Свещена ибис птица

Източник на изображението

Африканският свещен ибис (Threskiornis aethiopicus) е вид ибис, открит в близост до брегове и блата в цяла Африка, южно от Сахара и в Мадагаскар.



Африканският свещен ибис е болотна птица, която принадлежи към семейството: Threskiornithidae.

червени носове питбули факти

Африканският свещен ибис е въведен във Франция, Италия, Испания, Тайван и Южна Флорида в САЩ.



Използвайте информацията по-долу, за да научите повече за характеристиките, местообитанието, диетата, поведението и размножаването на Свещения ибис.

Свещени характеристики на Ibis

Sacred Ibis е отличителна голяма болотна птица, която е с дължина 75 сантиметра (30 инча) и тежи 1,35 килограма. Той има размах на крилата от 112 - 124 сантиметра (44 - 49 инча).



Оперението на свещения ибис е предимно бяло на цвят с черни петна в долната част на гърба. Малката му глава и тънката, извита врата също са черни и практически плешиви. Свещеният ибис има малки черни очи и дълга, тънка, извита надолу банкнота, която се използва за сондиране в пясък и кал в плитка вода или в трева и почва при търсене на храна.

Краката на свещения ибис са дълги и черни, а стъпалата му са частично преплетени като повечето блуждаещи птици. Когато са в полет, върховете на крилата на първичните полетни пера са черни, които показват черна граница отзад на белите крила.

Свещен ибис местообитание

Свещеният ибис процъфтява в големи колонии в близост до водни пътища в цяла Африка. Обитава влажни зони като блата, блата, речни брегове, заливни равнини и кални площи, както крайбрежни, така и вътрешни. Известно е също да посещава пасища, орана земя и сметища.

Свещеният ибис е толкова адаптивна хранилка, че допълва диетата си, като се храни на сметища, което му помага да оцелее в умерените райони през зимните месеци.

Свещена диета на ибис



Свещеният ибис е всеяден чистач, който се храни с насекоми, включително скакалци и скакалци, ларви на насекоми, земноводни и други малки водни животни като ракообразни, жаби, риби и малки влечуги. Известно е също, че ядат яйца, мърша, змии, други малки птици и дори отказват. Свещеният ибис също ще използва дългия си клюн, за да проникне в почвата за безгръбначни като земни червеи.

миниатюрен размер на немска овчарка

Свещено поведение на ибис

Свещеният ибис е обща птица, която живее, развъжда и пътува в големи стада. Обикновено се среща в групи от 2 - 20 индивида, въпреки че е известно, че понякога се стичат в по-големи групи до 300 птици.

По време на полет, както повечето блуждаещи птици, ибисите летят във формация „V“, което намалява устойчивостта на вятър за следващите птици. Когато предният ибис се умори, той пада в задната част на формацията и друг ибис заема мястото му отпред.

Обикновено свещеният ибис е тиха птица, но понякога може да издава мърморене или хрукане, докато е в полет или на места за размножаване. Другите видове Ibis, от друга страна, са по-гласовити, като например неговия близък роднина, Hadeda Ibis.



Свещеният ибис гнезди в колонии от дървета, а също и на земята в папирусови гъсталаци или в храсти. Те често гнездят с други мокри птици като чапли. Гнездата им обикновено са подредени платформи от пръчки и обикновено се изграждат в баобабови дървета.

Свещеният ибис мигрира на над 700 километра северно или южно от екватора, за да се размножава през дъждовния сезон. Размножителните колонии съдържат между 50 - 2000 чифтосващи двойки, гнездящи в храсти или на острови.

темперамент на северното инуитско куче

Възпроизвеждане на свещен ибис

Свещеният ибис се размножава в Африка на юг от Сахара. Женската снася около 2 - 5 яйца, които се инкубират в продължение на 28 - 29 дни от двамата родители. Яйцата обикновено се снасят по време на дъждовния сезон или в наводнените райони по време на сухия сезон.

Младите ибиси се раждат със скучно бяло оперение, малко пера на врата и малка банкнота. И двамата родители ще се редуват да хранят пилетата и да пазят мястото на гнездото, докато пилетата станат достатъчно големи, за да се защитят и да се хранят. Пилетата на ибис се хранят около 39 - 45 дни и стават зрели на 4 - 5 години.

Средната продължителност на живота на свещения ибис е до 20 години.


Природозащитен статус на свещения ибис

Африканският свещен ибис е един от видовете, за които се прилага Споразумението за опазване на африканско-евразийските мигриращи водни птици (AEWA). Унищожаването на местообитанията, бракониерството и употребата на инсектициди са причинили спада на няколко вида Ibis.

Изпратеният ибис се придвижва около земеделските земи, помагайки на чапли и други да освободят района от насекоми вредители. Поради ролята им да помагат за борба с вредителите по културите, те са много ценни за фермерите. Използването на пестициди в селското стопанство обаче застрашава птиците на няколко места.

червени очи на сибирско хъски

Знаете ли това за Свещения ибис?

Свещеният ибис някога е бил често срещан в Египет до 1850 г., където древните египтяни вярвали, че това е въплъщение на ‘Тот’, Бог на Мъдростта и господар на времето. Много ибиси са намерени мумифицирани в гробници на фараони. Свещеният ибис също беше от практическа полза за селяните, правейки басейните безопасни за къпане, като се храни с водните охлюви, които носеха паразита на чернодробните билиарзии.

Ибисите са древен вид с вкаменелости от 60 милиона години назад.