Борова куница

Източник на изображението

The Борова куница (Martes martes) е животно от семейство невестулки, родом от Северна Европа на Великобритания.

немска овчарка и бордер коли

Боровите куници са разпространени в по-голямата част от Западна Европа, с местни джобове във Великобритания, Корсика, Сицилия, Сардиния и Балеарските острови. Срещат се и в Централна Азия.

Срещани в цяла Европа, във Великобритания те са концентрирани предимно в шотландските планини и Грампианс, с по-малко население в части от Северна Англия и Уелс. Препоръчва се реинтродукция в Англия и Уелс, но е необходимо по-нататъшно проучване на техните нужди от местообитания и вероятното въздействие върху други видове, преди да може да се проведе официална програма.



Популацията на периода на размножаване на Pine Marten се оценява на 3300 (само 120 в Англия, 60 в Уелс, останалите в Шотландия).

Описание на борова куница



Мъжът Pine Marten има дължина на тялото 51 - 54 сантиметра, дължина на опашката 26 - 27 сантиметра и тегло 1,5 - 2,2 килограма. Женската Pine Marten има дължина на тялото 46 - 54 сантиметра, дължина на опашката 18 - 24 сантиметра и тегло 0,9 - 1,5 килограма. Те са с размерите на домашна котка, като мъжките са малко по-големи и имат дълги храсталачни опашки.

Pine Martens имат светло до тъмно кафява козина и жълти / кремави петна за гърло, които могат да изглеждат като „лигавник“. Козината им става по-дълга и копринена през зимните месеци.

Боровите куници са единствените мустелиди с полуприбиращи се нокти. Това им позволява да водят по-дървесен начин на живот, като катерене или бягане по клоните на дърветата, въпреки че те също са относително бързи бегачи на земята. Pine Martens имат малки заоблени, силно чувствителни уши и остри зъби за хранене.

Местообитания от борова куница

Местообитанията на борова куница обикновено са добре залесени райони, но също така и скалисти склонове, скали и храсталаци. Pine Martens обикновено правят свои собствени бърлоги в кухи дървета или покрити с храсталаци полета или затъмнени в падналите дървета и корени. Понякога в скали, скални пукнатини или каири.

Диета от борова куница

Боровите куници имат разнообразна диета с по-голямата част от полевки и мишки. Те също консумират птици, яйца, бръмбари и други насекоми жаби, мед, гъби, мърша (трупове на мъртви животни) и плодове (особено през есента).

Макар и достатъчно пъргави, за да вземат катерици, има малко доказателства за това в тази страна, въпреки че в Скандинавия това е документирано. Лисицата е едновременно хищник на борова куница и конкурент на източниците на храна.

Поведение на борова куница

Боровите куници са крепускулярни, което означава, че те са активни предимно през нощта и привечер. Боровите куници са териториални животни, те маркират своя ареал, като отлагат фекалии на видни места. Те имат големи територии от 5 - 15 километра на квадрат за жени и може би два пъти повече за мъже.

Размножаване на борова куница

Боровите куници достигат полова зрялост на 2 или 3 годишна възраст. Младите обикновено се раждат през март или април след едномесечен период на бременност в котила от 1 до 5. Младите кучени кучета тежат около 30 грама при раждането. Младите започват да излизат от бърлогите си до средата на юни и са напълно независими около 6 месеца след раждането си. Мъжката борова куница не играе никаква роля в отглеждането на малките.

Боровата куница е живяла до 18 години в плен, но в дивата природа продължителността на живота от 8 до 10 години е по-типична.

Статус на опазване на борова куница

Въпреки че от време на време ги ловят златни орли и още по-рядко червени лисици, хората са най-голямата заплаха за Pine Martens. Мартените са ценени заради много фината си козина и загубата на местообитание, което води до фрагментация, преследване от страна на дивечовете, човешко безпокойство, незаконно отравяне и отстрел са причинили значителен спад в популацията на боровата куница. В Обединеното кралство на Pine Martens и техните бърлоги се предлага пълна защита съгласно Закона за дивата природа и провинцията (1981) и Закона за опазване на околната среда.

Наскоро (декември 2007 г.) на Pine Marten бе приписано намаляване на популацията на инвазивната източна сива катерица във Великобритания. Там, където обхватът на разширяващата се популация от борова куница се среща с този на сивата катерица, популацията на катериците бързо се оттегля. Предполага се, че тъй като Сивата катерица прекарва повече време на земята, отколкото застрашената Червена катерица, те са много по-склонни да влязат в контакт с този хищник.