Сребърен гибон

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Сребърен гибон (Hylobates moloch), е примат от семейство ‘Hylobatidae’ или семейство гибон. Сребристият гибон се среща само на остров Ява в Индонезия. Поради изолираното им местоположение се смята, че в момента в природата живеят по-малко от 2000 от тези животни. Сребристият гибон е както дневен, така и дървесен.



Сребърните гибони са известни като „Малките маймуни“. По-малките човекоподобни маймуни се различават от големите маймуни (шимпанзета, горили, орангутани и хора) по това, че са по-малки и са свързани по двойки, не правят гнезда и по някои анатомични детайли, при които те повърхностно наподобяват маймуни, отколкото големите маймуни.

Има два подвида на сребрист гибон:

Западен сребрист гибон или западен явански гибон,
(Hylobates moloch moloch)
Източен сребрист гибон или централен явански гибон,
(Hylobates moloch pongoalsoni)



чихуахуа смес с фокстерьор

Характеристики на сребърен гибон

Сребристите гибони са пухкави със сиво-бяла козина с тъмно сива или черна капачка на главите. Сребристите Гибони имат бяла или светлосива ресни, която обгражда доста тъмното им лице. Козината им е много дълга и тъмносива на върха на кръглите им глави. Подобно на всички гибони, те нямат опашка и ръцете им са дълги в сравнение с тялото им, което се простира най-малко два пъти на тяхната височина. Сребристите Гибони имат слаби тела, които са специално пригодени да се люлеят под клоните, окачени от ръцете им. Те закачват пръсти върху клон, всъщност не го хващат, а понякога правят дълги люлки и изпускат клоните изцяло. Средното тегло за възрастен сребрист гибон е приблизително 13 килограма (6 килограма), а мъжете и жените са много сходни на външен вид и размер.

Диета от сребърен гибон

Диетата на Silvery Gibbons предимно е плод. Тъй като плодоносните дървета обикновено са разпръснати в тропическите гори, те трябва да пътуват много, за да намерят храна и всяко семейство гибони обикновено има територия, през която пътуват, която е средно около 42 акра. Понякога тези територии ще се припокриват, позволявайки на няколко семейства да споделят едни и същи овощни дървета. Известно е също, че сребърните гибони ядат цветя и листа.

Местообитание от сребърен гибон

Хилобатите, тяхното научно наименование, означава ‘обитател на дърветата’. Сребристите гибони прекарват по-голямата част от живота си в върховете на дърветата. Предпочитат плътния и близък покрив на необезпокоявана първична гора. Сребърният гибон обитава дълбоко скрити части от тропическите гори, умело се катери по дърветата и се люлее из горите. Silvery Gibbons пътуват в малки семейни групи, които се състоят от чифтосана двойка и техните потомци на различни етапи от развитието.

Сребристи гибони не се срещат в дъждовните гори от мангрови гори или над 1600 метра над морското равнище.

Поведение на сребърен гибон

Silvery Gibbons пътуват, като се люлеят от клон на клон, използвайки дългите си пръсти, за да закачат клоните, докато се люлеят напред за следващия клон. Понякога техните люлки са толкова мощни, че им позволява да бъдат изцяло във въздуха и да достигат по-големи разстояния с едно люлеене. Сребристите Гибони могат да ходят по земята, ако имат нужда, и могат да ходят на два крака, държейки ръцете си нагоре над главите си, за да помогнат за баланса. Във всяка фамилна територия има дървета, които се използват за специфични цели, като спане и призоваване. Silvery Gibbons многократно използват едни и същи дървета за тези дейности.

миниатюрно хъски пълноценно

Всяка сутрин женската сребрист гибон ще се появява и ще известява присъствието си в гората, като пищи и се обажда. Тези обаждания могат да бъдат чути поне един километър във всички посоки.

Възпроизвеждане на сребърен гибон

Сребристите гибони, както повечето видове гибони, са моногамни и се чифтосват за цял живот. Няма размножителен сезон и по всяко време на годината женската ще влезе в еструс. Женската ще дава потомство на всеки 2 до 3 години. Гестацията обикновено продължава 7 до 8 месеца и се ражда само едно бебе гибон наведнъж. Кърмачето Silvery Gibbon е без козина и има само малко пух на главата си. Задържа се близо до майка си за топлина и се кърми около година. Детето живее със семейната група, докато тя е напълно зряла на около 8 години и докато не са готови да тръгнат сами и да си намерят партньор. Семействата на гибоните обикновено са много тясно свързани и те остават близо един до друг, когато пътуват. Ако бъде застрашена на техните територии, женската гибон ще пее и ще крещи, докато мъжкият гони натрапника, обикновено с много шум и трясък през клони.

Статус на опазване на сребърен гибон

Понастоящем сребристият гибон (Hylobates moloch) е вписан като критично застрашен в Червения списък на застрашените видове от IUCN за 2007 г. Унищожаването на местообитанията на гъсто населена Ява продължава да намалява естествения ареал на вида. Много гибони също се губят от незаконната търговия с домашни любимци, когато възрастните гибони се избиват, за да могат бебетата им да се продават на пазарите като домашни любимци. Смята се, че само 4% от първоначалното им местообитание все още е на разположение на вида. Те са, разбира се, в опасност от бракониери, които продават месото, кожите си и вземат бебетата за домашни любимци. Няколко зоологически градини управляват програми за развъждане на сребърен гибон. Въпреки тези усилия бъдещото оцеляване на този вид е под въпрос.