Планинска зебра

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Планинска зебра (Equus zebra) и (Equus hartmannae) е вид зебра, роден в Югозападна Ангола, Намибия и Югозападна Африка. Планинските зебри живеят в сухи, каменисти, планински и хълмисти местообитания. Планинските зебри предпочитат склонове и плата и могат да бъдат намерени до 2000 метра над морското равнище, въпреки че през зимния сезон те мигрират по-ниско.

миниатюрна бяла немска овчарка

Има два вида Планинска зебра : Зелената планинска зебра (Equus zebra) и планинската зебра на Hartmann’s (Equus hartmannae). По-рано тези два вида бяха разглеждани като два подвида.

Носът планина Зебра може да се намери в южната част на нос.



Планината Зебра на Хартман може да бъде намерена в крайбрежната Намибия и южната част на Ангола. Планинските зебри на Хартман предпочитат да живеят на малки групи от 7 - 12 индивида. Те са пъргави алпинисти, способни да живеят в сухи условия в стръмна планинска страна.

Зелената планинска зебра и планинската зебра на Хартман са алопатрични, което означава, че те се срещат в отделни географски области, които не се припокриват. Следователно те не могат да се кръстосват.

Планински зебра Характеристики



Най-отличителната черта и на двата вида планинска зебра е квадратна клапа на кожата или козината на гърлото, която е най-добре развита при мъжете. Планинските зебри имат черно-бели ивици по цялото тяло, с изключение на стомасите им, които са бели. Те имат 4 еднокопитни копита и тънки, заострени уши, които достигат до 8 инча дължина.

Планинските зебри имат гриви с къса коса, които стоят изправени от вратовете им. Ивиците по телата им продължават до гривите им. Планинските зебри също имат кичур коса в края на опашките си.

Дължината на тялото на планинската зебра е около 7,3 фута, а височината им е между 4 фута и 4,5 фута. Те имат средна дължина на опашката от 20 инча и общото им тегло варира между 573 и 815 паунда.

Cape Mountain Zebra е най-малката зебра и е висока около 47 инча. Ивиците му са широки, с чисто бяло тяло отдолу. Ивиците на Хартман също са широки, но те имат почти бял цвят под себе си. Зебрата от Кейп Маунтин е по-стройна от зебрата на Хартман, има по-големи уши и по-голяма капачка. Главите на зебрата са сравнително къси и раирани с тъмна муцуна.

Диета на планинска зебра

Диетата на планинската зебра се състои от туфирана трева, кора, листа, плодове и корени. Планинските зебри често копаят вода в земята.

Социална структура на планинската зебра

Планинските зебри са най-активни рано сутрин и късно следобед. Те прекарват до половината от светлата част на деня в хранене. Планинската зебра живее в стада, състоящи се от един възрастен мъжки (жребец), една до пет възрастни женски (кобили) и техните малки. Жребецът е доминиращият член на стадото. Понякога стадата се събират, за да образуват временни групи до 30 индивида.

черна немска овчарка бордер коли микс

Планинската зебра никога не образува големите стада, характерни за равнинната зебра, но те показват социална система от харемен тип. През зимата те се движат до 20 километра от водоизточник. Там, където има опасност да бъдат ловени, планинската зебра полива през нощта, но когато няма опасност да бъде ловена, те поливат по всяко време.

Планински Зебра Сетива

Зебрите имат много добро зрение през деня и нощта. Те имат бинокулярно зрение отпред и вероятно виждат в цвят. Те също имат отличен слух, който може да разпознава звуци на далечно разстояние. Планинските зебри също имат силно изострено чувство за вкус и могат да открият леки промени в качеството на храната си.

колко струва бял померан

Възпроизвеждане на планинска зебра

Периодът на бременност за планинската зебра е 180 дни. Жеребчетата на планинската зебра тежат около 55 килограма при раждането. Кобилите обикновено раждат първото си жребче, когато са на възраст между 3 и 6 години. Зебрите раждат само по едно потомство наведнъж. Обикновено те раждат по едно жребче на всеки 1 до 3 години, докато навършат 24 години. Женската планинска зебра кърми кончето до една година.

Подобно на конете, зебрите са в състояние да стоят, да ходят и да сучат малко след раждането си. Планинските зебри на Хартман ще принудят малките си мъже да излязат от групата, когато се роди нов брат или сестра. Мъжките потомци на зебрата от Кейп планина, от друга страна, трябва да се борят за излизане от групата, за да напуснат и да се присъединят към ергенски групи. Средната продължителност на живота на планинската зебра е 20 години в дивата природа. Най-старата регистрирана зебра Хартманс е била на 29 години.

Природозащитен статус на планинска зебра

Планинските зебри са включени като „Критично застрашени“ в Червения списък на застрашените видове, изготвен от Световния съюз за опазване (IUCN), неправителствена организация, която събира глобална информация за застрашени видове.

Планинската зебра се доближава опасно до изчезването през 20 век. През 30-те години популацията на нос планинските зебри е спаднала до по-малко от 100 животни. Няколко десетилетия на консервационна работа, включително създаването на Националния парк Mountain Zebra в Южна Африка за опазване на Mountain Zebra, помогна на населението да се увеличи до около 700 животни. На север, в Намибия и Ангола, планинските зебри са по-многобройни, с приблизително 25 000 животни, въпреки че тези популации също са застрашени от лов и загуба на местообитание.

Карта на планинската зебра