Галапагоски кит Минке

Източник на изображението

Китове Минке (Balaenoptera acutorostrata и Balaenoptera bonaerensis) (или Lesser Rorqual) са най-малките от всички Rorquals от семейство Baleen (само десният кит е по-малък). Обикновеният кит Minke има три подвида: северноатлантическият кит Minke, северният тихоокеански кит Minke и джуджето Minke Whale. Мъжките китове Minke достигат дължина около 8 - 10 метра, а женските 8 - 10,5 метра.

Както мъжките, така и женските китове на Минке обикновено тежат 4 - 5 тона на зрялост, а максималното тегло може да достигне до 14 тона. Периодът на бременност за китове от минке е 10 месеца, а бебетата раждат 2,4 до 2,8 метра (7 фута 10 инча до 9 фута 2 инча) при раждането. Новородените кърмят от майките си в продължение на пет месеца.



боксьорски микс с питбул

Тялото на кита Минке обикновено е черно или тъмносиво отгоре и отдолу бяло. По-голямата част от дължината на гърба, включително гръбната перка и дупките, се появяват едновременно, когато китът изплува, за да диша, което разкрива малкия размер на животното. При излизане на повърхността от дълбоко гмуркане китът след това диша 3 - 5 пъти на кратки интервали, преди да се „дълбоко гмуркане“ отново за 2 - 20 минути. Дълбоките гмуркания се предшестват от подчертано извиване на гърба.

Максималната скорост на плуване на норки е оценена на 20 - 30 километра в час. Китовете на Минке имат между 240 и 360 чинии от всяка страна на устата си. Китовете Минке обикновено живеят 30 - 50 години, но в някои случаи те могат да живеят до 60 години. Китовете Минке са много толерантни и често се приближават до съдове.

Състоянието на опазване на китовете Минке е класифицирано като „почти застрашено“. IUCN изброява северните видове като по-нискорискови / почти застрашени, а южните като зависими от по-нисък риск / опазване. Кътът джудже минке (подвид B. acutorostrata) няма оценка на популацията и неговият природозащитен статус е категоризиран като „недостатъчен в данните“.