Лешникова спячка

Източник на изображението

The Лешникова спячка (Muscardinus avellanarius) е малък бозайник. Лешниковата соня е единственият жив представител на рода Muscardinus. Лешниковата соня е дълга 6 - 9 сантиметра с опашка от 5,7 - 7,5 сантиметра. Теглото им е между 15 и 30 грама. Малко се знае за тяхната социална организация, но се смята, че понякога живеят по двойки.



Пеньките са нощни и спят зимен сън от октомври до април. Те са добри алпинисти и прекарват по-голямата част от времето си в козирките на дърветата.

Лешниковата пуста е известна още като обикновената пъня и е родом от Северна Европа и Мала Азия.



продава се бяло сибирско хъски

Лешниковите пълнежи са единствените дребни бозайници във Великобритания, които имат напълно космат опашка. Лешниците от леска могат да бъдат разграничени от другите бозайници с големината на мишката по дебелата си, храстала опашка. Те имат оранжево / кафява козина в горната част, жълто / бяла долна част и бяло гърло. Лешниковите пълнежи се хранят със семена, цветя, плодове и насекоми. Ядките, включително кестените, жълъдите и лешниците, са важни хранителни източници преди хибернацията.

Във Великобритания пъзелите от леска се срещат главно в южните окръзи, въпреки че те се намират на няколко разпръснати места в района на езерото и в средата на Уелс. Лешниковите пълнежи обитават широколистна гора с храсталаци, изкоренени гори и живи плетове.

Лешниковите пълнежи са нощни същества и прекарват по-голямата част от будните си часове високо сред клоните на дърветата, търсейки храна.

Лешниковите пълнежи ще правят дълги отклонения през върховете на дърветата, вместо да слизат на земята и да се излагат на опасност.

През зимата лешниковите пълнежи зимуват в гнезда под листната постеля на горското дъно. Когато се събудят през пролетта, те изграждат тъкани гнезда от кора на орлови нокти и пресни листа в храсталака.

Ако времето е студено и влажно и храната е оскъдна, лешниковите пещери пестят енергия, като изпадат в ужас, при което се свиват на топка и лягат да спят. Следователно лешниковите престилки прекарват голяма част от живота си в сън, или зимен сън през зимата, или в огън през лятото.

Лешниковите пълнежи отглеждат едно или две котила годишно, обикновено от четири малки (въпреки че размерът на котилото може да варира от 1 - 7). Младите първо напускат гнездото след четири седмици, но могат да останат с майка си още седем седмици. Лешниковите пълнежи имат живот около 5 години.

Лешниковите пълнежи са в категорията с по-нисък риск от Червения списък на IUCN за 2000 г. Във Великобритания те са защитени от закона и не могат да бъдат убити, ранени, обезпокоени в гнездата си, събрани, затворени или продадени, освен по лиценз. Загубата на подходящо местообитание във Великобритания доведе до рязък спад в броя им.