Галапагоски маха с албатрос

Източник на изображението

The Махна Албатрос е известен още като Галапагоски албатрос . Това е най-голямата от галапагоските птици с масивен размах на крилата 7 - 8 фута и тегло 7 - 11 килограма. Те могат да растат с дължина 86 сантиметра (34 инча).

Вълнените албатроси се отличават с жълтеникаво-кремавата си врата и главата, които контрастират с предимно кафеникавите им тела. Още по-отличителна е тяхната много дълга, ярко жълта банкнота, която изглежда непропорционално голяма в сравнение с относително малката глава и дългата, тънка врата.

кученца микс лабрадор питбул

На земята те се разхождат с блудка и изглеждат много непохватни, но във въздуха те са едни от най-грациозните птици, които някога сте могли да видите. Вълнатите албатроси са изключително лоялни птици помежду си, при което, когато мъжкият намери жена партньор за чифтосване, те ще останат заедно и ще отглеждат пилетата си, докато някой от тях умре.



Основните хранителни източници на вълнения албатрос са рибите, калмарите и ракообразните. Но също така се наблюдава, че те се борят за други източници на храна, включително отслабената храна на други птици.

Вълнатите албатроси могат да живеят до 45-годишна възраст. Записано е, че най-дълго живеещият Албатрос е живял до 51-годишна възраст. Албатросът е може би една от най-старите живи птици.

Вълнови албатроси се срещат само на един от Галапагоските острови - Еспанола - където те се събират в две големи колонии. Подобно на други птици, които главно се плъзгат, вълненият албатрос разчита на силен челен вятър, за да може да излети.

Вълненият албатрос, подобно на другите албатроси, прекарва част от годината си в морето. Вълненият албатрос не пътува много далеч и когато пътува, не го няма много дълго време.

От януари до март те се намират в Тихия океан на изток от Галапагос и по крайбрежията на Еквадор и Северно Перу. Много вълнени албатроси често се събират в залива на Гуаякил. Те започват да се връщат в средата на края на март, мъжете пристигат първи. Докато Waved Albatross се чифтосва за цял живот, мъжът се завръща в предишната размножителна територия и чака партньора си.



Вълнатите албатроси се впускат в много продължителен, шумен и сложен ритуал на ухажване, точно както другите албатроси. Те танцуват и се ограждат помежду си с клюновете си, при което партньорите се огъват, изправени един срещу друг и бързо пляскат човките си напред-назад.

В друга стъпка всеки е изправен срещу другия в изправена поза, понякога уравновесен с широко отворен клюн. След това клюновете им се затварят със силно пляскане. Понякога птиците бързо щракат с клюн. Танцът включва също поклон и парадиране един срещу друг с главата, която се люлее една до друга в пресилено люлеене, придружено от носов звук „anh-a-annhh“. Танцът е по-дълъг и по-ангажиран, когато се срещне нова двойка албатроси или по двойки, които не са успели да се размножат през предишния сезон.

Когато женската снася яйцето си между средата на април и юли, и двамата родители инкубират яйцето за около два месеца. В ранните етапи на инкубацията всеки родител прави дълги завои с яйцето, което може да продължи 3 седмици наведнъж. С приближаването на времето за излюпване тези завои с яйцето се съкращават.

Женската Албатрос снася яйцата си на земята, вместо да им прави гнездо. По време на инкубационния период родителите често търкалят яйцето, като изминават разстояния до 40 метра. Причината, поради която албатросите правят това, е несигурна, но тази дейност изглежда допринася за по-успешно излюпване на пилето.

Когато яйцата се излюпят, пилето е тъмнокафяво и покрито с къдрави тъмнокафяви пухкави пера. През първите няколко седмици след излюпването на пилето единият родител пази пилето, докато другият събира храна. Тъй като пилетата стават малко по-възрастни, те остават без охрана в детските групи, докато двамата родители прекарват по-дълго в морето в търсене на храна.

Каквато и храна да бъде уловена, тя се съхранява в стомаха на родителите, където се превръща в мазна течност. Родителят може да задържи тази течност в стомаха си, без да я смила значително време, правейки ловните си експедиции по-ефективни, тъй като не се налага да се връща често.

Когато родителите се върнат в колонията, те намират своите пилета и след това изпомпват течността в стомаха на пилетата. До 2 килограма течност могат да бъдат вкарани в стомаха на пилето за едно хранене. Този обем кара пилето да набъбне и да изглежда като прекалено надута кафява торба. Едва се движи, докато маслото се усвои. Това ги държи сити и нахранени, докато родителите се връщат за дълго в морето, за да търсят още храна.

Когато мацката избяга, те напускат детските си градини и летят с родителите си в западната част на Тихия океан. Родителите се връщат всяка година в Espanola, за да се чифтосват, но малките стоят далеч от пет до шест години, докато не са готови да започнат да се размножават за първи път.

хъски и померански микс

Популацията на вълнени албатроси на Галапагос е защитена от персонала на националния парк. Но ограничен обхват, прилов от риболов с парагади, смущения в туризма, болести и последиците от незаконния риболов в близките води ги излагат на сериозна опасност.

Особено дълги риболовни риболовни сектори оказват сериозно въздействие върху вида, който е обявен за уязвим от Близо застрашен от IUCN през 2000 г. Въпреки около 34 700 възрастни птици, които все още се срещат през 2001 г., броят им очевидно е започнал да намалява при неизвестен по-скоро, вероятно поради риболов с парагади, който също нарушава съотношението между половете (мъжете се убиват по-често).

Тъй като настоящата ситуация прави населението силно уязвимо от катастрофален колапс до изчезване, вълненият албатрос е включен в статута на критично застрашен в Червения списък на IUCN за 2007 г.