Хекторс Делфин

РЕКЛАМА Източник на изображението

Hector’s Dolphin е известен още като Белоглавия делфин (Cephalorhynchus hectori). Делфинът на Хектор е най-известният от четирите делфина от рода Cephalorhynchus.

Делфинът на Хектор има подвид, наречен „Делфинът на Мауи“ (Cephalorhynchus hectori maui), който се намира край северозападното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия, и двата делфина са ендемични за този остров.



Делфинът Мауи е най-застрашеният подвид от всички морски бозайници. Твърди се, че в природата има само около 100 делфина Мауи. Делфинът Мауи е критично застрашен поради това, че е хванат в риболовни мрежи и е ранен от лодки.



Делфинът на Хектор е кръстен на сър Джеймс Хектор. Сър Джеймс беше уредник на колониалния музей в Уелингтън (сега музеят на Нова Зеландия - Te Papa). Той изследва първия намерен екземпляр на делфина. Сър Джеймс е живял от 1834 до 1907 г. Той е най-влиятелният новозеландски учен за своето време.

Hector’s Dolphin Характеристики

Делфинът на Хектор няма муцуна с форма на бутилка. Челото на делфина на Хектор се спуска надолу към върха, така че не създава изпъкнал клюн като делфин . Той има малка, заоблена гръбна перка, всички останали новозеландски делфини имат перки с форма на полумесец.

Тяхната метила има заострени върхове и вдлъбнати задни ръбове. Общият цвят на този делфин е бледосив. Челото им е сиво с черни ивици. Върхът на клюна е черен. Гърлото и гърдите са бели. Има тъмносиви петна, които преминават от плавниците към очите. Коремът също е бял с ивица, която тече нагоре по страните изпод гръбната перка. По-голямата част от гърба и отстрани е същото светло сиво на клюна. Опашката е тясна.

При раждането делфинът на Хектор тежи около 9 килограма и нараства до около 40 до 60 килограма в зряла възраст. С дължина около 1,4 метра, той е един от най-малките китоподобни. Делфините на Хектор имат продължителност на живота около 20 години.

Хекторско поведение на делфините

Делфините на Хектор обичат да имат компания. Те обикновено плуват на групи между 2 и 12 делфини. Делфините на Хектор са активни животни, лесно се карат на лък и играят с водорасли. Когато скачат от морето, хората често кацат на тяхна страна, създавайки силно изпръскване (вертикалните и хоризонталните им гмуркания са много по-малко шумни).

Делфините на Хектор са склонни да останат в една и съща зона - понякога за цял живот. Тук те прекарват дните си плувайки по крайбрежието, изплувайки на повърхността, за да дишат, да се гмуркат, за да намерят храна и да играят.

Хекторска делфинова диета

Делфините на Хектор се хранят с риби и други морски създания, намиращи се в плитки води с пясъчно дъно, като камбала, червена треска, скумрия, раци и калмари.

Hector’s Dolphin Communication

Делфините на Хектор използват ехолокация, за да намерят плячката си. Делфините изпращат поток от високочестотни щракащи шумове и когато звукът удари обект, той отскача назад и делфинът може да разбере, като слуша какъв е обектът - какъв вид риба е, колко далеч е и колко бързо се движи .

цена малтийски ши -тцу

Възпроизвеждане на делфин на Hector’s

Делфините на Хектор узряват на около 8 години и те и те имат живот от около 15 до 18 години. Женските обикновено имат по едно теле на всеки 1 до 3 години. Делфините на Хектор се чифтосват в края на пролетта, а телетата се раждат около година по-късно. Телетата са 50 - 60 сантиметра при раждане и остават близо до майките си, които им осигуряват мляко и защита, докато станат достатъчно възрастни, за да се справят сами, обикновено на около 1 година.

Хекторски делфинови хищници

Някои акули плячкат на Hector’s Dolphins.

Hector’s Dolphin Conservation

Делфинът на Хектор получи статут на „застрашен вид“ от Департамента по опазване през декември 1999 г.