Златен фазан

Източник на изображението

Златният фазан (Chrysolophus Pictus), известен също като „китайски фазан“ е един от най-популярните видове фазан, който е роден в планинските гори на Западен и Централен Китай.



Златният фазан е въведен в Обединеното кралство преди около 100 години и има около 101 - 118 чифтосващи двойки през лятото. Тази издръжлива, дива птица принадлежи към разред: Галиформи и е по-малък вид фазан.

Златният фазан, заедно с лейди Амхърст Фазан (Chrysolophus amherstiae), съставляват групата на „Ruffed Pheasants“, наречена заради техния ерф, който се разпростира по лицето и шията им по време на ухажване.



Използвайте информацията по-долу, за да научите повече за характеристиките, местообитанието, диетата, поведението и размножаването на Златния фазан.

Характеристики на златния фазан

Мъжките и женските златни фазани изглеждат по различен външен вид. Мъжките са с дължина 90 - 105 сантиметра, като опашката съставлява две трети от общата дължина. Женските са малко по-малки с дължина 60 - 80 сантиметра, като опашката съставлява половината от общата дължина. Размахът на крилата им е около 70 сантиметра и тежат около 630 грама.



Мъжките златни фазани могат лесно да бъдат идентифицирани по яркото им оцветяване. Те имат златен гребен, наклонен с червено, който се простира от върха на главите им, надолу по вратовете им. Те имат яркочервена долна част, тъмно оцветени крила и бледокафява, дълга, решетъчна опашка. Кухините им също са златни, горната част на гърба е зелена и имат ярко жълти очи с малка черна зеница. Лицето, гърлото и брадичката им имат цвят на ръжда, а плетениците и орбиталната кожа са жълти. Клюнът, краката и ходилата също са жълти.

Женските златни фазани са по-малко цветни и по-скучни от мъжките. Те имат пъстро кафяво оперение, бледокафяво лице, гърло, гърди и страни, бледожълти крака и са по-стройни на външен вид.

Местообитание на златен фазан

Предпочитаните местообитания на Златния фазан са гъсти гори и гори и рядък храст.

Диета на златния фазан



Златните фазани се хранят предимно със земята със зърно, безгръбначни, плодове, личинки и семена, както и с други видове растителност.

Поведение на златния фазан

Златните фазани са много плахи птици и ще се крият в тъмни, гъсти гори и гори през деня и ще нощуват в много високи дървета през нощта. Златните фазани често се хранят на земята въпреки способността си да летят, това може да се дължи на това, че са доста несръчни в полет. Ако обаче се стреснат, те са способни да излитат с внезапно бързо движение нагоре с отличителен звук на крилото.

За тяхното поведение в дивата природа се знае малко, тъй като въпреки че мъжките са много пъстри птици, те са трудни за забелязване. Най-доброто време за наблюдение на Златен фазан е много рано сутринта, когато може да се видят на поляни.



Вокализациите включват звук „chack chack“. Мъжете имат отличителен метален призив през размножителния сезон. Също така, по време на сложните прояви на ухажване от страна на мъжете, той ще разпере врата си над главата и клюна си, като нос.

Възпроизвеждане на златен фазан

Женските златни фазани снасят около 8 - 12 яйца през април. Времето за инкубация е около 22 - 23 дни. Пилетата мърдат след 12 - 14 дни. Мъжките придобиват своите ярки цветове през втората си година от живота, но са полово зрели през първата си година. Продължителността на живота на златен фазан е 5 - 6 години.

Природозащитен статус на златен фазан

Златните фазани са класифицирани като „Най-малката грижа“ от IUCN.