Червеногърб шрайк

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Червеногърб шрайк птица (Lanius collurio) е представител на семейство Сврачки. Общият цвят на горните части на мъжките е червеникав. Има сива глава и типична черна ивица през окото. Долните части са оцветени в розово, а опашката има черно-бял модел, подобен на този на пшеницата. При женските и младите червеногърби сврачки горните части са кафяви и вермикулирани (вълнообразни линии или маркировки). Подложките са гладки, а също и вермикулирани.

Тази 16 - 18 сантиметра мигрираща птица яде големи насекоми, малки птици, полевки и гущери. Подобно на други сврачки, Червеногърбата сврачка ловува от видни кацалки и набива трупове върху тръни или бодлива тел като „кладенец“.

Червеногърбата сврачка се размножава в по-голямата част от Европа и Западна Азия и зимува в тропическа Африка.



Ареалът с червеногърби свине намалява и сега вероятно е изчезнал във Великобритания като разплодна птица, въпреки че е често при миграция.

Червеногърбата сврачка е посочена като защитена птица във Великобритания съгласно План за действие за биологичното разнообразие. Намаляването на Червеногърбите сврачки се дължи на прекомерна употреба на пестициди и почистване от скраб поради пренаселеността на хората.

Червеногърбата сврачка се размножава в открита култивирана страна с глог и куче роза.