Големи бели африкански птици пеликан

Източник на изображението

Големият бял пеликан (Pelecanus onocrotalus) е една от най-големите летящи птици в света, която се среща в плитките блата на Африка.



Големият бял пеликан се размножава в Южна Европа и Азия. Няма подвидове на Големия бял пеликан.

Големите бели пеликани са известни още като белият пеликан или източният бял пеликан.



Пеликаните и техните роднини съставляват реда „Pelecaniformes“ и те могат да бъдат разграничени от останалите птици, като имат крака с четирите си пръста, наречен „totipalmate“.

Използвайте информацията по-долу, за да научите повече за характеристиките на птицата Грей Лури, местообитанието, диетата, поведението и размножаването.

Страхотни бели пеликанови характеристики



Мъжките големи бели пеликани са малко по-големи от женските. Мъжките са с дължина 175 сантиметра, а женските 148 сантиметра. Мъжете също имат малко по-дълъг клюн / банкнота, който е с размери 35 - 47 сантиметра, докато женският е с 29 - 40 сантиметра. Теглото на мъжкия пеликан е 9 - 15 килограма, а на женското 5 - 9 килограма. И двете имат огромен размах на крилата до 3 метра ширина.

Големите бели пеликани са бели на цвят с черни и сиви първични пера. Телата им са големи с прикрепени дълги, широки крила. Те имат къса опашка, къси, розови крака и плетени крака. Около очите им има голи розови / жълти петна по лицето. Невероятните им банкноти са лазурно сини отгоре и жълти отдолу, където има голяма торбичка. Сметката има централна червена ивица и завършва с малка червена кука.

Гърдите и гърлото на Големия бял пеликан могат да имат розово или жълтеникаво / оранжево оцветяване в зависимост от размножителния сезон. В разплодно състояние мъжкият има розова кожа на лицето, а женската има жълтеникава / оранжева кожа.

Огромният, дълъг чек / клюн на Големия бял пеликан се използва за извличане на риба от водата. Торбичката под клюна е разтеглива и може да побере няколко литра вода. Докато пеликанът избутва сметката си под водата, долната банкнота се навежда, създавайки голяма торбичка, която се пълни с вода и риба. Докато птицата повдига глава, торбичката се свива, изтласквайки водата, но задържайки рибите, които са погълнати цели.

Голям хабитат на Белия пеликан



Големи бели пеликани могат да бъдат намерени в блатата, сладководните езера, солените езера, блатата и делтите на Африка (Азия и Европа).

Страхотна диета с бял пеликан

Големите бели пеликани се хранят предимно с риби като шарани и цихлиди, но също така ще ядат малки безгръбначни. Тези водни птици не трябва да се гмуркат, за да хванат плячката си, вместо това използват големите си банкноти, за да извадят рибата в устата си, като потопят главите си във водата.

Храненето понякога се извършва съвместно, при което няколко пеликани ще се преместят в кръг, за да концентрират рибата и да потапят главите си във водата в унисон, за да уловят рибата. Това прави успешен риболов. Всеки пеликан се нуждае от около 1,2 килограма риба всеки ден.

На езерото Rukwa в Танзания има най-голямата колония на пеликани с над 80 000 птици и тя се нуждае от 35 милиона килограма риба всяка година, за да задоволи глада си.



Пеликаните не са ограничени до риба и често са опортюнистични фуражи. Понякога те ще ядат пилета от други птици. Пеликани от колонията на остров Dassen плячкат на пилета с тегло до 2 килограма от колонията Cape Gannet на остров Malgas. Великите бели пеликани ядат също ракообразни, попови лъжички и дори костенурки. Те лесно приемат подаяния от хората и в диетата им са записани редица необичайни предмети. По време на периоди, когато храната е оскъдна, пеликаните също ядат чайки и патета и също ще крадат плячка от други птици.

Страхотно поведение на бял пеликан

Въпреки че Великите бели пеликани са доста тромави на сушата, те са великолепни, грациозни летци, които могат да летят непрекъснато цял ден и нощ, покривайки разстояния до 300 мили, без да спират. Пеликаните често пътуват в групи от V-формация, което е невероятна гледка.

Големият бял пеликан е добре адаптиран за водния живот. Във водата птиците са също толкова грациозни, както когато летят. Те са бързи, силни плувци, които могат да достигнат скорост до 6 километра в час (3,7 мили в час), докато силните им крака и плетените крака ги изтласкват през водата, за да се подготвят за понякога неудобните си излитания.

Големите бели пеликани обикновено мълчат, освен когато гнездят по време на размножителния сезон.

Размножаване на страхотен бял пеликан

Големите бели пеликани гнездят в големи колонии. По време на размножителния период възрастните пеликани излъчват нисък, дрезгав дисплей. Гнездата се правят на ожулвания в земята и са облицовани с растителност, трева, пръчки, пера и други налични материали. Женската снася 2 големи, кредасти бели яйца в гнездата, които се инкубират в продължение на 29 - 36 дни.

Пилетата пеликан са сиви и имат тъмни махови пера. За тях се грижат и двамата родители. Пилетата стават млади на около 65 - 75 дни. Пеликаните достигат полова зрялост на 3-4 години. Продължителността на живота на Големия бял пеликан може да бъде над 16 години.


Голям статут на запазване на белия пеликан

Големият бял пеликан е класифициран като „Най-малката грижа“ в Червения списък на IUCN 2006. Хората обаче са основните хищници на Великите бели пеликани. Големият бял пеликан е един от видовете, за които се прилага Споразумението за опазване на африканско-евразийските мигриращи водни птици (AEWA).

Пеликаните са много уязвими към замърсяване и поради прекомерен риболов в определени райони те са принудени да летят на големи разстояния, само за да намерят достатъчно храна.

Великите бели пеликани се експлоатират по много причини. От тяхната торбичка се правят торбички с тютюн, Кожата им се превръща в кожа, гуано (изпражнения от морски птици, тюлени или прилепи) се използва като тор, а мазнината от младите пеликани се превръща в масла за традиционната медицина в Азия. Човешкото безпокойство, загуба на фуражни местообитания и места за размножаване и замърсяване допринасят за упадъка на Големия бял пеликан.

дакел планински микс микс