Пигмей Хипопотам

РЕКЛАМА Източник на изображението

И двете Често срещан хипопотам (Hippopotamus amphibius) и Пигмей Хипопотам (Choeropsis liberiensis) са част от семейство ‘Hippopotamidae’. Пигмейският хипопотам е голям бозайник, роден в горите и блатата в Западна Африка.

Хиппопотамите-пигмеи са доста редки и изглежда никога не е имало много от тях едновременно.

Характеристики на хипопотами на пигмей

Въпреки че пигмейските хипопотами приличат на по-големите си роднини, обикновения хипопотам, по-внимателното наблюдение може да определи няколко разлики. Хиппопотамите пигмей са сравнително по-малки и тежат между 350 - 550 паунда. Те са високи 2 фута и половина и са с размери 5 фута от главата до опашката. Пигмейският хипопотам е затворнически и нощен.



Пигмейският хипопотам показва много земни адаптации, но подобно на по-големия си братовчед е полуводен и разчита на вода, за да поддържа кожата си овлажнена, а телесната температура хладна. Поведения като чифтосване и раждане могат да се появят във вода или на сушата. Кожата им е зеленикаво-черна, засенчена до кремаво сива в долната част на тялото.

Хиппопотамите пигмей са добри плувци и имат силни мускулни клапи, които затварят ушите и ноздрите си, когато се потопят във водата.

Докато обикновеният хипопотам произвежда червена течност от кожата им, пигмейският хипопотам отделя бяла течност, която има същия ефект като предпазва кожата им от слънцето и инфекциите.

За разлика от обикновения хипопотам, очите на пигмейския хипопотам са поставени отстрани на главите им, а ноздрите им са по-надолу върху муцуните. Те имат четири пръста на всеки крак, които са по-широко разпространени с по-малко ленти от обикновените хипопотами, което им дава по-голяма стабилност на сушата.

Диета на хипопотам с пигмей

Пигмейският хипопотам е тревопасен и се храни с каквито и да са папрати, широколистни растения, треви и плодове, които намира в горите. Пигмейските хипопотами обикновено започват да се хранят следобед и продължават до полунощ. Хиппопотамите също имат многокамерни стомаси, които функционират като този на преживни животни („преживни животни“ означава копита, понякога рогати животни, които имат повече от един стомах и дъвчат отпаднала, частично усвоена храна). Подобно на обикновения хипопотам, те не дъвчат храната си, те се радват на предимствата на преживяването, но са класифицирани като „псевдо-преживни животни“ - („псевдо“ означава - очевидно подобни или фалшиви).

Размножаване на пигмей Хипопотам

Подобно на обикновените хипопотами, пигмейските хипопотами могат да бъдат изключително агресивни. Макар и да не са териториални, те все пак ще атакуват нарушителите на околната среда. Хиппопотамите Пигмей имат остри зъби и големи кучешки зъби и ги демонстрират с голямата си поза „прозяване“, за да сплашат възможните врагове, ако се почувстват застрашени.

Поради техните потайни, нощни навици, малко се знае за начина на живот на хипопотами Пигмей. Това, което е известно, е, че пигмейските хипопотами не са дребни като обикновените хипопотами. Те са склонни да живеят единствено или по двойки. Хиппопотамите Пигмей също не са териториални - Пигмей Хипопотамите ще влезе без проблем в друга домашна гама на Pygmys. Домашният диапазон на Pygmys е добре дефиниран с пътища от тор, които те разпространяват с опашките си по време на дефекация (като кака).

Понякога мъжките могат да се бият за жени, в които използват същите техники като обикновения хипопотам - използвайки зъбите и челюстите си. Когато мъжките и женските пигмейски хипопотами се открият заедно, те вероятно се съчетават (правят си компания) преди чифтосването. Това ухажване не се среща при обикновените хипопотами.

Чифтосването се извършва във или извън водата. Възрастта на чифтосване започва на около 3 години в Pygmys. Женската хипопотами от женски пол носи бебето си за около 6 - 7 месеца и след това ражда едно теле. Телето ще тежи около 10 - 14 паунда. Продължителността на живота на хипопотамите на пигмей е между 30 и 50 години.

Природозащитен статус на пигмейски хипопотам

Хиппопотамите са изключително редки в дивата природа - вероятно има само няколко хиляди от тях наоколо. Най-голямата им заплаха е загубата на горски местообитания поради дърводобивната промишленост и ловуването от човека за месо и бивен.

Определен подвид на пигмейския хипопотам е критично застрашен. Въпреки че са застрашени в дивата природа, пигмейските хипопотами се размножават в голям брой в зоологическите градини. През ноември 2003 г. има 178 пигмейски хипопотама в 74 колекции по целия свят. Повечето, ако не и всички, от тези животни са родени в зоологически градини на родители, родени в зоопарка.