Rainbow Bee Eater

РЕКЛАМА Източник на изображението

Rainbow Bee Eater (Merops ornatus) е много колоритен член на семейството на пчелоядите: Meropidae и единственият член на това семейство, който може да бъде намерен в Австралия.



Асортиментът на Rainbow Bee Eater включва цяла континентална Австралия, както и Източна Индонезия, Нова Гвинея и рядко Соломоновите острови.

Rainbow Bee Eater инхибира залесените райони в Южна Австралия и Тасмания.



Тези цветни птици мигрират в Северна Австралия и Нова Гвинея през зимните месеци, връщайки се в южните райони, за да се размножават.

Характеристики на Rainbow Bee Eater



Rainbow Bee Eater е поразителна, ярко оцветена птица, която е с дължина 19 - 24 сантиметра (7,5 - 9,4 инча) от върха на опашката и има средно тегло 27 грама. Горната част на гърба и крилата са тюркоазено зелени, а долната част на гърба и под капаците на опашката са сини.

колко големи стават мини хъскитата

Долната страна на крилата и основните полетни пера са червени с черни върхове, а удължените опашни пера са черни до наситено виолетови. Отличителните централни пера на опашката са оцветени в синьо и са по-дълги при мъжете, отколкото при жените.

Дългоядният пчелояд има жълто оцветяване на гърдите и корема и златна корона. Гърлото е оранжево-жълто, с широка черна лента, отделяща го от зелена гърда.



Дългоядният пчелояд има черна ивица, простираща се през червените си очи от основата на банкнотата до ушите и е оградена с тънка синя линия. Той има черна банкнота, която е дълга, тънка и извита и която е пригодена за улов на летящи насекоми.

Местообитание на Rainbow Bee Eater

Дъгоядните пчелояди се срещат най-често в открити гори, гори и храсти, обикновено в близост до вода. Те са склонни да избягват открити пустинни райони. Пчелоядът ще използва обезпокоени места като кариери, сечи и мини, за да изгради своите гнездови тунели.

Диета за ядене на пчелни дъги

Ядещите пчелите дъга, както подсказва името, ядат предимно летящи насекоми като пчели и оси. Те могат да забележат потенциално хранене на разстояние до 150 фута. След като плячката бъде забелязана, пчелоядът се спуска надолу от високия си костур и грабва насекомото в дългата си, тънка банкнота. След това те ще отлетят обратно до своя костур и ще ударят плячката в дървото, за да го покорят.



Пчелоядите не са имунизирани срещу ужилвания от пчели и оси, но въпреки това ще премахнат жилещите насекоми, докато затварят очи, за да избегнат изпръскване с отровата от ужилващата жлеза.

Пчелоядите могат да консумират до 700 пчели за един ден, което ги прави непопулярни сред пчеларите, но това обикновено се балансира от ролята им в поддържането на насекоми от вредители като скакалци, стършели и оси под контрол.

Поведение на дъгоядния пчелояд

Rainbow Bee Eaters са много общителни птици. Извън размножителния сезон те обитават предимно на големи групи в гъстия подлес или в големите дървета. Тези малки, цветни птици издават мек призив „prrp prrp“, когато са в полет.

малтийски микс кученца пудел

Възпроизвеждане на Rainbow Bee Eater

Размножителният сезон на Rainbow Bee Eaters се появява преди или след дъждовния сезон. Тези блестящо оцветени птици са моногамни, което означава, че се сдвояват за цял живот.

И мъжете, и жените избират подходящо място за гнездене в пясъчен бряг. Гнездата се изграждат от женската, докато мъжкият й носи храна като насекоми. Тя ще изкопае дупката с банкнотата си, докато балансира на краката и крилата си, а след това ще балансира върху сметката си, докато бута хлабава пръст назад с краката си.

Жената копае около 3 инча дълбоко на ден, свивайки тесен тунел, който ще доведе до гнездова камера. Дължината на тунела може да бъде средна на дължина 89,4 сантиметра (почти 3 фута) и може да се споделя с други птици, които ядат пчели, или дори с птици от други видове.

Женската пчелоядка снася между 3 и 7 яйца, които са бели и лъскави. Яйцата се инкубират за около 24 дни от двамата родители, докато пилетата се излюпят. Малките се хранят както от родителите, така и от други птици в групата и ще се хранят след 28 - 30 дни. Люпилните могат да станат жертва на хищници, особено на тръстикови жаби, диви кучета и лисици.


Природозащитен статус на Rainbow Bee Eater

Rainbow Bee Eater е класифициран като „Най-малко притеснение“ от IUCN . Въпреки това, въведени хищници като диви кучета и лисици могат да копаят в гнездата, за да плячкат за птенцата.