Маймуни на вой

РЕКЛАМА Източник на изображението

Род: Alouatta - Мантъл вой

The Изкривена маймуна на вой , (Alouatta palliata), или понякога злато-мантираната виеща маймуна, е вид маймуна-вой, тип маймуна от Новия свят, от Централна и Южна Америка. Мантливите войници приемат своето „мантирано“ име от дългите охранни косми отстрани.

Разпознати са няколко подвида Mantled Howler:



Еквадорска мантална виеща маймуна , (Еквиториална горила) в Колумбия, Коста Рика, Еквадор, Панама и Перу.
Злато-мантирана виеща маймуна , (Alouatta palliata palliata), в Коста Рика, Гватемала, Хондурас и Никарагуа.
Мексиканска виеща маймуна , (Alouatta palliata mexicana), в Мексико.

Понякога се разпознават два допълнителни подвида на Mantled Howler, но те са по-общо признати като подвидове на Coiba Island Howler, (Allouatta coibensis), въпреки че доказателствата не са категорични:

Азуеро виеща маймуна , (Носенето на горила), Панама;
Вия маймуна на остров Койба , (Alouatta palliata coibensis), в Панама.

Майката с мантията на вой е родена в Колумбия, Коста Рика, Еквадор, Хондурас, Гватемала, Мексико, Никарагуа и Панама. Прикритата маймуна на вой е сред най-често вижданите и чувани примати в много централноамерикански национални паркове, включително Мануел Антонио, Корковадо и Соберания.

Външният вид на Mantled Howlers е подобен на другите маймуни на вой, с изключение на оцветяването. Mantled Howler Monkey е предимно черен, с изключение на ресни злато, за да изглади косата от всяка страна, което му дава общото име. Когато мъжките достигнат зрялост, скротумът побелява. Женските са с дължина от 18 до 25 инча, а мъжете са с 20 до 27 инча. Неговата опашка е дълга от 21 до 26 инча. Възрастните жени обикновено тежат между 6 и 17 паунда, докато мъжете обикновено тежат 10 до 22 паунда.

немска овчарка микс ротвайлер

Mantled Howler Monkey използва широка гама от вокализации, включително лай, мърморене и вълни. Виенето, характерно за тази група маймуни и което носи този вид общо име, се произвежда призори и здрач, както и в отговор на смущения. Движението в навеса на дъждовните гори и пода включва четириноги (ходене, бягане и галопиране по опори), преодоляване (пресичане на пролуки чрез разтягане) и катерене. Размерът на групата варира от 10 до 20 членове, обикновено 1 до 3 възрастни мъже и 5 до 10 възрастни жени. Доказано е, че поведението на подстригването в Mantled Howlers отразява социалната йерархия, където доминиращите индивиди се подстригват.

Маймуната с мантийски вой е защитена от международна търговия съгласно приложение I към Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES). Те са изложени на най-голям риск от фрагментацията на тропическите гори, която е причинила принудително преместване на групи в по-малко обитаеми региони.

Род: Alouatta - Черна маймуна на вой



The Черна маймуна на вой (Alouatta caraya) е вид маймуна-вой, от Аржентина, Боливия, Бразилия и Парагвай. Той е най-южният представител на рода Alouatta. Маймуната черен войник живее на групи от 3 до 19 индивида (обикновено от 7 до 9). Обикновено има 1 - 3 мъже на всеки 7 - 9 жени в група. При чифтосване мъжете и жените в рамките на една група се сдвояват.

порода кучета японски шпиц

Името на своите вокализации, Black Howler Monkey може да се чува най-често около изгрев слънце. Този „хор на разсъмване“ звучи много по-скоро като рев, отколкото като вой и обявява позицията на войниците като средство за избягване на конфликти с други групи. Обаждането на Black Howler Monkeys може да бъде чуто на разстояние до 5 километра.

Черните маймуни майки обикновено спят или почиват до 80% от деня, което го прави една от най-слабо активните маймуни в Новия свят. Местообитанието им е гора, където се хранят предимно с листа, но също така ще яде от време на време плодове, като смокини.

Черните маймуни майки обикновено предпочитат ходене и катерене пред бягане или скачане. Опашката е много здрава и действа като пети крайник, позволявайки на маймуните по-голяма гъвкавост при изкачване и им позволява по-голяма безопасност при случайно падане от висок клон. Тъй като тяхната структура на крайниците прави земното движение неловко, те прекарват по-голямата част от времето си по дърветата и слизат за вода само по време на сухи магии. В противен случай маймуните пият, като намокрят ръката си върху влажен лист и след това оближат водата на ръката си.

Продължителността на живота на маймуните на черни войници е до 20 години, но по-често 15 години в дивата природа. Черната маймуна-виещ се среща и в тропическите гори на Гвиана.

Гестацията продължава приблизително 6 месеца и се ражда едно дете, което се носи под майката. Малките се отбиват на възраст около 1 година и половина и доживяват приблизително до 20-годишна възраст. Няколко жени ще помогнат да се грижат за едно бебе (наречено аломатеринство), да го носят, поддържат и предпазват и дори мъжете също ще помогнат, въпреки че младите мъже нямат право да го правят, тъй като понякога могат да навредят на бебето.

Род: Alouatta - други видове маймуни с вой

The Маймуна на войника на остров Койба (Alouatta coibensis) е вид маймуна-вой, ендемична за Панама. Въпреки че островният рев на Койба е общопризнат като отделен вид, изследването на митохондриална ДНК е неубедително по отношение на това дали всъщност е подвид на Мантъл вой.

The Гватемалска черна маймуна (Alouatta pigra) е вид маймуна-вой от Централна Америка. Среща се в Белиз, Гватемала и Мексико.

The Червенокопата маймуна на вой (Alouatta belzebul) е вид маймуна-вой, ендемичен за Бразилия. Тази маймуна обикновено е изцяло черна, но в някои региони женските могат да имат червени крака и върха на опашката.

The Маймуна от кафяв вой (Alouatta guariba), известен също като кафява маймуна е вид маймуна, която живее в Аржентина и Бразилия. Маймуната кафяв войник живее на групи от 2 до 11 индивида.

породи кучета, започващи с крал

Има два подвида:

Северният кафяв вой (Alouatta guariba guariba)
Южен кафяв вой (Пан Гуариба плаче)

The Гвиана Червена маймуна на вой (Alouatta macconnelli) е вид маймуна-вой, произхождаща от Гвиана, Тринидад, Френска Гвиана и Бразилия.

The Маймуна на черния вой на Amazon (Alouatta nigerrima) е вид маймуна-вой, ендемична за Бразилия.

The Боливийска червена маймуна (Alouatta sara) е вид маймуна-вой, ендемичен за Боливия.

The Венецуелска червена маймуна-вой (Alouatta seniculus) е южноамерикански вид маймуна-вой, намерена в Колумбия, Венецуела, Тринидад, Гвиана, Френска Гвиана, Бразилия, Еквадор, Перу и Боливия. Венецуелската червена рев маймуна живее на групи от 3 до 9 индивида.

Статус на опазване на маймуна на вой

Заплахите за маймуните-войници включват лов за храна и износ. Както при много други видове в Южна Америка, въпреки че официално не са застрашени от изчезване, местообитанието им непрекъснато се унищожава и сега в природата оцеляват едва 100 000 души.