Явански носорог

РЕКЛАМА

The Явански носорог (Rhinoceros sondaicus), е известен още като „Малкият еднорог носорог“. Може да се намери в Западна Индонезия и Източен Индокитай. Местообитанията на носорозите Яван са тропически и субтропични влажни широколистни гори като гъсти дъждовни гори с кални валежи и много вода, показващи предпочитание към ниско разположени места.

Хаван Характеристики на носорог

The Явански носорог е тъмносив цвят и има един рог, дълъг около 25 сантиметра, въпреки че се отбелязва, че само мъжките имат видими рога - женските имат много къси рога или нямат рога. Кожата на носорозите Javan е без косми и има редица хлабави гънки, придаващи вид на „покритие с броня“ точно като индийския носорог.



Яванският носорог е много подобен на външен вид на близкородствения индийски носорог, но е малко по-малък, с много по-малка глава и кожните гънки по-малко очевидни, отколкото при индийския носорог. Горната устна е заострена и неподвластна и може да се използва за хващане на храна и донасяне до устата.

кученце питбул червен нос



Дължината на тялото на носорозите от Яван достига до 3,1 - 3,2 метра (10 - 10,5 фута), включително главата и височината от 1,5 - 1,7 метра. Възрастните явански носорози тежат по различен начин между 900 - 1400 килограма или 1360 - 2000 килограма.

кученца микс питбул и лабрадор

Диета на носорога на Яван

Източниците на храна за носорозите от Яван включват издънки, клонки, млада зеленина и паднали плодове. Яванският носорог грабва храната си с неподвижната си горна устна и събаря фиданки, за да достигне листата, издънките и плодовете.

Възпроизвеждане на носорог Яван

Женските явански носорози достигат зрялост на 3 - 4 години, докато мъжките достигат зрялост много по-късно - около 6-годишна възраст. Скоростта на размножаване на носорога Javan е относително ниска. Едно теле се ражда на женската на всеки 4 - 5 години, малките се сучат до 2 години.

С изключение на майки и телета и чифтосващи се двойки, носорогът Javan е много самотен индивид. Въпреки това, те понякога се събират на места за близане и валяне.

Подвид на носорог Javan

Има 3 различни подвида, от които само 2 се считат за съществуващи:

The Индонезийски Яван носорог (Rhinoceros sondaicus sondaicus), някога живял на Ява и Суматра. В момента населението е ограничено до около 40 - 50 животни в националния парк Ujung Kulon на западния край на остров Ява.

The Виетнамски Яван носорог (Rhinoceros sondaicus annamiticus), или виетнамски носорог, някога е живял из Виетнам, Камбоджа, Лаос и в Тайланд и Малайзия. Ананимикът произлиза от планинската верига Анамит в Югоизточна Азия, част от този подвид. Една популация, оценена на по-малко от 12 останали носорога, живее в район на низина в националния парк Cat Tien във Виетнам. Генетичният анализ предполага, че двата съществуващи подвида за последно са споделяли общ прародител между 300 000 и 2 милиона години.

продавам кученца микс боксьор питбул микс

The Индийският Javan Rhinoceros (Rhinoceros sondaicus inermis), някога варираща от Бенгалия до Бирма, обаче се предполага, че е изчезнал през първото десетилетие на 1900-те. Инермис означава без рога, тъй като най-отличителната характеристика на този подвид са малките рога при мъжете и липсата на рога при жените. Оригиналният екземпляр от този вид е женска без рога. Политическата ситуация в Бирма възпрепятства оценката на вида в тази страна, но оцеляването му се смята за малко вероятно.

И трите подвида на явански носорози са класифицирани като критично застрашени.

Анатомия на носорога на Яван

Явански носорог Природозащитен статус

Основните причини за спада в броя на Яванския носорог са загубата на местообитания в резултат на дърводобивни дейности и развитие, съчетани с лов за части от тялото, които се търсят за употреба в ориенталските лекарства. Двете критично малки популации също са уязвими към болести, природни бедствия, бракониерство и генетични проблеми, причинени от инбридинг.

играчка пудел и малтийски микс

В момента в плен няма явонски носорози. Въпреки че живеят в защитени зони, горният натиск все още ги оказва значително. Въпреки че обхватът на парковете е увеличен и местните страни са забранили бракониерството и са подписали определени споразумения да не се търгува с тези животни, може да е твърде късно да се спаси този критично рядък вид.