Сива яребица

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Сива яребица (Perdix perdix) се размножава на земеделски земи в по-голямата част от Европа в Западна Азия и е широко разпространен в Северна Америка и е доста разпространен в някои райони на южна Канада и северната част на САЩ. Сивата яребица гнезди от май до юли. Кокошките могат да снасят до двадесет яйца в земно гнездо. Гнездото обикновено е в полето на зърнено поле, най-често зимна пшеница.



Сивата яребица е немигриращ сухоземен вид, който образува стада извън размножителния период.

кученца боксьор микс микс

Сивата яребица е заоблена птица, дълга 28 - 32 сантиметра, с кафяв гръб, със сиви долни части, оранжево лице и петна от кестен. Има малка разлика между мъжката и женската сива яребица, въпреки че женската има по-малък коремен участък. Младите сиви яребици са по същество жълто-кафяви и нямат отличителните маркировки на лицето и долната част. Песента на сивата яребица е груб kieerr-ik.



Когато бъде обезпокоен, подобно на повечето дивечи, Сивата яребица лети на кратко разстояние със заоблени крила, често наричайки „рик рик рик“, докато се издига.

Сивата яребица се храни предимно със семена и зърно, като през зимата силно разчита на отпадъчни зърна (царевица, слънчоглед, пшеница). Сивата яребица се храни и с насекоми през летните месеци и зелени листа, издънки и пъпки. По-специално младите приемат насекомите като основен източник на протеини. През първите 10 дни от живота малките могат да смилат само насекоми. Родителите водят пилетата си до ръбовете на житни полета, където могат да намерят храна за насекоми.

Сивата яребица намалява значително в брой в райони с интензивно отглеждане, като Великобритания, поради загуба на местообитание за размножаване и хранителни запаси.

Продават се кученца микс пит боксер

Техният брой е спаднал с 85% през последните 25 години. Във Великобритания се полагат усилия за спиране на упадъка чрез създаване на консервационни носове. През 1995 г. сивата яребица е номинирана за вид на плана за действие за биологичното разнообразие.

Широко разпространена и широко разпространена в широкия си асортимент, сивата яребица е оценена като най-малката грижа в Червения списък на застрашените видове на IUCN.