Manx Shearwater Bird

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Manx Shearwater (Puffinus puffinus) е невероятна птица, която е член на семейството на стрижените води, семейство птици, което се състои от над двадесет различни вида.

Около Британските острови, това е най-често срещаният от стригачите,

куче порода преса канарио

Префиксът Manx, означаващ от остров Ман, произхожда от някога голямата колония Manx Shearwaters, намерена на телето на Man (малък остров, разположен на юг от остров Man).



Там видът е намалял поради случайното въвеждане на плъхове от корабокрушение в края на осемнадесети век. Плъховете обаче наскоро бяха премахнати от телето на човека, което позволява увеличаване на броя на Shearwater.

Латинското наименование Manx Shearwaters на „Puffinus puffinus“ е доста подвеждащо име, тъй като те нямат отношение към Puffins, които са членове на семейство Auk. Единствената прилика е, че и двамата са гнездящи нори морски птици.

Manx Shearwater е крайбрежна морска птица и най-често се вижда да плува по вълните вследствие на лодка или да се извисява под скалите вечер, преди да дойде да кацне в тъмнината, за да занесе храна на своите самотни малки. Manx Shearwaters могат да бъдат забелязани около голяма част от бреговата ивица на Великобритания, но особено в Западен Уелс / Северна Ирландия и Западните острови на Шотландия, където имат колонии. Ако искате да видите колониите, тогава най-доброто място за пътуване е Скокхолм в Уелс или Коупленд от Източното крайбрежие на Северна Ирландия, недалеч от Белфаст. Manx Shearwater е истински господар на морето. Често се вижда как се плъзга бързо и целенасочено точно над морската вода, като върховете на крилата изглеждат, че режат или „срязват“ сърфа.

кръстоска между златен ретривър и пудел

Manx Shearwater Описание



Manx Shearwater е с дължина около 30 - 35 сантиметра и има размах на крилата 71 - 83 сантиметра. Оперението на манксната стрижка е рязко разделено на тъмни, лъскави кафяви горни части и сиво-бели долни части. Клюнът им е доста дълъг и тънък, закачен и сив на цвят.

Manx Shearwaters имат тръбни ноздри, които отделят сол, погълната с морска вода. Както мъжките, така и женските са сходни на външен вид. Крилата им са много тънки и разположени почти под прав ъгъл спрямо тялото, когато са в пълен полет. Положението на крилата им им позволява да се реят с максимална ефективност, което означава, че те могат да изминат огромни разстояния между местата за хранене и да останат в морето в продължение на много месеци. Shearwaters може да изглежда неудобно и тромаво при ходене по суша.

Манкс Shearwater местообитания

Манксните ножици гнездят в дупки и затова предпочитат скални склонове, които имат големи участъци от трева.

Диета на Манкс с вода

Manx Shearwater се храни с малки риби, особено херинга, цаца и сардини. Те също ядат пясъчни змиорки, калмари, ракообразни, главоноги и повърхностни карантии. Шарватерите се хранят поотделно или в малки стада и те се възползват от храненето на морски бозайници и ята хищни риби, които изтласкват видовете плячка на повърхността. От време на време риболовните лодки почистват от рибарски лодки.

Manx Shearwater поведение

Манксът е редовен вид, който може да бъде забелязан в голям брой от лодки или носове, особено при преминаване през есента. В морето мълчи, но през нощта размножителните колонии са живи с шумни крякащи призиви.

Всички Shearwaters са дълго пътуващи. Manx Shearwaters мигрират над 10 000 километра към Южна Америка през зимата. Това дълго пътуване означава, че тази птица е изминала минимум 1 000 000 километра само по време на миграция (без да се броят ежедневните риболовни пътувания). Един конкретен рибец е „пръстен“ през 1957 г. и се размножава на остров Бардси край Уелс. Изчислено е от орнитолога Крис Мийд, че е прелетял над 8 милиона километра (5 милиона мили) през живота си (тази птица е била все още жива през 2008 г.). Сега тази река превишава възрастовия рекорд за всяка известна жива европейска птица, надминаваща „птицата на остров Коупленд“ с поне една година, което я прави на поне 56 години.

Възпроизвеждане на Manx Shearwater

Manx Shearwaters се размножават в Северния Атлантик, с големи колонии на острови и крайбрежни скали около Великобритания и Ирландия. Гнездят в нори. Дупката обикновено се намира в мека тревиста земя на офшорните острови около британското крайбрежие. Женската носачка снася едно бяло яйце, което се посещава само през нощта, за да се избегнат хищници като големи чайки, възрастните са извън морето през по-голямата част от деня. Тази техника работи, тъй като стрижките са изключително дълголетни. В процеса на отглеждане на самотното си пиле, родителите птици могат да пътуват до шестстотин мили от брега, за да търсят храна. И двамата родители го хранят с отслабена храна. Ножиците са моногамни, което означава, че се сдвояват за цял живот.

Размножителните колонии често са огромни и са особено активни, когато птиците родители се връщат през нощта в гнездата си. По това време възрастните произнасят своите характерни, зловещи гукащи обаждания. Manx Shearwaters живеят в места за размножаване по западното крайбрежие на Британските острови. През дълбоките зимни месеци много от тези птици пътуват през Атлантическия океан, за да прекарат времето си на брега на Южна Америка, връщайки се в британските води през февруари.

какво е тигров питбул

Състояние на запазеност на манкс с Shearwater

Манксните ножици не са застрашен вид и не са изброени от IUCN.