Пекари (Javelina)

Източник на изображението

Пекари (Javelina) The Пекари са средно големи, дори пръстенокопитни бозайници. Днес има четири живи вида пекарии, открити от югозападната част на САЩ през Централна Америка и до Южна Америка и Тринидад. Якичките с нашийник са известни като копия. Втори вид е белоустата пекария (Tayassu pecari), която се среща в тропическите гори на Централна и Южна Америка.

Третият вид, чакоанският пекари (Catagonus wagneri), е най-близко живеещият спрямо изчезналия Platygonus pearcei. Среща се в местообитанието на сухите храсти или Chaco на Парагвай, Боливия, Аржентина и Южна Бразилия. Четвъртият вид, гигантският пекари (Pecari maximus), беше открит наскоро в бразилската Амазонка.

Пекарите са подобни на домашните прасета, но те не могат да бъдат опитомени поради агресивния им характер и е вероятно да причинят нараняване или да убият хора. Думата javelina е испанска дума, която означава „копие“ или „копие“, тъй като те имат остри като бръснач бивни. Пекариите не са членове на семейство гризачи или семейство свине.



Пекари Описание



Пекариите са с дължина между 90 - 130 сантиметра (3 - 4 фута) и напълно израсналите възрастни тежат между 20 - 40 килограма (44 - 88 паунда). Пекариите поразително приличат на прасетата, тъй като имат свине като муцуна, завършваща в хрущялен диск. Те имат много малки очи и малки уши. Точно като прасетата, те използват само средните две цифри на копитата си за ходене. Стомахът им не преживява, въпреки че има три камери и е по-сложен от този на прасетата.

Пеканните бивни са къси, прави и остри като бръснач, докато прасетата имат дълги, извити бивни. Бивните им се използват за защита. Челюстите им са добре пригодени за смачкване на семена и нарязване на корени на растенията. Пекарите имат ароматни жлези под всяко око и на гърбовете им, които се използват за маркиране на територии. Те имат лошо зрение, но много добър слух.

за продажба кученца микс lab pitbull mix

Пекари местообитание

Пекари живеят в пустинни райони, богати на растителност или райони с каньони и скали, където водата е наблизо. Пекарите прекарват по-голямата част от времето си в почивка и хранене. Почиването се случва предимно в традиционните легла, разположени в ниски райони с гъста четка или пещери на цялата им територия. Основите за постелки предлагат мека почва, върху която да лежите и защита от хищници и времето.

Пекарна диета

Пекарите са всеядни животни и там диетата се състои от малки животни, трева, семена, корени, кактус от бодлива круша и плодове. Обикновено пекарите излизат вечер и рано сутрин, за да си набавят храна. Въпреки че на тях не им се гледа като на хищници, е известно, че нападат други животни.

Пекарично поведение

Пекарите са общителни животни и могат да образуват стада от над 100 индивида, въпреки че 6 - 12 животни е нормално. Пекариите са териториални животни и териториите могат да варират от 75 - 700 декара. Освен че маркират териториите си с ароматните си жлези, те маркират и други членове на стадата си, като се търкат един в друг. Това поведение и острата миризма им позволяват да разпознават други членове на стадото си, въпреки че имат късогледство (късогледство). Силната им миризма означава, че вероятно ще помиришете пекарий, преди да го видите в действителност, но Пекариите са доста чисти животни, лапайки пясък върху коремите си в почистващо движение.

Ако се приближи от натрапник, пекариите щракат бивните си и понякога атакуват противника си. Основните хищници на пекария включват койоти, планински лъвове и хора.

Пекарно възпроизвеждане

Пекариите нямат определен размножителен сезон и се чифтосват през цялата година, но особено в дъждовния сезон. Доминиращият мъжки пекарий обикновено прави цялото чифтосване. Майчинските бърлоги са в кухи трупи или хралупи в земята. Между 1 - 3 малки се раждат веднъж годишно след гестационен период от 140 - 150 дни.

Когато женската е на път да роди, тя ще се оттегли от останалата част от стадото, за да попречи на останалите членове да ядат новороденото. Тя се връща след един ден, но само се доверява на малките си с по-големите сестри на новороденото. Малките се отбиват на 2 - 4 месеца. Пекарите достигат полова зрялост на възраст между 11 и 14 месеца. Средната продължителност на живота на пекария е 10 години в дивата природа и до 24 години в плен.

Пекарен статут на опазване

Пекариите са дивечове. В Аризона ги ловят с лъкове и стрели, пистолети и пушки. Чакоанският пекарий е включен в списъка като „застрашен“, изправен пред много висок риск от изчезване, от IUCN, главно поради загуба на местообитания, но и защото се лови за храстово месо (диво месо).