Гигантски мравояд

РЕКЛАМА Източник на изображението

Мравояди принадлежат към ордена „Pilosa“, който включва и ленивци. Гигантският мравояд е най-големият от видовете мравояди, откъдето идва и името му. Други видове мравояди включват копринения мравояд (Cyclopes didactylus) и нашийника (Tamandua tetradactyla). Гигантски мравояди могат да бъдат намерени в гори и савани в Централна и Южна Америка от Белиз до Северна Аржентина, но са по-често срещани в Южна.

Описание на гигантски мравояд

Мравоядите са едни от най-странните на вид животни на нашата планета. Гигантският мравояд може да измерва дължина до 2 метра (6,5 фута) от носа до опашката и тежи 40 - 100 паунда. Палтото Giant Anteaters е оцветено в сиво / кафяво с черно-бели диагонални маркировки на раменете. Косата им е в горните части, но е дълга и рошава в долните части и опашката.

Опашката на мравоядите е дълга и гъста и може да измерва 2-3 фута сама. Главите им са дълги и тесни с малка черна муцуна в края. Очите и ушите им са малки и имат много дълъг лепкав език.



смес от бостънски териер с френски булдог

Гигантските мравояди имат четири къси, силни крака. Всеки крак се състои от 5 цифри, като 3-те средни цифри на предните им лапи са снабдени с огромни, остри нокти, които се използват за разбиване на отворени гнезда на термити и мравки. Тъй като те имат тези дълги нокти на лапите си, мравоядът трябва да ходи по кокалчетата си, като ноктите им са сгънати отдолу, за да ги защити. Ноктите им са много здрави и тази сила е необходима, тъй като гнездата на термитите и мравките се смесват с пръст и слюнка от термит, които стават изключително твърди, когато се пекат на слънце.

Мравоядите нямат зъби и след като извадят насекомите с дългите си езици, мравоядът ги смачква с подобни на подложки израстъци в устата им, преди да ги погълне. Въпреки че зрението и слухът на мравоядите не са добре развити, те имат превъзходно обоняние. Гигантските мравояди имат доста малък мозък в сравнение с размера на тялото си, въпреки че имат големи черепи, които могат да достигнат до 18 инча дължина.

тен смес от немска овчарка

Местообитание на гигантски мравояд

Предпочитаните местообитания на гигантските мравояди са пасища, тропически гори, открити гори и сухи савани.

Диета на гигантски мравояд

Гигантските мравояди са специализирани хищници хищници на термити и мравки. Те откриват мравуняци и термитни могили с острото си обоняние. Когато открият плячката си, мравоядът изкопава гнездото с огромните си остри нокти. След това мравоядът вмъква много дългия си език в гнездото и извлича насекомите, които след това се поставят в храносмилателната система.



Мравоядът има огромни слюнчени жлези, които произвеждат големи количества лепкава слюнка на езика, което позволява на много мравки, термити и техните яйца да се придържат към него наведнъж. Езиците, микроскопични издатини, подобни на гръбначния стълб, допълнително подпомагат процеса на хранене. Езикът му може да се простира до 2 фута на дължина и може да се придвижва навътре и от гнездото на насекомите два пъти в секунда. За един ден могат да се консумират до 30 000 - 35 000 мравки. Мравоядите никога не унищожават напълно гнездо. Насекомите могат бързо да възстановят щетите си и мравоядът може да се върне в гнездото, за да се храни отново. Мравоядите са много внимателни, за да избягват опасните и агресивни войнишки мравки.

Поведение на гигантски мравояд

Гигантските мравояди са самотни животни. По принцип се виждат само майки и техните малки. Мравоядите са странстващи животни и обикновено не остават на едно място, въпреки че някои мъже могат да имат територии от една квадратна миля (по-големи за жените). Териториите са маркирани с анален секрет. Заемайки както селски, така и гъсто населени райони, мравоядът е по-нощен, ако живее в населени райони, ловувайки плячка през нощта. В селските райони мравоядите ще намерят подслон за през нощта, може би в кухо дърво или малка вдлъбнатина след няколкодневно хранене.

Мравоядите не са много гласови животни, но те ще издадат звук „извикал“, ако са разтревожени и бебетата ще „мрънкат“, ако паднат от гърба на майките си.

Възпроизвеждане на гигантски мравояд

Периодът на бременност при женския мравояд е 6 месеца, след което ще се роди едно бебе. Женските раждат в двунога позиция (на задните крака), използвайки опашката й, за да се поддържа. Кърмачетата се раждат с пълната им козина и белези. Детето се храни от женските млечни жлези за около 6 месеца и ще се вози на майките си обратно до една година, въпреки че е в състояние на малък, бавен галоп. Детето ще остане с майка си до 2 години или докато забременее отново. На този етап бебето ще се отклони от майка си, за да започне собствен живот и ще достигне полова зрялост (да може да се размножава) между 2 - 4 години. Продължителността на живота на мравояд в дивата природа е около 14 години, а в плен около 26 години.

черно -бяла ябълкова глава чихуахуа

Статус на опазване на гигантски мравояд

Гигантският мравояд е класифициран като „Почти застрашен“ от IUCN. Тъй като мравоядите са спокойни същества, те са плячка от големи котки като Пумас и Ягуари. Въпреки това, един ъглов мравояд ще се качи на задните си крака, използвайки опашката си за опора и ще използва дългите си нокти с дължина 4 инча, за да се пребори с нападателя. Мравоядите също се ловят в Южна Америка за козина и храна.