Макак маймуни

РЕКЛАМА Източник на изображението

Род: Макака - Макака Барбари

maltipoo играчка пудел микс

Макакът Барбари (Macaca sylvanus) се среща в Атласките планини на Алжир и Мароко и вероятно в Гибралтар. Маймуната Barbary Macaque е един от най-известните видове маймуни от Стария свят. Те живеят свободно в Европа. Въпреки че е посочен като маймуната Барбари, това е истинска маймуна.

Barbary Macaque е жълтеникаво-кафяв до сив с по-светли долни страни. Макакът Barbary расте до максимален размер от 75 сантиметра (30 инча) и тежи 13 килограма (29 паунда). Лицата им са в тъмно розов цвят, а опашките им са без функции. Предните крайници на Barbary Macaques са по-дълги от задните. Женските са малко по-малки от мъжките. Те обитават гори от кедър, бор и дъб.



Barbary Macaque е дневна маймуна, разделяща времето си горе-долу по равно между дървесна и сухоземна територия. Предимно тревопасни, те се хранят с листа, корени и плодове, но също така ще ядат и насекоми. През деня Barbary Macaque патрулира на територия, която може да обхваща няколко квадратни километра, където мирно съжителства с други видове примати. Те споделят водни дупки без кавга. Barbary Macaque се движи енергично на четири крака, от време на време се издига на задните си крайници, за да проучи за заплахи.

The Barbary Macaque е приятелска маймуна, образуваща смесени групи от няколко женски и мъжки. Войските се състоят от 10 до 30 индивида, чиято йерархия се определя от водещата жена. За разлика от другите макаци, мъжките участват в отглеждането на малките, много време се отделя за игра и грижи с тях. По този начин се образува силна социална връзка между мъжки и негови малки, както мъжете, така и тези на другите в отряда. Това може да е резултат от селективност от страна на женските, които изглежда предпочитат силно родителски мъже.

Род: Макака - Манеката на бонетата



Макака на бонетата (Macaca radiata) е макак, който живее в Индия. Bonnet Macaque е дневна маймуна, което означава, че е активна предимно през деня. Манеките на бонетата са дълги около 35 - 60 сантиметра плюс опашка от 35 - 68 сантиметра. Мъжките боне макаки тежат 5,5 до 9 килограма, а женските 3,5 до 4,5 килограма.

Маймуната Bonnet Macaque има продължителност на живота повече от 30 години. Bonnet Macaque е всеядно животно и се храни с плодове, ядки, семена, цветя, безгръбначни и зърнени култури. Идентифицирани са два подвида на Bonnet Macaques: Macaca radiata radiata и Macaca radiata diluta.

Род: Макака - обутият макак

Обувеният макак (Macaca ochreata) е макака на остров Сулавеси, Индонезия. Обувената макака маймуна е дневна (активна през деня) и прекарва по-голямата част от деня по дърветата. Те могат да растат с дължина от 50 - 59 сантиметра плюс опашка от 35 - 40 сантиметра.

Booted Macaque е всеядно животно и се храни със смокини, пъпки, безгръбначни и зърнени култури. Разпознати са два подвида на обутия макак: Macaca ochreata ochreata и Muna-Buton Macaque, Macaca ochreata brunnescens.

Род: Макака - Макака, която яде раци

Макакът, който яде раци (Macaca fascicularis) е предимно дървесен макак, роден в Югоизточна Азия. Наричат ​​го още маймуната Cynomolgus и дългоопашатият макак. Макакът, който яде раци, се среща в голямо разнообразие от местообитания, включително първични низински дъждовни гори, обезпокоени и вторични дъждовни гори и крайречни и крайбрежни гори от палма и мангрови гори.

Маймуната макак, която яде раци, също лесно се приспособява към човешките селища и се смята за свещена в някои индуски храмове и на някои малки острови.

Местният ареал на ракоядните макаки включва по-голямата част от континенталната част на Югоизточна Азия, включително островите Малайски архипелаг Суматра, Ява и Борнео, островите Филипини и Никобарските острови в Бенгалския залив. Въпреки че тази маймуна често се нарича макак, който яде раци, диетата й по никакъв начин не се ограничава до раци. Всъщност други хранителни продукти са много по-често срещани. Те са опортюнистично хранещо се всеядно, което означава, че могат и ще ядат голямо разнообразие от животни, растения и други материали, а също така яде листа, цветя, корени и кора. Той също така лови птици и гнездящи женски птици, гущери, жаби, риби и птичи яйца.

Макакът, който яде раци, е много социално животно, което живее на групи от 5 до 60 индивида. Тези групи са много мъжки групи, които обикновено съдържат 2 - 5 мъже и 2-3 пъти повече жени. Техните групи са ориентирани към жени. Те ще останат в група до 4 или 5 години и ще емигрират няколко пъти през целия си живот. Макаците, които ядат раци, имат строга йерархия на господство. Възрастните мъже се класират по-високо от женските.

Женските макаки, ​​които се хранят с раци, имат период на бременност 167 - 193 дни, женската ражда едно малко. Теглото на бебетата при раждане е приблизително 350 грама. Бебетата се раждат с черна козина и тази козина ще започне да се превръща в жълто-зелена, сиво-зелена или червеникаво-кафява сянка след около 3 месеца. Младите непълнолетни остават при майката и роднините, играейки заедно, образувайки връзки, които могат да им помогнат, когато емигрират от родилната си група. Мъжете, които емигрират с партньор, изглежда са по-успешни от тези, които се преместват сами.

В зависимост от подвида, дължината на тялото на възрастната маймуна е 38 - 55 сантиметра със сравнително къси ръце и крака. Опашката е по-дълга от тялото, обикновено 40 - 65 сантиметра. Мъжките са значително по-големи от женските, тежат 5 - 9 килограма в сравнение с 3 - 6 килограма женски индивиди.

Род: Маймуна - Макака с чурулика



Макака с чурулика (Macaca nigra) е известен още като Crested Black Macaque, Sulawesi Crested Macaque или Black ‘Ape’. Макакът Celebes Crested живее в североизточната част на индонезийския остров Сулавеси (Celebes), както и на по-малки съседни острови.

Кожата и лицето без косми на Celebes Crested Macaques е, с изключение на някои бели коси в областта на раменете, изцяло черни. Маймунката на чубатата макака от Celebes има дълга муцуна с високи бузи и дълъг косъм или гребен в горната част на главата. Опашката им е само 2 сантиметра мъниче. С обща дължина на тялото от 45 до 60 сантиметра и тегло от 7 до 10 килограма, той е един от най-малките видове макаки. Макакът Celebes Crested е дневно обитател на тропическите гори.

Макакът Celebes Crested е предимно сухоземен, прекарвайки повече от 60% от деня си на земята, търсейки храна и общувайки, докато спи и търси храна по дърветата. Живее на групи от 5 до 25 индивида. По-малките групи имат само един мъж, докато по-големите групи имат до 4 мъже. Женските обаче винаги превъзхождат мъжете с около 4 до 1. Тъй като младите мъже трябва да напуснат рождената си група след зрялост, те понякога образуват ергенски групи, преди да потърсят съществуваща смесена група. Комуникацията се състои от различни звуци и жестове.

Макакът Celebes Crest е всеядно животно, 70% от диетата му се състои от плодове, но също така консумира листа, пъпки, семена, гъби, птици и птичи яйца, насекоми (като гъсеници) и от време на време малък гущер или жаба.

Периодът на бременност при жените е 174 дни, а раждането на едно дете се случва през пролетта, когато храната е по-обилна. Бебешките маймуни се кърмят приблизително за една година и стават напълно зрели за 3 до 4 години, женските малко по-рано от мъжките.

Продължителността на живота на Celebes Crested Macaques е приблизително 20 години. Общата популация на макака в Сулавеси се оценява на 4000 - 6000, докато процъфтяваща популация от до 100 000 маймуни се среща на Bacan, остров в Индонезия.

Род: Макака - Макака с лъвоопашка

Макак с опашка на лъва (Macaca silenus) е маймуна от Стария свят, която живее само в Западните Гати в Южна Индия. Кожата на лъвския опашен макак е тъмнокафява или черна и най-забележителната му характеристика е сребристо-бялата грива, която обгражда главата от бузите до брадичката, което дава на тази маймуна немското име на брада маймуна.

Обезкосменото лице на Lion-tailed Macaque Monkeys е черно на цвят. Лъвската опашка на макака Маймуна има дължина от глава до опашка от 45 до 60 сантиметра и тегло от 3 до 10 килограма и е един от по-малките макаци. Опашката им е със средна дължина и е с размери около 25 сантиметра и има черен кичур в края, подобно на лъвската опашка.

Макакът с лъвски опашки е дневно обитател на тропическите гори. Те са добри алпинисти и прекарват по-голямата част от живота си по дърветата. За разлика от други макаци, той избягва хората. В груповото поведение тя прилича много на други макаци, тъй като живее в йерархични групи от обикновено 10 до 20 индивида, които се състоят от някои мъже и много жени. Това е териториално животно, което първо защитава района си със силни викове към нахлуващите войски.

Макакът с лъвски опашки яде предимно плодове, но също така яде листа, пъпки, насекоми и малки гръбначни животни.

Гестацията при жените е приблизително 6 месеца. Младите са кърмени една година. Половата зрялост е достигната на 4 години за жените, 6 години за мъжете. Продължителността на живота на макаците с лъвоопашка в дивата природа е приблизително 20 години, докато в плен до 30 години.

Макакът с лъвски опашки се нарежда сред най-редките и застрашени примати. Според изчисленията на IUCN, само около 2500 от тези маймуни живеят разпръснати в няколко области в югозападна Индия. Унищожаването на местообитанието им и фактът, че избягват близостта на хората, са довели до драстично намаляване на тяхното население. Много зоологически градини участват в развъдни програми, които помагат да се осигури оцеляването на този вид.

Род: Макака - Японският макак



Японският макак (Macaca fuscata), известен е още като Снежната маймуна. Това е сухоземен вид маймуна от Стария свят, роден в Северна Япония, въпреки че е идентифицирана войска, живееща в Тексас от 1972 г. Японската макака Маймуна е най-северният примат, който не е човек. Лицата имат кафяво-сива козина, червено лице, ръце и дъно и къса опашка.

Има два подвида на японската макака маймуна, Macaca fuscata fuscata и Yakushima Macaque, Macaca fuscata yakui.

Японският макак е дневен и прекарва по-голямата част от времето си в горите. Живее в различни видове гори, включително субтропични до субалпийски, широколистни, широколистни и вечнозелени гори, под 1500 метра.

Японският макак се храни със семена, корени, пъпки, плодове, безгръбначни, плодове, листа, птичи яйца, гъби, кора и зърнени култури.

Японският макак има дължина на тялото, варираща от 79 до 95 сантиметра, с дължина на опашката приблизително 10 сантиметра. Мъжките тежат от 10 до 14 килограма, а женските - около 5,5 килограма. Японският макак може да оцелее през зимните температури под -15 ° C (5 ° F) и е може би най-известен с времето, което прекарва в релакс в естествено отопляеми вулканични горещи извори.

Японският макак живее във войски 20 - 100 индивида, състоящи се от много жени и няколко мъже. Средно жените превъзхождат мъжете с 3 към 1.

Женските имат твърда йерархия с бебета, наследяващи ранга на майка си. Периодът на бременност при жените е 173 дни, женските носят само един млад, който тежи около 500 грама при раждането. Японският макак има среден живот от 30 години. Японският макак е много умен. Това е единственото животно, различно от хората и миещите мечки, за което е известно, че измива храната си, преди да я изяде.

Японският макак може да развие различни акценти, като хората. Установено е, че макаците в райони, разделени само на няколкостотин мили, могат да имат много различни височини в разговорите си, формата на комуникация. Японският макак е класифициран като недостиг на данни от Червения списък на IUCN за 2000 г.

Род: Макака - Мавровата макака

Мавърският макак (Macaca maura) е макака с кафява / черна козина на тялото с бледо петно ​​и розова гола кожа на кръста. Дължината му е около 50 - 58,5 сантиметра. Мавровата маймуна макак яде смокини, бамбукови семена, пъпки, кълнове, безгръбначни и зърнени храни в тропическите гори.

Мавърският макак понякога се нарича куче-маймуна заради муцуните, подобни на кучета, въпреки че те не са по-тясно свързани с маймуните от която и да е друга маймуна от Стария свят. Мавърският макак обитава само Сулавеси (Индонезия).

Мавърският макак е застрашен най-вече поради загуба на местообитания от нарастваща човешка популация и обезлесяване за увеличаване на площта на земеделските земи. Смята се, че в Сулавеси са останали само 1000 мавърски макака. Тъй като няколко вида макак Сулавеси са застрашени, информацията за екологията и поведението е от съществено значение и се разработват планове за управление на опазването.

Род: Макака - резус макак



Резус макак (Macaca mulatta), често наричана резус маймуна, е един от най-известните видове маймуни от Стария свят. Това е типичен макак, разпространен в цяла Афганистан до Северна Индия и Южен Китай.

Възрастните мъже са средно приблизително 53 сантиметра и тежат средно 7,7 килограма. Женските са по-малки, средно с дължина 47 сантиметра и тегло 5,3 килограма. Маймуните резус макаки са кафяви или сиви на цвят и имат розови лица, които обикновено са лишени от козина. Опашките на резус макаци са със средна дължина и средно между 20 и 22 сантиметра.

Резус макаците имат продължителност на живота около 25 години. Обитавайки сухи, открити райони, резус макак може да се намери в тревни площи, гори и в планински райони с височина до 2500 метра. Резус макаците са добри плувци и те се радват на това занимание. Резус макакът е известен със своята тенденция да се премести от селски към градски райони, като разчита на подаяния или отказ от хората.

Еднодневно животно, резус макак е едновременно дървесен и сухоземен. Rhesus Macaque е всеядно животно и се храни с листа и борови иглички, корени и от време на време насекомо или малко животно. Те имат специализирани подобни на торбички бузи, което им позволява временно да съхраняват храната си. Събраните хапки се изяждат по-късно, в безопасна обстановка. Войските могат да съдържат до 180 души, но средно 20 обикновено са средните. Жените могат да превъзхождат мъжете в съотношение 4 към 1.

Социалната йерархия също е матриархална, ранг зависи от рода до водещата жена. Грижите за младите и задълженията за отбрана на територията се споделят между войските. Маймуните, които откриват храна, обикновено рекламират факта чрез конкретни обаждания.

Цикълът при жените е подобен на хората с менструален цикъл от около 28 дни. Чифтосването не се ограничава до определен сезон. Гестацията може да продължи от 135 - 194 дни. Женските са зрели на възраст до 3 години, а мъжете на 4 години. Продължителността на живота на маймуна-резус в плен е приблизително 15 - 20 години за мъжете и 20 - 25 години за жените. Тези маймуни рядко живеят в дивата природа след 15-годишна възраст.

Род: Макака - тибетския макак

Тибетският макак (Macaca thibetana), известна още като Milne-Edwards ’Macaque, се среща в Китай, Тибет и Виетнам. Тибетският макак живее в субтропични гори, смесени широколистни или вечнозелени на височина, която варира от 800 до 2000 метра.

Тибетската макака маймуна има дълга плътна кафява козина с мустаци, но лице без косми. Кърмачетата имат сребърна и черна козина, която променя цвета си на възрастни на възраст от 2 години.

Диетата на тибетските макаци се състои предимно от плодове, но също така ще консумира семена, листа, плодове и цветя, както и безгръбначни. Тибетският макак е приветливо животно и живее в групи от много мъже и жени.

Продължителността на живота на тибетския макак е над 20 години. Има четири признати подвида на този макак, Macaca thibetana thibetana, Macaca thibetana esau, Macaca thibetana guiahouensis и Macaca thibetana huangshanensis.

Род: Макака - Макака Toque

Макакът Toque (Macaca sinica) е червено-кафяво оцветена маймуна от Стария свят, ендемична за Шри Ланка. Маймуната Toque Macaque живее във войски, които съдържат до 20 индивида. Този вид маймуна е пълен вид, но се е развил в три подвида.

Войските на макака Toque са често срещана гледка в Културния триъгълник, където са разположени много древни храмове, поради което им е дадено прякора „Храмовата маймуна“. Другите два подвида на Toque Macaque, които са описани, са Dryzone Toque Macaque (Macaca sinica sinica) и Wetzone Toque Macaque (Macaca sinica aurifrons).