Галапагоска лава Чайка птица

Източник на изображението

The Лава Чайка (Larus fuliginosus) е голяма чайка, вероятно свързана със Смеещата се чайка. Една от най-редките чайки в света, цялото население е ендемично за Галапагоските острови и се оценява на 400 двойки. Характеристиките на възрастната Лава Чайка са черна глава, черни крила и с тъмно сиво тяло и по-бледо сиво коремче. Сметката и краката им са черни, а вътрешността на устата е алена.

Доста често се виждат лавови чайки, тъй като те често излъчват дълги разяждащи се като чайки разговори с широко отворени сметки. Те имат бели горни и долни вежди, с червени капаци. Младите чайки обикновено са тъмнокафяви на цвят.

Чайките от лава са самотни гнездовци, снасяйки две маслинено оцветени и добре замаскирани яйца, които се инкубират за 30 дни. Младите птици се хранят на 60 дни и се грижат за възрастни за кратък период.





Чайките от лава са всеядни като повечето чайки на Ларус, обикновено чистят или крадат от гнезда, но също така ще ловят риба, малки ракообразни и новоизлюпени гущери , игуани и костенурки . Като чистачи, младите чайки от лава са по-естествено самодостатъчни от някои видове с по-специализирани навици на хранене.

Лавовата чайка е категоризирана като „уязвима“ от Червения списък на IUCN, тъй като съществува в малък брой и въпреки че популацията е стабилна, тя е изправена пред множество заплахи.