Смееща се Кукабура

Източник на изображението

Смеещата се кукабура (Dacelo novaeguineae) е отличителна голяма, шумна птица, родена в горите и горите на Източна Австралия.



Смеещата се кукабура е най-големият рибар в света и една от най-познатите птици в Австралия, добре известна със своя смях.

По-рано известен като Смеещият се крик и гигантски зимородок, днес името му идва от аборигенното име ‘guuguuberra’.



Смеещата се кукабура е въведена в Тасмания, остров Флиндърс, остров Кенгуру и югозападния ъгъл на Западна Австралия.

Използвайте информацията по-долу, за да научите повече за характеристиките, местообитанието, диетата, поведението и размножаването на Смеещата се Кукабура.

Смееща се Кукабура Характеристики



Тази комична птица е лесно разпознаваема както по външен вид, така и по звук. Смеещата се кукабура е с дължина около 43 - 45 сантиметра (17 - 18 инча) и тежи около 0,5 килограма (1 паунд), като женските са малко по-големи от мъжките.

Мъжете и жените имат подобно оперение, което е предимно кафяво и бяло / кремаво. Мъжете имат малко петно ​​от синьо-зелени пера в центъра на крупата, което е намалено или липсва при женската.

Смеещата се кукабура е дебело поставена птица, която има голяма глава и къса, дебела врата. Той има много голям, тежък клюн, който е черен отгоре и бежово / тен отдолу и е с дължина до 10 сантиметра (4 инча).

смес от немска овчарка и ротвайлер



Смеещите се кукабури имат изпъкнали кафяви очи с тъмнокафяви ивици, простиращи се през тях. Гърбът и крилата им са кафяви и имат сини петна през раменете. Смеещите се кукабури имат дълги опашки, които са ръждиво червени на цвят с тъмно кафяви прегради и бели върхове на пера.

са питбулите на американските хулигани

Смеещ се местообитание на Кукабура

Смеещите се кукабуури заемат гори и гори или там, където има подходящи дървета, обикновено в свободни семейни групи. Срещат се също в овощни градини, паркове, частично дървени земеделски земи и дори предградия и градове.

Смееща се диета Кукабура

Смеещите се кукабури са месоядни животни и диетата им включва малки птици, жаби, насекоми, дребни бозайници и гущери като геконите. Дори е известно, че ловят отровни змии много по-големи от себе си.



Подобно на всички риболовци, смеещите се кукабури използват техника на лов „седи и чакай“. Те улавят плячката си, като чакат търпеливо плячката да мине и след това се спускат от високите си кацалки и грабват храната си и я мачкат в силните си човки.

Малката плячка се яде цяла, но по-голямата плячка се убива, като се удря върху земята или дърво, вероятно за да омекне месото. Кукабурата не пие никаква вода, тъй като получава достатъчно вода от храната, която яде.

Смеещо се поведение на Кукабура

Смеещите се Кукабури прекарват по-голямата част от деня си кацнали във високи клони с изглед към просеките на тропическите гори и наблюдават плячка. Те са териториални птици и техните силни зори и здрачи ​​предупреждават всички околни птици, че са готови да защитават своите територии. Те започват с повтарящо се обаждане „kook-kook-kook-ka-ka-ka“, което се увеличава и намалява, когато членовете на семейството се присъединят, и след това хвърлят главите си назад в силен хор от шумен смях.

Смеещите се кукабури са доста опитомени и социални птици, които ще ви издадат силен хор от смях, преди да слезете от костура си, за да приемете парчета месо от публиката си. Като често срещана гледка в крайградските и градските райони, смеещите се кукабури дори ще ядат от човешка ръка.

смес от жълт лабораторен мастиф

Смееща се репродукция на Кукабура

Размножаването се случва около октомври и ноември, но ако размножаването не успее, смеещите се кукабури ще продължат да се чифтосват през летните месеци. Ритуалите за чифтосване са подобни на тези на птицата Уотъл, при което женската приема просеща позиция и призовава като млада птица. Мъжките й предлагат последния му улов, придружен със звук ‘oo oo oo’. Двойките за разплод могат да се сдвояват за цял живот.

Гнездата на кукабура често са хралупи на дървета или изкопани от дървесни гнезда на термити. Птиците използват силните си глави и човки, за да пробият вдлъбнатини в твърдата външност на гнездото, продължавайки, докато не изградят дупка за женската, за да снасят яйцата си и да отглеждат пилетата вътре.

Женската кукабура снася около 3 яйца на интервали от 2 дни. Яйцата се инкубират за около 29 дни. Излюпващите се раждат слепи и практически голи. Очите им може да не се отворят напълно, докато птицата е на близо 3 седмици. Родителите хранят пилетата с диета предимно от насекоми, тъй като те остават в дупката цял месец. Когато накрая напуснат гнездото, те вече са в състояние да летят.

Пилетата Kookaburra имат кука на горната си долна челюст, която изчезва по времето, когато се измъкнат. Ако хранителните запаси са оскъдни, 3-тото яйце ще бъде по-малко от първите 2 яйца, като по този начин ще се получи по-малко 3-то пиле. Техните куки могат да се използват като оръжие по време на съперничество между братя и сестри и най-вероятно е по-малката мацка да бъде нападната от своите братя и сестри и да бъде убита, когато започне борбата за храна. Когато храната е в изобилие, родителите могат да прекарват повече време с пилетата и да ги хранят повече, което пречи на пилетата да се бият.

Непълнолетните Kookabuuras са склонни да останат в семейни групи на родната си територия около 4 години след раждането. Те остават, за да помогнат на родителите си да ловят и да се грижат за следващото поколение пилета. Родителите им им дават задължения за инкубация и размисъл. Младите кукабури също снабдяват нови птенца с над половината от приема на храна. Смеещите се кукабури могат да се чифтосват на около 12 месеца.

Продължителността на живота на Смеещата се кукабура е около 15 - 20 години.


Смеещ се природозащитен статус на Кукабура

Смеещата се Кукабура е класифицирана като „Най-малката грижа“ от IUCN. Като малки месоядни животни, смеещите се кукабури играят неразделна роля в екосистемата, като контролират популациите от малки животни.