По-големи маймуни с петна

РЕКЛАМА Източник на изображението

Род: Cercopithecus - Dryas Monkey



The Дриас маймуна (Cercopithecus dryas), известен също като Salonga Monkey или Ntolu, е малко известен вид генон, открит само в басейна на Конго, ограничен до левия бряг на река Конго.

В момента е установено, че маймуната Dryas е, че животните, класифицирани преди това като Cercopithecus salongo (общо име Zaire Diana Monkey), всъщност са маймуни Dryas.



Някои по-стари източници третират Dryas Monkey като подвид на Diana Monkey и я класифицират като Cercopithecus diana dryas, но тя е географски изолирана от всяка известна популация на Diana Monkey.

Маймуната Dryas е доста типичен горски геномен. Размерът на тялото варира от 40 - 55 сантиметра, а дължината на опашката е 50 - 75 сантиметра. Възрастните маймуни Dryas тежат между 4 и 7 килограма, с подчертан сексуален диморфизъм. Нейните маркировки са подобни на тези на Диана Маймуна, с изключение на това, че долната част на гърба и предните крайници са зеленикаво-сиви на цвят. Груповите размери варират до 30 индивида, само с един възрастен мъж.

Маймуните от Дриас се движат през гората четириноги (режим на придвижване, при който животното се движи по хоризонталните клони с редовен модел на походка, включващ всичките четири крайника).

Предпочитаното местообитание на маймуните от Дриас се смята за второстепенна гора или горната история на първобитната гора. Маймуните от Дриас се хранят предимно с растителни материали, предимно плодове, цветя и млади листа, въпреки че ще вземат и някои безгръбначни. Периодът на бременност е 5 месеца, като обикновено се ражда едно бебе. Половата зрялост се достига след 3 години. В плен е отчетена продължителност на живота до 19 години.

Израз на лицето Dryas Monkey

Гледане: Този дисплей от маймуната от Дриас се използва като дисплей на заплаха. Очите са фиксирани върху стимула и веждите се повдигат и скалпът се прибира, кожата на лицето също се разтяга чрез преместване на ушите назад. Под капаците на очите цветът е различен, което рязко контрастира с околния цвят на лицето.

смес от хъски на американска овчарка

Гледане с отворена уста: Това е погледът, придружен от отворена уста, но зъбите са покрити. Това е израз на заплаха и често се случва при подскачане на главата.

Премахване на главата: Това се използва като показване на заплаха от маймуната от Дриас и главата на боб нагоре и надолу. Това често се случва при зяпане с отворена уста.

Представяне: Това поведение се извършва от жената, за да предизвика копулация от мъжа. Този модел казва на мъжкия, че е готова за чифтосване.

Род: Cercopithecus - Диана Маймуна



The Даяна Маймуна (Cercopithecus diana) често се смята за една от най-красивите сред маймуните от Стария свят. Маймуната Диана се среща в Западна Африка, от Сиера Леоне до Гана. Маймуната Диана обитава първобитните гори, но не процъфтява във вторичните гори.

Маймуната Диана е активна през деня. Рядко се спуска на земята, но се храни на всички нива на балдахина, оттегляйки се през горните нива на дърветата през нощта, макар че не прави гнезда.

Маймуната Diana е с дължина от 40 до 55 сантиметра, с изключение на опашката, която е с диаметър 3 - 4 сантиметра и дълга 50 - 75 сантиметра. Маймуните Диана обикновено са черни или тъмносиви, имат бяло гърло, лента с форма на полумесец, ерш и брада. Лентата за вежди дава общото име на вида, тъй като се смята, че прилича на лъка на богинята Даяна. Подмишниците на Diana Monkeys също са бели и имат бяла ивица надолу по бедрата, докато задната част на бедрата и долната част на гърба им са кестеняви. Освен лентата за вежди, ерхата и мечето и някои ресни на крайниците им, козината им е къса и лъскава на външен вид. Възрастните тежат между 4 и 7 килограма.

Маймуните Диана обикновено живеят в малки групи. Размерът на групата може да достигне 30. Обикновено има само един възрастен мъж, две или три възрастни жени и до осем млади. Мъжката маймуна Даяна няма да толерира друг възрастен мъж и ги предупреждава със сигнал за подскачане на глава. Когато не си почива през горещите обедни часове, групата се движи спокойно. Територията на групи може да обхваща от 0,19 до 0,38 квадратни мили. Храненето и грижите се извършват в безопасността от средата до високия навес на горите.

Маймуните Диана имат подчертано оцветяване, което позволява широк спектър от визуални социални сигнали и също така имат широк спектър от алармени обаждания, с различни звуци за различни хищници. Маймуните на Диана издават различни мрънкания и ниски крякания, но плачът на Диана е описан като ридане. Те общуват и с мимики и движения на главата.

купете кученца питбул насилник

Маймуните Диана се хранят предимно с плодове и насекоми, но също така ще вземат цветя, млади листа и безгръбначни. Маймуните Диана могат да опаковат торбичките си с еквивалент на около стомашно натоварване с храна. Това позволява на тези маймуни да се зареждат с храна в опасни или състезателни места, след което да се преместят на по-сигурно място за ядене. Ако торбичките на бузите са пълни, задната част на ръката се използва за изтласкване на храна към задната част на торбичката. Храната се обработва много внимателно (обелва се и т.н.) с ръка и уста, за да се повиши качеството и усвояемостта на погълнатите продукти.

При добри условия възрастните женски се размножават ежегодно. Гестацията продължава около 5 месеца, а младата медицинска сестра от майка им още 6 месеца. Ражда се само едно бебе. Въпреки че малките се раждат в доста добре развито състояние, с отворени очи и способни да хванат майка си. Майките на Диана Маймуна изглеждат тревожни и притежателни, рядко позволяват на малките бебета да ги напускат. С нарастването на бебетата обаче те стават много игриви. Непълнолетните достигат полова зрялост на възраст около 3 години. Дъщерите остават в социалните групи на майките си, докато мъжете напускат родилните си групи малко преди да достигнат полова зрялост. Маймуните Диана могат да живеят до 20 години в дивата природа. Продължителността на живота им в плен е 22 години.

Маймуната Диана се счита за застрашена от IUCN, както и от Службата за риба и дива природа на САЩ. Основните опасности за тях са унищожаването на местообитанията (сега те са почти ограничени до крайбрежните райони) и ловът на храстово месо. Горските племена ги ловят за храна, а професионалните ловци ги ловят, за да ги продават на местните пазари, заплашвайки съществуването им. Обезлесяването за земеделие е най-големият фактор за намаляването на броя. Маймуните на Даяна са плячка от короновани орли-ястреби, леопарди, шимпанзета и хора.

Род: Cercopithecus - маймуна Roloway

The Маймуна Ролоуей (Cercopithecus roloway) е една от трите най-застрашени маймуни в Гана на западното крайбрежие на Африка. Маймуните Ролоуей са дървесни видове, които се срещат предимно в необезпокоявани, зрели гори. За съжаление те не изглеждат много приспособими към промените в местообитанието им, което ги прави особено уязвими към човешката дейност.

Маймуни Ролоуей се срещат в Гана и източния Кот д’Ивоар, срещат се също в Гвинея, Кот д'Ивоар, Либерия и Сиера Леоне. Маймуните Ролоуей обитават предимно гори и се срещат под навеса на тропическите гори.

Средният размер на възрастна мъжка маймуна Ролоуей е около 5 килограма, а за женските - 4 килограма. Цветът на косата им по лицето е черен, но имат бяла брада. Оранжево оцветяване може да се намери от вътрешната страна на задните им крака.

Маймуните Ролоуей живеят на групи от 15 до 30 индивида и подобно на други примати, те си взаимодействат и се движат с други примати в гората. Мъжките маймуни Ролоуей са склонни да напуснат завинаги семейната си група в даден момент от живота си. Женските маймуни Ролоуей са филопатрични. Това означава, че остават с групата, в която са родени.

Подобно на всички маймуни, маймуните от Ролоуей комуникират вокално. Техните повиквания се използват за предупреждение на групата за хищник или друга маймунска дружина. Това е предупредителен сигнал за опасност. Мъжете също могат да се обадят, за да съберат отново войската, ако са се отдалечили твърде много. Маймуните Ролоуей също комуникират визуално. Те се взират, когато заплашват друга маймуна или враг. Когато правят това, те също повдигат вежди, което изтласква скалпа им назад, показвайки ярко бялата козина на линията на веждите им. Понякога те също се взират с отворени уста, но без да показват зъби. Това също е заплашителна позиция. Друг път те също клатят глави, докато се взират.

Маймуните Ролоуей са насекомоядни животни, което означава, че ядат предимно плодове и насекоми. Те също ядат листа и семена.

цялата черна немска овчарка

Маймуните Ролоуей раждат по едно поколение след период на бременност от 5 - 6 месеца. Продължителността на живота на маймуната Ролоуей е 20-30 години в плен, не е сигурно колко дълго живеят в дивата природа, но би било доста по-кратко.

Маймуната Ролоуей се счита за застрашена от IUCN. Маймуните от Ролоуей са плячка от короновани орли-ястреби, леопарди, шимпанзета и хора. Скорошният спад на маймуните в Ролоуей е най-вероятно свързан с намаляването на горските местообитания и обезлесяването. През последните 100 години Гана загуби 80% от залесените си земи. Маймуните също са застрашени от обширния лов на месо от храсти. На пазарите в Гана се продават над 800 тона храстово месо всяка година.

Род: Cercopithecus - по-голяма маймуна с петна

По-големи маймуни с петна (Cercopithecus nictitans) са най-малките маймуни от групата на приматите от Стария свят. Най-малко 3 различни вида генони имат петна по носа си, Големия петнист нос, Малкият петнист нос и Червеноопашатият генон.

пълноцелен микро пудел



По-големи маймуни с петна се срещат в Либерия, Кот д’Ивоар, Нигерия, очевидно до река Итимбири в северозападната част на Дем. Република Конго, Централноафриканска република, Рио Муни и Биоко (Екваториална Гвинея). Маймуните с по-големи носове изглежда предпочитат дъждовните гори покрай реките.

Дължината на главата и тялото на маймуните с по-големи петна е 320 - 450 милиметра, а дължината на опашката е 360 - 525 милиметра. Мъжките тежат около 1250 грама, а женските около 760 грама. Козината им е зеленикаво сива или черна до зеленикаво жълта или мека. Техните части са бели или сиво-бели.

Маймуните с по-големи петна имат голи лица, с изключение на няколко черни косми на горната устна, които понякога са жълти. Бузите им са с жълта козина с връх в черно и има черна линия, която се простира от окото на половината разстояние до ухото. Очите им са черни и са заобиколени от жълта или оранжева кожа.

Козината в горната част на главата е черна и те имат бяла грива, която се простира през врата и гърдите от основата на едното ухо до другото. Външните крайници са бледо жълти, оцветени в червено, а ръцете и краката са с подобен цвят. Опашката е сивкавокафява или черна отгоре и жълтеникава отдолу с черникав връх. Вариациите между индивидите са от цялостна маслина до истински зелен оттенък. Основната диета на маймуната с голям нос се състои от плодове и насекоми.

Маймуните с по-голям нос очевидно не са териториални, като възрастните мъже действат като лидери през деня и като пазачи през нощта. Възрастните жени са повече от възрастните мъже. Те живеят в малки войски от 10 до 40 индивида, доминирани от един мъж.

Жените са по-териториални от мъжете и те са единствените постоянни членове на групата. Маймуните с по-голям нос не са толкова социални, колкото някои от другите примати и всякакви грижи или общуване обикновено се наблюдават между майка и нейното бебе. Мъжете и жените рядко си взаимодействат, освен ако не е размножителен сезон.

Периодът на бременност на женска маймуна с голям нос е между 158 - 166 дни. Кърмачетата тежат около 230 грама при раждането. Половата зрялост се достига на възраст 4,5 години при жените и около 1 - 2 години по-късно при мъжете. Известно е, че първите раждания се случват още на третата година и най-късно на седмата година.

Ражданията се случват на всеки 1 до 3 години и кърмачетата кърмят от майките си за около 6 месеца, но те могат да започнат да ядат твърди вещества на 2-месечна възраст. В тези групи маймуни има доминиращ мъж, но това не означава, че той е родил някое от бебетата в групата. По време на размножителния период самотни мъжки или мъжки от други групи ще проникнат в групата и ще се чифтосват с женските. Продължителността на живота на маймуната с голям нос е 20 - 25 години.

Маймуните с по-голям нос са класифицирани като застрашени поради загуба на местообитания. Големите маймуни с петна се пляскат от големи котки и ястреби.