Гигантска мечка панда

Източник на изображението

The Гигантска панда (черно-бял котешки крак) (Ailuropoda melanoleuca), е бозайник, класифициран в семейството на мечките, Ursidae, роден в централен западен и югозападен Китай. Гигантските панди са едни от най-редките бозайници в света. Пандите се разпознават лесно по големите, характерни черни петна около очите, над ушите и по кръглото им тяло.

Гигантски панди живеят в няколко планински вериги в централен Китай, в провинциите Съчуан, Шанси и Гансу. Пандите някога са живели в равнинни райони, но земеделието, разчистването на горите и друго развитие сега ограничават гигантските панди до планините.

Мъглата, покрита с планински гори в Китай, бавно изчезва през последния век. Много от бамбуковите зони, които са жизненоважни за диетата и оцеляването на пандите, се изсичат от хората, които след това строят ферми там. Гигантската панда е застрашен вид. Според последния доклад Китай има 239 гигантски панди в плен (128 от тях в Уолонг и 67 в Ченгду) и още 27 панди, живеещи извън страната. Изчислено е също така, че в природата живеят около 1590 панди.



Характеристики на гигантска панда

феист порода кучета

Giant Panda има черно-бяло палто. Възрастните панди са с дължина около 1,5 метра и височина около 75 сантиметра в рамото. Мъжките са с 10 - 20% по-големи от женските. Мъжките панди могат да тежат до 115 килограма (253 паунда). Женските панди обикновено са по-малки от мъжките и понякога могат да тежат до 100 килограма.

Гигантската панда има тяло, типично за мечките. Пандите имат черна козина на ушите, петна за очи, муцуни, крака и рамене. Останалата част от пандата е бяла. Дебелата, вълнена козина на пандите я поддържа топла в прохладните гори на местообитанието си.

Гигантските панди имат големи кътни зъби и здрави челюстни мускули за смачкване на здрав бамбук. Много хора намират тези меки на вид мечки за симпатични, но гигантските панди могат да бъдат толкова опасни, колкото всяка друга мечка.



Пандите имат най-големите кътници от всички месоядни бозайници. Предните лапи на пандата имат допълнителен „палец“, наречен „противопоставящ се псевдо палец“, който се използва заедно с „показалеца“ и позволява на пандата да хваща с точност дори малки бамбукови издънки.

След ленивата мечка пандата има най-дългата опашка от семейството на мечките с дължина 4 - 6 инча. Гигантските панди обикновено могат да живеят до 20-30 години в плен.

Диета на гигантска панда

Въпреки че пандите ядат предимно бамбук, те все още са класифицирани като месоядни животни. Пандите имат храносмилателна система на месоядно животно, но са се адаптирали към вегетарианска диета чрез голямата си консумация на бамбук. Храносмилателната система на Pandas не може да смила целулозата в бамбук, поради което трябва да ядат толкова много и за дълги периоди от деня.

Средната гигантска панда изяжда до 20 до 30 килограма бамбукови издънки на ден. Тъй като пандите консумират диета с ниско съдържание на храна, важно е те да поддържат храносмилателния си тракт пълен. Пандите могат да ядат други храни като мед, яйца, риба, сладкиши, храстови листа, портокали и банани.

Пандите не спят зимен сън, тъй като не са в състояние да съхраняват достатъчно мазнини, за да ги хранят през зимата с диетата си от бамбук.

Поведение на гигантска панда

Пандите са добри в катеренето по дървета и могат да плуват. Пандите е трудно да се видят в дивата природа, тъй като те живеят сред гъстите гъсти бамбукови растения в старите гори, което е любимото им местообитание. Пандите са много самотни същества и ще живеят сами и ще се срещат само с други панди по време на брачния сезон.

боксьор лабрадор микс кучета

Гигантските мечки панда през повечето време са мълчаливи същества, но те могат да блеят. Пандите не реват като другите мечки, но имат 11 различни обаждания, четири от които се използват само по време на чифтосване.

Гигантската панда е активна в здрача и през нощта. През целия ден ще прави бърлоги в пещери, кухи дървета и гъсти гъсталаци. За да избегне конкуренцията с други панди за храната и да сигнализира за нейното присъствие, Пандата ще маркира своята територия, като постави остър секрет от аналните си жлези върху камъни и стволове на дървета.

Домът на мъжките гигантски панди може да се припокрива с няколко женски територии и когато пристигне размножителният сезон през пролетта, той ще се опита да се чифтосва с тези местни женски.

Женските панди обикновено обявяват готовността си да се размножават, като стават по-гласовити и оставят специални ароматни следи наоколо, за да дадат възможност на мъжете да ги проследят. Женските раждат малките си през есента и те остават постоянни спътници през следващите 18 месеца или повече.

Пандите означават агресия, като навеждат глави и се взират в противниците си. За да сигнализира за подчинение, една панда ще постави главата си между предните си крака и често ще скрие очите си с лапите си. Тази позиция се възприема и от женските по време на чифтосване и от животни в плен, които са тормозени от хората. От близко разстояние агресията се сигнализира с плъзгане с лапа или с ниско ръмжене или лай, които ще изпратят противник да скача нагоре по най-близкото дърво.

Възпроизвеждане на гигантска панда

Гигантските панди имат много ниска скорост на възпроизводство, което за съжаление допринася за намаляването им. Гигантските панди се чифтосват през пролетта. Гестационното време на женската панда варира между 112 дни и 163 дни. След това време тя ще роди едно едно малко дете. В редки случаи тя ще роди 2 - 3 малки, но обикновено само едно ще оцелее.

Женската панда може да забременее само през 72-часов период на еструс, който се случва само през пролетния период на размножаване.

чивава, смесена с Джак Ръсел

Поради това ограничено време за забременяване на женската, някои чифтосващи се двойки често се копулират в продължение на няколко часа, докато други чифтосващи двойки се копулират само веднъж. Мъжките панди са по-сексуално активни за по-дълго време и ще се опитат да се чифтосват с няколко женски панди през това време. Чифтосващи се двойки няма да проявяват интерес един към друг по всяко друго време на годината.

Женската панда ражда през есента. Малките панда са много малки, тежат между 3,5 и 6 унции. Имат малко козина, розово бяли на цвят, слепи и много безпомощни. Никой друг бозайник не ражда толкова малко бебе, освен торбести като кенгуруто, което държи бебетата си в торбичката си, докато те се развият напълно. Майка панда ще носи своето малко дете на ръце и ще се грижи постоянно за всяка негова прищявка. Малките панда плачат точно като човешките бебета, когато се нуждаят от хранене или се нуждаят от грижи от майка си. Те ще плачат за мляко около всеки 2 часа или така. Между периодите на хранене, майката панда непрекъснато ще държи малкото си дете.

Това внимателно поведение ще продължи, докато малкото не може да се придвижва само, когато то е на около 3 месеца. На тази възраст малкото ще продължи да следва майка си и до 6 месеца то ще започне да яде бамбук. Окончателно се отбиват от майките си на около 9 месеца. Отбиването на малките през пролетта след раждането им е идеално време, тъй като са на разположение най-новите най-пълни с протеини бамбукови издънки. Това дава на малките възможно най-доброто начало в живота на диета, която при най-добрите условия е с лошо хранително качество. На около една година малките могат да тежат 75 килограма, което е около една трета от теглото на възрастните панди.

Женските панди не достигат полова зрялост, докато навършат 5 до 6 години. Въпреки това, дори млади, неопитни панди жени проявяват майчински инстинкт и знаят моментално как да се грижат за младите, без да се нуждаят от каквато и да е практика. Това е много важно, защото след това не се губи размножителен сезон чрез „несръчно родителство“. Тъй като женските панди започват да се размножават доста късно и отглеждат само едно младо дете на всеки 2 години, тя ще отглежда общо около 7 потомства през целия си живот. До 22-годишна възраст женската панда се счита за „стара“ и евентуално „пострепродуктивна“. Ниската скорост на възпроизводство на гигантските панди много затруднява популацията на гигантски панди да се възстанови от спада в броя.

С много програми за опазване, действащи днес, Пандата отчаяно се опитва да бъде спасена от изчезване. Би било една от най-големите трагедии в животинското царство, ако тази велика мечка бъде напълно унищожена.

Статус на опазване на гигантска панда

Вероятно най-голямата заплаха за оцеляването на гигантската мечка панда е унищожаването на естествените им местообитания, заедно с увеличената човешка популация и бракониерството. Различните сортове бамбук преминават през периодично отмиране като част от своя цикъл на обновяване. Без възможността да се премести в нови райони, които не са били засегнати, със сигурност ще настъпи глад и смърт за гигантската панда. Подобно отмиране на бамбука поставя гигантските панди в по-пряк контакт с фермери и бракониери, тъй като мечките се опитват да намерят нови зони, в които да се хранят.

Неотдавнашното съобщение, че китайското правителство почти ще удвои защитените зони за гигантски панди в планинската верига Qinling, като създаде пет нови резервата за панди и пет „коридора“ (свързващи защитени региони), ще има голяма полза за бъдещето на пандата. Много организации непрекъснато подкрепят и се опитват да намерят начини да спасят и запазят съществуването на тази специална, очарователна мечка.