Малкият феен пингвин

Източник на изображението

The Малкият пингвин е най-малкият вид пингвин и се размножава по цялото крайбрежие на Нова Зеландия и островите Чатъм, както и в Южна Австралия и Тасмания. Тези пингвини имат няколко общи имена. В Австралия често ги наричат ​​Феи пингвини поради малкия им размер, в Нова Зеландия ги наричат ​​Малки сини пингвини или просто Сини пингвини поради цвета на оперението си, новозеландските маори ги наричат ​​Корора.

Разпознати са два подвида: Малкият или Феен пингвин и Белият пингвин.

Характеристики на малкия пингвин





Малките пингвини са най-малките от всички пингвини, които са високи само от 16 до 17 инча (41 до 44 сантиметра) и тежат само около 2 килограма (1 килограм). Малките пингвини също се наричат ​​„Little Blues“ заради индигосиния и шиферен сив цвят на перата им.

Белофлипсаните пингвини се отличават с бяла ивица около краищата на плавниците си.

кокер шпаньол, смесен със златен ретривър

Диета на малкия пингвин

По-голямата част от храната им се улавя на плитки гмуркания на дълбочини, по-малки от 30 фута, но понякога те ще се гмуркат до морското дъно в търсене на видове плячка. Малките пингвини ядат малки риби като аншоа, калмари, планктон, крил, малък октопод и хапчета.

От морското дъно малки пингвини могат да ядат ларви на раци, морски коне и ракообразни. Както повечето пингвини, те поглъщат храната си цяла.

Поведение на малкия пингвин

Малките пингвини прекарват дните си в морето, търсейки храна в плитките води близо до брега. Често могат да бъдат видяни да се събират в групи, наричани „салове“.

По здрач Малките пингвини се връщат в своите нори или колонии от скални цепнатини, което може да бъде доста шумно, особено преди тяхното предзори заминаване обратно в морето, за да се хранят. Тъй като се хранят толкова близо до брега, те се виждат лесно от сушата.

Възпроизвеждане на малкия пингвин

Женските малки пингвини пристигат през юни в размножителните колонии и са посрещнати от разярени мъже, които извършват сложни ухажвания. Пиковото време за снасяне на яйца обикновено е от юни до август. Те снасят по две яйца наведнъж, което отнема около пет седмици, за да се излюпят в зависимост от наличността на хранителни запаси.

Малките пингвини могат да имат едно, две или дори три пилета (съединители) за сезон. Гнездата обикновено се намират в защитени скални пукнатини, но там, където те не са налични, вместо това копаят дълги дупки. Повечето малки пингвини се чифтосват за цял живот, мъже и жени инкубират яйцата и се грижат за малките.

През първите си три седмици пилетата се посещават постоянно. През следващите пет седмици възрастните ги посещават само за да ги хранят с отслабена храна. След този период младите младчета се принуждават от гнездото. Малките пингвини пилета естествено знаят как да плуват и са в състояние да ловят и да се справят сами.

Малките хищници на пингвини

Малките пингвини се изправят срещу хищници в морето като акули, тюлени (лъв, леопард и козина), китове убийци и хищници на сушата като морски орли и големи чайки. Опасностите, причинени от човека, включват разливи на нефт, пластмаса, убийства по пътищата, риболов на хрилни мрежи и загуба на местообитания за разплод.

Опазване на малкия пингвин

Макар да не са застрашени като цяло, колониите на малките пингвини в райони със значителна човешка дейност са под някаква заплаха от замърсяване и диви животни. В Австралия те някога са били често срещани по южната брегова линия, но въвеждането на домашни котки драстично е намалило жизнеспособното им местообитание. Сега те са ограничени предимно до острови без котки край брега.