълтният мехур на Очиланите мечки се цени в ориенталските лекарства, така че и по тази причина се ловуват. Някои оценки предполагат, че днес в природата са оцелели само около 3000 очиласти мечки.