Галапагоска лава Чапла птица

РЕКЛАМА Източник на изображението

Лава Чапла Галапагоска птица

Чапли от лава (Butorides sundevalli) са ендемични (уникални) за Галапагоските острови. Те могат да се наблюдават най-вече в района на залива Джеймс на островите. Чапите от лава са малки (35 сантиметра), сиви, тъмни на крилата и гърба и оранжеви крака. Лавовите чапли могат да бъдат намерени по скалните брегове и мангровите блата около островите. Тъмно сивият цвят Lava Herons се смесва с цвета на лавата.

Lava Heron се е развила, за да се адаптира към околната среда чрез оцветяването си.

смес от пудел и пшеничен териер

Оцветяването Lava Herons му позволява да се слее със заобикалящата го среда и следователно да се скрие от хищниците. Възрастните могат да бъдат много тъмни и трудно забележими срещу лавата.



Известно е също така, че лавовите чапли ядат мухите, които се събират близо до кактусите. За разлика от повечето чапли, тези птици гнездят в самотни двойки или в долните клони на мангровите дървета, или под скалите на лавата.

Тази чапла понякога се счита за подвид на набраздената чапла или дори просто за цветна морфа от нея. Въпреки това, обикновено се поддържа като отделен вид.

Lava Heron е толкова опитомена, че ще ви позволи да я снимате от 8 инча.



Тези силно териториални птици се срещат в приливни зони и мангрови горички на всички острови Галапагос. Често можете да видите лавовите чапли да седят неподвижно на скалите от лава и търпеливо да чакат да хванат минаваща риба със сметката си. Чапите от лава се хранят предимно с малки риби, раци и гущери. Лава чапла дебне малки раци и риба бавно, преди бързо да ги изхаби и изяде.

Възрастната лава чапла е сиво-сива, което й помага да се слее със втвърдената лава. Задните пера обикновено имат сребрист блясък и на главата си имат къс гребен. Хранителното поведение на Lava Heron е доста впечатляващо, може да улови малки раци със скорост 2-3 раци в минута.

Чапите от лава са моногамни (размножават се само с по един партньор наведнъж) за размножителния сезон и участват в сложни прояви на ухажване. Те могат да се размножават целогодишно, макар че обикновено от септември до март и могат да се чифтосват до три пъти годишно.

Мъжките чапли от лава получават ярки цветове за размножаване на краката и клюновете, а някои като Голямата и Снежната бяла чапла развиват егрети, които са грандиозни перки за глава, шия и лопатки. При размножаване чаплата има черен клюн и ярко оранжеви крака, но те избледняват до сиво след размножителния период.

След като образуват двойки, женските изграждат платформени гнезда от пръчки в дървета, храсти или храсти близо до вода, докато мъжките събират необходимите материали. Снасят се до 10 яйца и двете се инкубират, а излюпването е асинхронно.

И двамата родители хранят малките, които се появяват след 4 - 8 седмици. След като са били ловувани в миналото заради месото им, а при някои видове като бялата чапла заради ефектните си пера, те са почти изчезнали в някои страни, но сега са възстановили броя си. Тези птици нямат страх от хората.