Галапагоска буря - буревестник

Източник на изображението

The Буревестници са морски птици от семейство Hydrobatidae, част от разред Procellariiformes.



Буреносците са били наричани дълго време от страна на моряците „Пилетата на майка Кери“.

Тези най-малки морски птици се хранят с планктонни ракообразни и малки риби, откъснати от повърхността, обикновено докато висят. Полетът е пърхащ и понякога подобен на прилеп.



Буреносните бурета имат космополитно разпространение и се намират във всички океани. Те са строго пелагични, идват на сушата само при размножаване. В случая на повечето видове се знае малко за тяхното поведение и разпространение в морето, където те могат да бъдат трудни за намиране и по-трудни за идентифициране. Буревестниците са колониални гнездовци, показващи силна филопатия (тенденцията на мигриращо животно да се върне на определено място, за да се размножава или храни) в техните родови колонии и места за гнездене.

Буревестниците гнездят в процепи или дупки и всички видове с изключение посещават размножителните колонии нощем. Двойките образуват дългосрочни моногамни връзки (като имат само един партньор във връзка) и споделят задълженията за инкубация и хранене на пилета. Подобно на много видове гнездене на морски птици е силно продължително с инкубация, която отнема до 50 дни и избягва още 70 дни след това.

В Галапагос има три обитаващи вида:

Бяла вентилирана буревестница (Oceanites gracilis)
Огърлен от буря буревестник (Oceanodroma castro)
Буреносен буревестник с клин (Oceanodroma tethys)

От трите вида „Oceanites“ са южната форма, докато „Oceanodroma“ са северната форма. Както буреносният буревестник с бяла вентилация, така и буреносният буревестник с клин са ендемичен подвид на Галапагос. Други видове буревестници от време на време са докладвани като скитници.

Океанодромите имат добре познато място за размножаване на Галапагос. Това е Стъпките на принц Филип на остров Геновеза. На това място птиците гнездят в лавови тръби и летят напред-назад като рояци насекоми,

Няколко вида буревестник са застрашени от човешка дейност. Смята се, че един вид, буревестникът от Гуадалупе, е изчезнал, друг предполагаем изчезнал вид е преоткрит през 2003 г. Основните заплахи са въведените видове в тяхната размножителна колония. Много буревестници обикновено гнездят на изолирани острови, свободни от бозайници, и не могат да се справят с хищници като плъхове и диви котки.