Секретар Бърд

РЕКЛАМА Източник на изображението

Секретар Бърд Секретар Бърд (Sagittarius serpentarius) е голям хищник, свързан с ястреби и орли. Тази голяма сухоземна хищна птица е ендемит за откритите пасища в Африка на юг от Сахара. Птицата секретар е известна с това, че е видната емблема на Судан и Южна Африка и се появява на герба на двете нации.



Птиците секретарки се наричат ​​така заради техните гребени, подобни на перо на гърба на главите им, които приличат на чиновници от 18 век с писалки, пъхнати в перуките им.

американски питбул териери с червен нос

Описание на птица секретар



Птицата Секретар има външен вид по-скоро като щъркел или жерав, отколкото граблива птица. Тези високи птици могат да измерват 1,3 - 1,4 метра (около 4,5 фута) на височина, да тежат 3,3 килограма (7,3 паунда) и да имат размах на крилата над 2 метра (6,6 фута). Птицата секретар има малка глава с малки очи и закачен клюн. Оперението му е светло синкаво / сиво и има червено оцветено лице. Летните пера са черни и имат черни пера по бедрата и по тила. Краката им са дълги и мощни и се използват за удряне и преследване на плячка.

Птиците секретарки имат 2 централни удължени пера на опашката си, които се простират отвъд краката им, когато са в полет. Те имат жилави люспи на краката си, за да предпазят краката си от ухапвания от змии. Птиците секретарки нямат хващащи пръсти като другите грабливи птици, вместо това пръстите на краката им са дебели и тъпи с къси извити щифтове по краищата. Както мъжките, така и женските са сходни на външен вид.

Секретар Bird Habitat

Птиците секретарки предпочитат открити пасища, степи и осеяни с дървета савани. Те живеят в райони, където тревата е сравнително къса, за да могат да виждат плячката по-лесно, докато се разхождат. Те изграждат големи гнезда в акациеви дървета или дървета от тръни, направени от дълги, плоски клонки и трева и могат да измерват 8 фута широчина и 1 фут дълбочина. Гнездата нарастват всяка година. Гнездата се връщат малко преди мрака, за да нощуват през нощта след дни, ловуващи на земята. Птиците секретарки избягват гори и гъсти храсти, тъй като те могат да ограничат движението им.

Диета за птици секретар

Птиците секретари са дневни хищни хищници, които се хранят с разнообразна плячка. Те са известни със способността си да убиват змии по африканските пасища. Птицата секретар може да пътува над 30 километра на ден в търсене на змии, насекоми и други животни. Те се хранят със змии като Adders и дори Cobras, но също така ще консумират гущери, земноводни, гризачи и птичи яйца. Малките животни се ядат цели, но по-голямата плячка се подпечатва до смърт, преди да бъде консумирана.

Опасната плячка, като змии, първо се подпечатва, за да ги зашемети, а след това се кълват зад врата им, за да ги убият. Птицата секретар също щампова земята с големите си крака с крака, за да изхвърли плячката от скривалището.

Секретарско поведение на птиците



Птиците секретари са териториални и заемат територии от около 40 - 50 квадратни километра. Въпреки че птицата секретар е добър летец, тя прекарва по-голямата част от времето си на земята. Лети добре, но се нуждае от дълго излитане преди да напусне земята. Птиците секретарки се чифтосват за цял живот и въпреки че извън размножителния сезон те могат да бъдат самотни, другата половина от чифт обикновено не е далеч. Птиците секретарки мълчат почти през цялото време. Единственият звук, който издават, е крещящ звук, когато се показва за партньор.

Размножаване на птици секретар

Ухажването включва взаимно показване на гонене помежду си с разперени нагоре и назад крила, както те се представят при преследване на земна плячка. Чифтосването се извършва или на земята, или в големите им гнезда високо в акациевите дървета. Женската снася 2-3 овални, бледозелени яйца за период от 2-3 дни. Яйцата с груба текстура се инкубират от женската в продължение на 45 - 50 дни.

Младите птици-секретарки имат жълта кожа по лицата и пухкаво оперение. Те се хранят с отслабена храна от родителите си. Младите могат да пляскат с крила на 60-дневна възраст и да хванат около 80-дневна възраст. Въпреки че все още остават в гнездото през повечето време, те ходят на експедиции с родителите си, които ги учат на ловни умения.

Статус на опазване на птиците секретар

Птицата секретар е класифицирана като „най-малката грижа“, въпреки че младите са уязвими към други грабливи птици, когато останат сами в гнезда, а самата птица секретар е застрашена от загуба на местообитание и обезлесяване. Видът се превърна в защитена птица през 1968 г. съгласно Африканската конвенция за природата и природните ресурси.