Планински горили

РЕКЛАМА Източник на изображението

Планински горили Планински горили (Gorilla Beringei Beringei) се срещат в джунглите на Заир, Руанда и Уганда и особено в планините Вирунга. Планинските горили имат по-дълга и по-тъмна коса от останалите горили, което им позволява да живеят на голяма надморска височина и да пътуват в райони, където температурите падат под нулата.

Планинските горили са се приспособили към живота на земята повече от всеки друг нечовешки примат и краката им най-много приличат на човешките.

Характеристика на планинската горила



Планинските горили могат да бъдат идентифицирани по отпечатъци от носа, уникални за всеки индивид, точно както другите горили. Планинските горили имат дълги, копринено черни палта, голямо тяло с обезкосмено лице, длани, подметки и гърди. От петте подвида горила, планинската горила е една от най-редките. Забележително силна, планинската горила има къс багажник и широки гърди и рамене.

Структура на семейството на планинската горила

Планинските горили са силно социални и живеят в относително стабилни, сплотени групи, държани заедно чрез дългосрочни връзки между възрастни мъжки планински горили и женски планински горили. Типична група планинска горила се води от най-голямата и най-силна зряла мъжка горила. Зрялата мъжка горила се нарича „сребърен гръб“, тъй като косата на гърба на мъжките се превръща от черна в сребристосива, докато узрее. Група сребърни гърбове обикновено включва мъжки горили под възрастни или две и няколко женски горили и техните малки.

продължителност на живота на син ток

Възпроизвеждане на планинска горила

Мъжките планински горили узряват по-късно от женските и не се размножават, докато достигнат 15 до 20-годишна възраст. Около половината от всички мъжки горили напускат родилните си групи в пубертета и пътуват сами или с други подчинени мъжки горили, докато не създадат своя собствена група. След като мъжки горила е създал група, той най-вероятно ще остане с тази група за цял живот, освен ако не бъде свален от друга мъжка горила. Борбите за достъп до жени сред доминиращи сребърни гърби и самотни мъже са интензивни и могат да доведат до смърт.

Възрастните женски горили раждат по едно бебе на всеки 4 години, въпреки че оцелялото бебе се произвежда само на всеки 6 до 8 години поради високата детска смъртност през първите три години от живота. Бебето горила се ражда с тегло 1,8 - 2 килограма (4 - 4,4 паунда) след гестационен период от 251 - 295 дни. Бебетата горили се носят от майките си и започват да ходят след 30 - 40 седмици. Бебетата от горила се кърмят за около 12 месеца. Детските горили обикновено остават с майка си от 3 до 4 години и узряват на около 11 до 12 години. Бебетата от горила се отбиват на 2,5 до 3 годишна възраст.

Младите мъжки и женски горили са класифицирани като непълнолетни на възраст между 3 и 6. По време на този етап, както мъжките, така и женските горили имат дебела черна коса и черна кожа. Непълнолетните мъжки и женски горили се увеличават по размер и тегло със сходни темпове през първите шест години. На шест години те са високи около 1,2 метра и тежат около 68 килограма.

Жизнен цикъл на планинската горила

Планинските горили имат бавен темп на размножаване. Това бавно размножаване прави този вид още по-застрашен. По време на 40 - 50-годишен живот женската планинска горила може да има само 2 - 6 живи потомци. Женските планински горили раждат за първи път на около 10-годишна възраст и ще имат потомство на всеки четири или повече години.

Женските планински горили узряват на около 6-годишна възраст и престават да растат по-високи, въпреки че продължават да наддават бавно, докато достигнат тегло от 113 - 136 килограма (250 - 300 паунда) на възраст от 10 до 11 години. Мъжките планински горили продължават да растат както по размер, така и по тегло след 6-годишна възраст. Те не достигат зрялост, докато навършат около 12 години. На възраст между около 6 и 10 години мъжките запазват равномерно черния цвят на косата на младостта си и се наричат ​​„Blackbacks“.

Потенциалът за растеж на населението за необезпокоявани планински горили е сравним с този за хората. Периодът на бременност е около 9 месеца. Майките от горила с бебе не могат да имат друго до 4 години. Също така няма очевиден размножителен сезон, тъй като ражданията на бебета горили се случват през цялата година. Въпреки това, поради злополуки и болести, много бебета горили умират през първата година от живота и почти половината от всички горили умират преди да достигнат зряла възраст.

колко е малтийски пудел

Трудно е да се изчисли максималният живот на планинските горили в дивата природа. Най-дълго живеещите горили в плен достигат възраст от 30 до 35 години. В дивата природа не е виждана горила, която да изглежда на възраст като най-старите горили в плен, така че животът в дивата природа вероятно е малко по-малък, може би 25 до 30 години. Понастоящем няма известни планински горили в плен.

Поведение на планинската горила

Планинската горила е изключително интелигентно и нежно създание. Въпреки свирепата репутация, планинската горила рядко използва неговата невероятна сила. Когато става въпрос за защита на семейството или правата на разплод, обаче, той показва господство.

Планинските горили се скитат около дом с обхват до 15 квадратни мили (39 квадратни километра). Планинските горили прекарват голяма част от времето си в ядене. Храната им включва различни растения, заедно с няколко насекоми и червеи. През нощта планинските горили правят гнездо, в което да спят. Много леки горили гнездят на дървета, правейки лехи от огънати клони. По-тежките индивиди могат да гнездят в треви на земята. Бебетата от планинската горила се притискат с майките си през нощта.

кученца микс от черен лабораторен мастиф

Дълго време изображението, което повечето хора имаха за среща с горила, включваше удари в гърдите, рев, зареждане и големи, оголени зъби. Изследователите обаче, изучаващи горили, разкриват съвсем различна картина на планинските горили. Планинските горили са мирни, нежни, социални и предимно вегетариански същества. От време на време свирепо изглеждащи, впечатляващи дисплеи обикновено са от мъжка горила, която защитава семейната си група от заплаха. Горилите, особено мъжете, имат широк спектър от гласови и физически комуникации. Силвърбек може да реве, да крещи и да лае, за да възпира хищниците или конкурентите. Планинските горили стоят на краката си и бият големите си сандъци, които съдържат въздушни чували, за да издадат плашещ тъпкащ звук. Планинските горили дори могат да атакуват хора или горили, които смятат за заплашителни, удряйки земята с юмруци в знак на агресия.

Диета на планинска горила

Планинските горили ядат големи количества растителност и прекарват около 30 процента от всеки ден, търсейки храна. Планинските горили консумират корени, листа, стъбла на билки, лозя, кора от дървета, растения с размер на храсти и бамбукови издънки.

Природозащитен статус на планинската горила

Животът на планинските горили не е толкова спокоен. Планинските горили са застрашени, застрашени от гражданска война в малка част от Африка, където живеят. Ловците ги убиват за храна или трофеи. Планинските горили се изсичат за земеделска земя, гориво и жилища. Въпреки това много отдадени учени, пазачи на паркове и други заинтересовани хора работят усилено, за да защитят планинските горили, техните гори и начина им на живот в планините.

Днес около 320 планински горили обитават Вирунгас, но тяхното дългосрочно оцеляване продължава да бъде застрашено от природни промени и бедствия, ловци и бракониери и хроничната политическа нестабилност, която се вихри около ръба на горския им дом.