Индийски носорог

Източник на изображението

Индийски носорог Индийски носорог (Rhinoceros unicornis), известен е още като „Големият еднорог носорог“. Някога индийският носорог е обитавал райони от Пакистан до Бирма и може би дори е бродил в Китай. Въпреки това, поради човешкото влияние, техният ареал е намалял и сега те съществуват само в малки популации в североизточна Индия и Непал.

Индийският носорог е ограничен до високите пасища и гори в подножието на Хималаите. Местообитанието на индийския носорог са тропически и субтропични пасища, савани, храстови земи, блата и гори - подобни на тези на Белия носорог.

Характеристики на индийския носорог

The Индийски носорог е най-големият от трите азиатски носорога. Индийският носорог има един черен рог, който присъства както при мъжките, така и при женските видове и сива кожа с розови кожни гънки, които му придават брониран вид. Мъжките индийски носорози показват огромно развитие на гънките на врата.



продължителност на живота на смес от чихуахуа териер

Горната част на краката и раменете на индийските носорози са покрити с подутини, подобни на брадавици. Устата на индийския носорог изглежда като кръстоска между широко устни и куки. Въпреки че е доста широк, той има малка предчувствена устна. Индийският носорог има само един рог, който е направен от чист кератин и започва да се появява след около една година след раждането. Индийският носорог единичен рог достига дължина между 20 и 101 сантиметра. Те са приблизително със същия размер като белите носорози.

породи американски воден шпаньол

Индийският носорог расте 6 фута висок и тежи между 4000 и 6000 паунда. Продължителността на живота на индийските носорози е между 35 - 45 години. Тези носорози са страхотни плувци и на сушата могат да пробягат до 35 мили в час за кратко. Индийският носорог има отличен слух и обоняние, но има лошо зрение.

Възпроизвеждане на индийски носорог

Мъжките индийски носорози могат да се размножават на 9-годишна възраст, а женските индийски носорози достигат полова зрялост на 5 години и имат първите телета между 6 и 8 години. Женската подсвирква по време на сезона, така че мъжките да знаят кога е готова за чифтосване. Периодът на бременност е около 16 месеца. Едно теле се ражда на интервали от около 3 години. Майките носорози са внимателни и защитни, малките остават с майка си няколко години. Жените и техните малки пътуват заедно, но мъжете обикновено пътуват сами и са териториални.

Анатомия на индийски носорог



Природозащитен статус на индийския носорог

Индийският или по-голям еднорог носорог е история за успех в опазването. Благодарение на стриктните мерки за защита населението му се е увеличило от 600 през 1975 г. до около 2230 днес. Въпреки това все още е застрашено животно, което е изправено пред непрекъснато съществуващата опасност от бракониерство заради рога си.

порода малтийски и йорки

Защитените зони на Индия и Непал, където оцелява този носорог, са заобиколени от гъсти човешки популации. Жизненоважно е да се гарантира, че общностите, живеещи около резерватите за носорози, също са съпричастни и се възползват от носорозите в тяхната среда.

Индийските носорози използват обща купчина тор, където често остъргват краката си, оставяйки аромат, докато се движат.

За съжаление бракониерите използват тази информация, за да ги бракониерат, докато посещават тези общи купчини тор, което улеснява проследяването на носорозите. Както всички носорози - индийският носорог е в голяма опасност да изчезне.