Галапагоска късоуха сова

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Късоуха сова (Asio flammeus) е вид бухал, принадлежащ към род Asio. Те са известни като „ушите сови“, тъй като имат кичури пера, наподобяващи уши като бозайници. Ушните им туфи понякога се виждат, а понякога не. Тези сови обикновено показват своите кичури, когато са в защитна поза. Късоухата сова се среща в открити провинции и пасища.

Късоухата сова е средно голяма сова със средна дължина 34 - 43 сантиметра (13 до 17 инча) и тегло 206 - 475 грама (11 до 13 унции). Има големи очи, големи глави, къси вратове и широки крила. Клюнът му е къс, здрав, закачен и черен. Неговото оперение е пъстрокафяво до кафяво с решетъчна опашка и крила. Горната част на гърдата е значително набраздена.

Размерът на крилата на къса ушаста сова варира от 85 до 103 сантиметра (38 до 44 инча). Женските са малко по-големи от мъжките. Жълто-оранжевите очи са преувеличени от черни пръстени, ограждащи всяко око, и големи белезникави дискове от оперение, заобикалящи очите като маска.



питбул синьо тигър



Късоухата сова може да се намери на всички континенти с изключение на Антарктида и Австралия. Има едно от най-големите разпространения на всяка птица. Късоухата сова се размножава в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Карибите, Хаваите и островите Галапагос. Късоухата сова е частично мигрираща, през зимата се движи на юг от северните части на ареала си. Известно е, че късоухата сова се премества в райони с по-високи популации на гризачи. Късоухата сова гнезди на земята в прерии, тундра, савана или ливадни местообитания.

Гнездата са скрити от ниска растителност и могат да бъдат леко облицовани от плевели, трева или пера. Около 4 до 7 бели яйца се намират в типичен съединител, но размерът на съединителя може да достигне до дузина яйца за години, когато полевките са в изобилие. Има едно пило на година. Яйцата се инкубират предимно от женската в продължение на 21 - 37 дни. Потомството се дава на малко повече от четири седмици. Известно е, че тази бухал привлича хищниците от гнездото си, като изглежда, че има осакатено крило.

американска индийска порода кучета

Половата зрялост на късоухата сова се постига на една година. Размножителният сезон в северното полукълбо продължава от март до юни, достигайки връх през април. През това време тези бухали могат да се събират на ята.

По време на размножителния период мъжките правят страхотни очила в полет, за да привлекат женски. Мъжкият се нахвърля над гнездото, размахвайки криле в ухажване. Тези сови обикновено са моногамни (имат само един партньор във връзка).

Ловът се извършва предимно през нощта, но тази бухал е дневна (активна през деня и почиваща през нощта) и крепускуларна (предимно активна през здрача), както и нощна (спи през деня и е активна през нощта). Склонно е да лети само на крачки над земята в открити полета и пасища, докато първо се свлече върху плячката си.

Няколко сови могат да ловуват над една и съща открита площ. Храната му се състои главно от гризачи, особено от полевки, но тя ще яде други малки бозайници и някои големи насекоми. Понякога дори има тенденция да яде по-малки птици. Полетът му е типично флопи поради неравномерните си удари на крилата.

Късоухите сови имат обаждания, подобни на надраскани кори. Чести са звуците на рашпи ‘waowk, waowk, waowk’ или ‘toot-toot-toot-toot-toot-toot’. На местата за размножаване се чува и силно „ееее-йерп“. Късоухите сови обаче мълчат по местата за зимуване.