Маймуни Гривет

Източник на изображението

The Зелени маймуни или Vervet Monkeys (Chlorocebus sabaceus) са средно големи примати от семейството на маймуните от Стария свят. Понастоящем има шест вида, въпреки че някои ги класифицират като един вид с шест подвида. Така или иначе, те съставляват цялостта на рода Chlorocebus.

Зелените маймуни се срещат в Северна и Южна Савана, от Сенегал до Судан и на юг до върха на Южна Африка. Те са адаптирани практически към всички залесени местообитания извън екваториалната дъждовна гора.

Горната странична козина на Зелената маймуна варира според видовете от бледо жълто през сиво-зелено кафяво до тъмно кафяво, докато долната част и косменият пръстен около лицето са белезникаво жълти. Лицето, ръцете и краката им са обезкосмени и черни, въпреки че коремната им кожа е синкава. Мъжките зелени маймуни имат яркосин скротум и червен пенис.



Зелените маймуни достигат размер за възрастни от 40 до 43 сантиметра за мъжете и 34 до 39 сантиметра за женските, с опашка с дължина от 30 до 50 сантиметра. Мъжките тежат от 4 до 4,5 килограма, а женските от 2,5 до 3,5 килограма. Опашките им са добре развити и се използват за баланс. Зелените маймуни също са добри плувци. И женските, и мъжките зелени маймуни имат дълги, остри кучешки зъби.

Зелените маймуни са дневни, като са най-активни рано сутрин и късно следобед. Зелените маймуни са териториални животни, но обикновено избягват сериозни конфликти (защитават се със силен лай и прояви). Те са предимно земни обитатели, но те се подслоняват на дърветата, когато са разтревожени, а също така спят на дървета. Зелените маймуни обикновено се срещат в групи от 20 - 50 индивида. Социалната структура е подобна на другите маймуни от Стария свят, тъй като стабилното ядро ​​на която и да е група се състои от няколко семейства от тясно свързани възрастни жени и техните зависими потомци.

Жените остават в родилната група, мъжете се прехвърлят в съседна група в юношеството. За да сведе до минимум агресията от прехвърлената група, много мъже се прехвърлят в компанията на възрастни братя или братя по майчина линия. Мъжките зелени маймуни се прехвърлят от група в група няколко пъти през живота си. Младите жени служат като временни пазителки на своите майки, следващи потомци. В резултат на това се образуват връзки не само между майката и потомството, но и сред братята и сестрите по майчина линия. Възрастните мъже взаимодействат рядко с бебета и не показват особено предпочитание към онези бебета, които е вероятно да бъдат тяхно потомство.

за продажба миниатюрно сибирско хъски

Зелените маймуни имат скърцащ вик и кора със стакато, което позволява на членовете на отряд да поддържат контакт. Зелените маймуни имат различни алармени обаждания, като разграничават хищници от птици, змии или бозайници. Подстригването премахва паразитите и мъртвата кожа, но основната функция е да се установят и поддържат социални връзки

Като малка и не бързаща бегачка, Зелената маймуна не може да си позволи да се осмели далеч от безопасността на дърветата. По същество това е краен вид и обикновено се свързва с крайречните гори, но в сухата савана те се намират близо до акациевите дървета. Зелените маймуни са всеядни, ядат предимно плодове, цветя, семена, семена, листа, треви и корени. Понякога птици, яйца, малки влечуги и насекоми.

Зелените маймуни се размножават през цялата година, но повечето раждания се случват точно преди дъждовния сезон, така че лактацията продължава, когато храната и водата са по-богати. Гестацията продължава 163 дни. Зелените маймуни достигат полова зрялост на възраст 4 - 5 години. Женските раждат едно потомство. При раждането бебетата на зелени маймуни имат малко козина, поради което изглежда, че имат син цвят. Козината му има петна от маслинено зелено и жълто. Докато бебето узрее и стане по-независимо, то ще се отклони от майка си, носено само когато войската се движи или когато заплахата заплаши. С развитието на маймуната козината й се сгъстява и придобива кафеникаво-сив цвят. Продължителността на живота на зелена маймуна е 17 години в дивата природа и до 30 години в плен.

Въпреки че зелените маймуни не са посочени като застрашени или уязвими, броят им намалява поради унищожаване на горското местообитание и прекомерен лов от хора. Потенциалните хищници на зелените маймуни включват лъвове, леопарди.

Род: Chlorocebus - гривна маймуна

The Маймунка Гривет е черно-бяла абисинска маймуна, част от групата маймуни Vervet, класифицирана като род Chlorocebus. Маймуните Grivet се срещат само в Африка на юг от Сахара. Ареалът им се простира от Сенегал и Етиопия до Южна Африка.



Маймуните гривет обитават гори, гори и савани в близост до реки и потоци. Те прекарват по-голямата част от времето си по дърветата.

Маймуните Гривет са примати със заоблени глави, стройно тяло, дълги задни крайници и дълга опашка. Името им идва от френската дума guenon, която е човек, който прави гримаса или прави лица. Те са известни още като треви маймуни. Маймуните Grivet имат торбички и бели мустаци. Козината на тялото им е къса и кафеникаво-сива на цвят. Маймуните Grivet тежат между 10 - 15 килограма. Те са с дължина от 400 до 600 милиметра (глава и тяло), с приказки с дължина около 300 до 500 милиметра. Маймуните Grivet имат плътно прилепнали косми с умерена дължина по голямата част от тялото си.

Първата цифра на ръцете и краката им е противоположна, което позволява на маймуните Vervet да хващат предмети. Ръцете им се използват за придвижване, хранене и поддържане. Задните крака са особено здрави за скачане през клоните. Дългите им опашки не са прекалени, но се използват за баланс, управление и спиране, докато скачат от клон на клон. Маймуните Grivet имат торбички за бузи, за да съхраняват храната си, докато се преместват на по-безопасно място за хранене. Когато са пълни, торбичките за бузи могат да съдържат количество храна, равна на това, което може да побере стомаха.

Маймуните Grivet живеят на групи от 10 до 27 в рамките на защитена територия. Те са най-активни сутрин и късно вечерта. Маймуните Grivet спят на дърветата, но прекарват известно време на земята. Те никога не са далеч от водата и са добри плувци. Когато се развълнуват или ядосат, те правят гримаса и излагат зъбите си.

Подстригването е често срещано поведение сред повечето примати и маймуните Grivet не правят изключение. Грумингът обикновено се използва като стратегия за ухажване. Маймуните Grivet обаче са всеядни. те силно предпочитат плодове и зърнени храни. В дивата природа те ще ядат плодове, листа, зърно, корени и от време на време влечуги, млади птици и насекоми.

В момента специфични за остров Сейнт Китс, маймуните Гривет са създали един досаден навик за много туристи. Маймуните са развили вкус към алкохолни напитки от тропически плодове. Маймуните обикновено крадат ярко оцветени напитки, оставени от туристите на плажа. Много туристи също са разбрали, че тези маймуни ще доставят мощна хапка, ако са в ъгъла. Трябва да се внимава, когато се приближавате до маймуни Grivet. Ако в един момент са били опитомени през изминалите векове, те вече не са.

Маймуните Grivet имат период на бременност около 7 месеца. Женските обикновено раждат едно потомство. Размножават се от юли до ноември. Малките се придържат към корема на майките и могат да издържат собственото си тегло. Други възрастни маймуни могат да помогнат в грижите и защитата на бебетата. Маймуните Grivet могат да доживеят до 30 години.

Маймуните Гривет са класифицирани като „застрашени“ поради непрекъснато обезлесяване и унищожаване на естественото им местообитание. Потенциалните хищници на маймуните Гривет включват лъвове, леопарди.