Шнайдерс джудже Кайман

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Шнайдерс джудже Кайман има обхват на разпространение, включително: Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела. Голяма част от обхвата му се припокрива с Кювие Джудже Кайман (Paleosuchus palpebrosus), обаче, той не е толкова обширен на юг (вероятно поради намалена толерантност към студ в сравнение с Cuviers Dwarf Caiman).

Джуджето Кайман от Шнайдер предпочита сладководни речни реки, особено плитки горски потоци. Възрастните често прекарват голяма част от времето си в дупки далеч от вода, пътувайки по сушата между дупки и вода, за да се хранят.

Джуджето Кайман от Шнайдерс се среща в подобни местообитания на джуджето Кайман от Кувиер както във Венецуела, така и в Боливия. Съобщава се на височини до 1300 метра във Венецуела. Формата на тяхната муцуна може да показва повишено предпочитание към по-бързо течаща вода.



Джуджето Шейдерс Кайман е по-активно през нощта, като е регистрирана много земна активност. Регистрирано е широко използване на дупки при възрастни, където те прекарват голяма част от деня, като излизат само през нощта, за да патрулират на своите територии (по водните пътища) и да се хранят.

телени коси териер смеси породи

Характеристики на джуджето Кайман на Шнайдерс

И двата вида в рода ‘Paleosuchus’ са малки в сравнение с други крокодили, но джуджето Кайман от Шнайдерс не е толкова малко, колкото джуджето Кайман от Cuviers. Мъжките обикновено достигат 1,7 до 2,3 метра (максималният запис е 2,6 метра).

Осификацията (костна, твърда покривка) е по-обширна по тялото и те имат къса, по-малко гъвкава опашка. Те имат значителна странична проекция върху двойния ред на острите плочи (костна външна плоча или скала) на опашката, която е по-гръбначно-вентрално сплесната, отколкото при други крокодилски видове. Техният ирис обикновено е кафяв, но се съобщава, че придобива зеленикав оттенък.

патердейл териер срещу питбул

Джуджето Кайман на Шнайдер липсва инфраорбиталният костен хребет (който служи за укрепване на черепа), открит в обикновения Кайман. Джуджето Шейдерс Кайман се разхожда с отличителна поза вдигната с глава.

Диета на джуджето Кайман от Шнайдерс

Диетата се променя с възрастта, както при много видове крокодили. Доказано е, че диетата на кайманите в дивата природа зависи от предпочитанията им за местообитанията. Младите са склонни да ядат по-голяма част от сухоземните безгръбначни, отколкото други видове каймани, а възрастните включват много по-голяма част от сухоземните гръбначни в диетата си като змии и бозайници (например големи гризачи като Capybara), заедно с няколко риби които са по-често срещани в диетата на непълнолетните).

Диетата зависи от наличността на плячка. Съобщава се, че джуджето Шейдерс Кайман се фура от дупки през нощта, често в близост до вода, но също и в околните гори в рамките на териториите - които могат да варират в продължение на няколко километра.

Размножаване на джуджето Кайман от Шнайдерс

Джуджето Шейдерс Кайман е относително самотно извън размножителния период, с обширни територии. Женските започват да строят могилни гнезда преди началото на годишните дъждове. Повечето са с дължина най-малко 1,3 метра, когато започнат да се размножават, мъжете - най-малко 1,4 метра (обикновено между 10 и 20 години).

Гнезда често се намират в непосредствена близост до термитни могили. Смята се, че причините за това са свързани с поддържането на висока инкубационна температура, използваща вентилирана топлина от термитната могила. Броят на снесените яйца е в диапазона от 10 до 20. Времето за инкубация е много дълго за крокодил, което продължава до 115 дни.

Люпилните се появяват, когато нивото на водата се повишава от дъждовете. Непълнолетните се разпръскват в широк диапазон след излюпването, като възрастните поддържат постоянни територии на широки площи. Докато младежката смъртност е относително висока, смъртността при възрастни е много ниска. Хищниците могат да включват големи хищници като ягуари.

тигрова червена ямка на носа

Статус на опазване на джуджето Кайман от Шнайдерс



Червен списък на IUCN: LRlc (нисък риск - най-малко безпокойство).
Приблизителна дива популация: над 1 000 000.

Издръжката на лов е с достатъчно ниска интензивност, за да се избегне увреждане на популациите. Основните настоящи и бъдещи заплахи включват постоянно присъстващия спектър от унищожаване на местообитанията и замърсяване, свързани с добива на злато.

смес от немска овчарка ротвайлер

Стимулите за търговска експлоатация са ниски, като събирането в Гвиана е разрешено за търговия с домашни любимци и туристическа търговия. Управленските дейности се основават на принципно ориентиран към опазването подход. Следователно бъдещите проучвания трябва да хвърлят повече светлина върху биологията и поведението на този вид и взаимовръзките между двамата членове на рода Paleosuchus.

Дългосрочните ефекти на замърсяването на околната среда от добива на злато също трябва да бъдат изследвани за този и други южноамерикански крокодили.