Северна късоопашата рока

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Северна късоопашата рока (Blarina brevicauda) е голяма землекоп, намерена в централна и източна Северна Америка от южната част на Саскачеван до Атлантическия океан и на юг до Небраска и Джорджия. По едно време този вид и Южна къса опашка (Blarina carolinensis), се считат за един вид, но сега те са класифицирани като отделни видове.

Характеристики на северната късоопашата рока

Северната късоопашата рока е малко насекомоядно с размер на мишка с много къса опашка, къси крайници, заострена муцуна и малки очи и уши, скрити от козина. Козината на северните късоопашати носовици е плътно сиво и малко по-светло отдолу. Дължината на главата и тялото му е 10 сантиметра, включително 2 сантиметра опашка, а теглото му е около 21 грама, колкото тежка като обикновена домашна мишка.

смес от ретривър и хъски

Северно местообитание на къса опашка

Предпочитаното местообитание на северните късоопашати нокти включва широколистни или иглолистни гори, полета, тревисти площи в близост до вода, солни блата и мокри открити площи.



Поведение и диета на северната късокора опашка

Обилната късоопашата рокопарка копае през горската постеля или тунели във влажна почва. Тази рока е активна предимно през ранната сутрин и късния следобед. Денят им е организиран около силно активни периоди с продължителност около 4,5 минути, последвани от периоди на почивка, които продължават средно 24 минути. Северната късоопашата рокопарка не хибернира. Степента на смъртност през зимата им достига до 90%.

Диетата на северните късоопашати земяди е предимно земни червеи, охлюви и насекоми, но също така се ядат гъби, различни безгръбначни и понякога малки гръбначни животни. Северната късоопашата рока е отровна и парализира жертвите си с отровната си слюнка. Известно е, че съхранява излишните храни.

Мъжките северни късоопашати землерийки са териториални и маркират своите дупки с жлезист секрет, чиято миризма не позволява на другите мъже да бъдат навън. Отровните бозайници са рядкост, така че вижте също соленодон , утконос и водна земядка .

чихуахуа плъх териер микс тен

Размножаване на северна късоопашата рокада

Чифтосването започва в началото на пролетта и може да се случи до края на септември. Бременността е 21 дни или повече и от две до евентуално четири котила, всеки от 5 - 7 малки, се раждат годишно, обикновено в гнездо в тунел или под паднал дънер.

Северна късоопашена отрова отрова

Жлезите в устата на северните късоопашати роговици съдържат невротоксин (токсин, който действа специално върху нервните клетки), което му позволява да обездвижи по-големи животни като змии и птици. Канибализмът не е необичайно между тези землеройки - ако не успеят да намерят храна в рамките на около два часа, тези малки бозайници ще се нападат и ще се хранят помежду си.