Златни, сребърни и сини маймуни

Източник на изображението

Род: Cercopithecus - сребърна маймуна

Сребърни маймуни (Cercopithecus doggetti) се срещат в Африка, централна до южна Азия, Япония и Индия. Сребърните маймуни обитават дъждовна гора, острови, степи, планини и савана, в зависимост от вида. Сребърните маймуни са плодоядни и фолиорни по природа, ядат предимно плодове и листа. Освен това ядат и малки насекоми.

Обикновено сребърните маймуни имат тесен нос, тясна преграда, прилепени ноздри, насочени напред или надолу, костни проходи в ухото, два премолара във всяка половина на всяка челюст и твърди петна от гола кожа (исхиални мозоли) на задните части. Те също имат торбички за бузи.

Сребърните маймуни са дневни и дървесни. Подобно на повечето от техните роднини от семейство Cercopithecidae, те живеят в групи с един доминиращ мъж и неговия женски харем. Грумингът развива връзка между потомството и възрастните жени.



Женските сребърни маймуни инициират чифтосването с мъжкия. Женската сребърна маймуна ражда едно потомство след период на бременност от 5 месеца. Размножителният сезон се случва през цялата година. Кърмачетата се отбиват на 6 месеца. Както мъжките, така и женските сребърни маймуни достигат полова зрялост на 3-годишна възраст. Подобно на своите роднини, продължителността на живота на сребърните маймуни е около 20 - 25 години.

Както е вярно за другите маймуни, живеещи в горите, сребърните маймуни стават жертва на леопарди. Други потенциални хищници включват змии и грабливи птици.

Като вид плячка сребърните маймуни вероятно оказват известно влияние върху популациите на хищници. Освен това те вероятно ще бъдат важни за разпространението на семената поради тяхната плодовитост.

Род: Cercopithecus - Златна маймуна

The Златна маймуна (Cercopithecus kandti) е известен още като сечуанска носеща маймуна. Златната маймуна е едно от най-красивите и редки животни в света. Въпреки че се казва, че е уникален за Китай, той всъщност живее в Албертинския разлом в Африка. Велика долина, която минава от север на юг на около 5000 километра, от Северна Сирия в Югозападна Азия до централен Мозамбик в Източна Африка.

Местните хора отдавна вярват, че козината на Златната маймуна предпазва от ревматизъм и в миналото само на манджурските служители е било позволено да носят палта, направени от техните кожи. Ендемична за Albertines Rift, златната маймуна е ограничена до вулканите Вирунга. Живее на най-голямата надморска височина (над 10 000 фута) от всеки примат и е едно от най-застрашените животни на земята, като само 1500 индивида живеят в дивата природа на фрагментирани популации. Златните маймуни живеят предимно на дърветата, въпреки че златните маймуни също прекарват много време на земята.

Златната маймуна има мека козина, кръгла глава, къси уши и опашка, дълга или по-голяма от дължината на тялото си. Златните маймуни варират по дължина между 57 и 76 сантиметра с опашка с дължина до 72 сантиметра. Двойка ярки и красиви очи искрят на лазурно синьото му лице. Той има малък нос и сарком в ъгъла на устата си, който с времето става по-голям и по-твърд. Дългите му коси наподобяват лъскава златна вълна.

Златните маймуни живеят в много големи групи до 600 индивида, разделени на групи от 60 - 70 индивида през зимата. Мъжете и жените правят различни обаждания, докато е известно, че членовете на една и съща група пеят заедно. Грумингът развива връзка между потомството и възрастните жени.

кученца от сибирско хъски немска овчарка

Златните маймуни живеят в сурова среда, така че са се приспособили към разнообразна диета, варираща от листа на дървета, борови и елови игли, бамбукови издънки, пъпки, плодове, лишеи, кора на дървета, насекоми, червеи, малки птици и техните яйца.

Женските златни маймуни узряват на около 4 - 5 години и дават едно потомство след около 7 - 8 месечна бременност. Златните маймуни имат живот подобен на своите роднини - 20 - 25 години.

Златната маймуна е застрашен вид и се сблъсква с редица постоянни заплахи и постоянни ефекти от минали смущения, включително загуба на местообитания, хищничество на човека и биологична уязвимост, свързана с появата на целия вид в единадесет малки, изолирани популации. Както е вярно за другите маймуни, обитаващи горите, златните маймуни стават жертва на леопарди. Други потенциални хищници включват змии и грабливи птици.

Род: Cercopithecus - Синя маймуна

The Синя маймуна или диадемирана маймуна (Cercopithecus mitis) е вид генон, роден в различни части на Източна, Централна и Южна Африка, включително басейна на река Конго.



Синята маймуна се среща в дъждовни гори и планински бамбукови гори и живее до голяма степен в навеса на гората, като рядко идва на земята. Той е много зависим от влажни, сенчести райони с много вода.

Въпреки името си, Синята маймуна не е забележимо синя. Има малко косми по лицето си и това понякога придава син вид, но никога няма яркосин вид на мандрила, например. Козината на Blue Monkeys е къса и главно с кафяв цвят, отделен от лицето (което е тъмно с бледо или жълтеникаво петно ​​на челото - 'диадемата', от която видът получава своето общо име) и мантията, която варира между подвид. Типичните размери са с дължина от 50 до 65 сантиметра (без опашката, която е почти толкова, колкото останалата част от животното), като женските тежат малко над 4 килограма, а мъжките до 8 килограма. Сините маймуни са катарин - ноздрите са близо една до друга и са обърнати надолу. Гвоздеят на всяка цифра е сплескан и палецът е противоположен.

Синята маймуна яде предимно плодове и листа, но ще са необходими някои по-бавно движещи се безгръбначни. Синята маймуна има торбички за бузи, в които да носи храна, докато се храни.

Сините маймуни са дневни и дървесни. Сините маймуни живеят в групи, които варират от 10 до 40 индивида, съдържащи само един възрастен мъж. Синята маймуна често се среща в групи с други видове маймуни като Червеноопашката маймуна и различни червени колобуси. Това вероятно е за допълнителна защита срещу хищници. Групите имат еднообразна социална система. Алфа мъжкият получава всички съвкупности от женските войски. Той също така пази войската срещу други специфични войски и мъже. Женските сини маймуни са склонни да се присъединяват към конфронтация с други специфични войски. Когато настъпят поглъщания, бившият алфа мъж често се изтласква от групата.

Женските сини маймуни са тези, които инициират чифтосването с мъжкия. Женската синя маймуна ражда едно потомство след период на бременност от 5 месеца. Размножителният сезон се случва през цялата година. Кърмачетата се отбиват на 6 месеца. Както мъжките, така и женските сини маймуни достигат полова зрялост на 3-годишна възраст. Малките са сравнително добре развити при раждането, с отворени очи и способност да хванат майка си и да поддържат собственото си тегло. Женските осигуряват малките си с мляко за около 6 месеца. Майчините грижи се срещат сред членовете на женските войски. Дълголетие за този вид не е съобщено, но ако сините маймуни са като другите представители на рода Cercopithecus, максималният живот вероятно е около 20 години.

смес от джак ръсел териер и чиауа

Като вид плячка, тези маймуни вероятно оказват известно влияние върху популациите на хищници. Освен това те вероятно ще бъдат важни при разпространението на семената поради тяхната плодовитост.

Blue Monkeys са включени в IUCNI като уязвими и във федералния списък на САЩ като застрашени. Заплахите за оцеляване на сините маймуни включват унищожаване на местообитанията, като например изчистването на дъждовните гори. Сините маймуни също се унищожават за ядене на култивирани култури или унищожаване на екзотични дървета. Както е вярно за другите маймуни, обитаващи горите, сините маймуни стават жертва на леопарди. Други потенциални хищници включват змии и грабливи птици.