Кит убиец от Галапагос

The Кит убиец или Кит убиец (Orcinus orca) също е по-рядко известен като „Blackfish“ или „Seawolf“. Това е най-големият вид от семейството на океанските делфини (Delphinidae). Среща се във всички светове на океаните, от много студените Арктически и Антарктически региони до топлите, тропически морета до тропическите студени морета на Галапагоските острови.

Косатките идват в архипелага Галапагос в ловни разходки и често ще ги намерите в близост до места, където има морски лъвове. Косатките са били виждани да ловят делфини и дори китове на Брайд. Косатките пътуват в познати групи или шушулки, където доминиращият мъж е водачът на шушулката, придружен от две до четири женски и млада косатка или две.





Косатките са универсални и опортюнистични хищници. Някои популации се хранят предимно с риба, други ловуват морски бозайници, включително морски лъвове, тюлени и дори големи китове. Има до пет различни типа Orca, някои от които могат да бъдат отделни подвидове или дори видове.

Косатките са силно социални. Някои популации се състоят от семейства матрилинейни (система, в която човек принадлежи към родословната линия на майките), които са най-стабилните от всички животински видове. Изисканото социално поведение, ловните техники и вокалното поведение на Orcas са описани като прояви на култура.

Въпреки че косатките не са застрашен вид, някои местни популации се считат за застрашени или застрашени поради замърсяване, изчерпване на видовете плячка, конфликти с риболовни дейности и кораби, загуба на местообитания и китолов. Обикновено дивите косатки не се считат за заплаха за хората. Има обаче отделни съобщения за пленени косатки, които нападат своите ръководители в морските тематични паркове.

Предполага се, че Orca е един от най-старите видове делфини, но е малко вероятно да е толкова стара, колкото самото семейство (Delphinidae), за което се смята, че датира от поне пет милиона години.

Името ‘Orca’ (множествено число ‘Orcas’) първоначално е дадено на тези животни от древните римляни. Терминът „орк“ е използван за описание на голяма риба, кит или морско чудовище. Сега се счита за остарял еквивалент на „Orca“.

смес от лабрадор ретривър и австралийска овчарка

Името „кит убиец“ е широко използвано в широко разпространения английски език. Обаче от 60-те години на миналия век ‘Orca’ непрекъснато нараства популярността си като общо наименование за идентифициране на този вид и и двете имена вече се използват. Видът се нарича Orca на повечето други европейски езици.

Понякога косатките се наричат ​​черна риба, група, включваща пилотни китове, пигмей и фалшиви китове убийци и китове с пъпеши. Предишното име на вида е grampus. Сега това се използва рядко и не бива да се бърка с рода Grampus, чийто единствен член е Risso’s Dolphin.

Характеристики на Orca

Косатките са отличително маркирани, с черен гръб, бели гърди и страни и бял петно ​​над и зад окото. Телетата на Orcas се раждат с жълтеникав или оранжев оттенък, който избледнява до бял. Косатките имат тежко и набито тяло и голяма гръбна перка с тъмносив ‘седловиден пластир’ отзад на перките. Мъжките косатки могат да варират от 6 - 8 метра дълги (19 - 26 фута) и да тежат над 6 тона; съобщава се, че особено големите мъже са достигнали по-близо 8 тона. Женските косатки са по-малки, растат от 5 - 7 метра (16 - 23 фута) и тегло около 5 тона. Най-голямата регистрирана някога Orca е мъж край бреговете на Япония, с размери 9,8 метра (32 фута) и тегло над 8 тона. Телетата при раждане тежат около 180 килограма и са дълги около 2,4 метра (8 фута). Големите размери и сила на Orcas ги правят най-бързите морски бозайници, като често достигат скорост над 56 km / h (35 мили в час).

За разлика от повечето делфини, гръдната перка на косатката е голяма и закръглена и се използва повече като гребло, отколкото при други видове делфини. Мъжките имат значително по-големи гръдни перки от женските. На около 1,8 метра (6 фута) гръбната перка на мъжкия е повече от два пъти по-голяма от женската и е по-скоро с форма на триъгълник, висок, удължен равнобедрен триъгълник, докато гръбната перка на женската е по-къса и като цяло по-извити.

Възрастните мъжки косатки са много характерни и е малко вероятно да бъдат объркани с други морски създания. Когато се гледат отдалеч в умерените води, възрастните жени и младежи могат да бъдат объркани с различни други видове, като например фалшивия кит убиец или делфина на Risso’s.

Размножаване на Orca Whale

Женските косатки стават зрели на около 15-годишна възраст. След това те имат периоди на полиестроен цикъл (повтарящи се физиологични промени, предизвикани от репродуктивни хормони) с периоди на нециклиране между три и шестнадесет месеца. Периодът на бременност варира от петнадесет до осемнадесет месеца. Женските раждат едно потомство около веднъж на всеки пет години. Ражданията се случват по всяко време на годината, като най-популярните месеци са тези през зимата. Телетата кърмят до две години, но ще започнат да приемат твърда храна на около дванадесет месеца. Всички местни членове на шушулките Orca, включително мъже от всички възрасти, участват в грижите за младите китове.

Кравите (женски косатки) се размножават до 40-годишна възраст, което означава, че те отглеждат общо пет потомци през целия си живот. Обикновено жените живеят до петдесетгодишна възраст, но в изключителни случаи могат да оцелеят и до осемдесетте или деветдесетте години. Мъжете стават полово зрели на 15-годишна възраст, но обикновено не се размножават до 21-годишна възраст. Мъжете живеят до около 45 средно и до 90 в изключителни случаи. Продължителността на живота на пленените косатки е значително по-кратка, обикновено по-малка от 25 години.

Разпределение на китове от Orca

Косатките се срещат във всички океани и повечето морета, включително (необичайно за китоподобните) Средиземно и Арабско море. Те обаче предпочитат по-хладните умерени и полярни региони. Въпреки че понякога се забелязват в дълбоки води, крайбрежните райони обикновено се предпочитат пред пелагичната среда.

Поведение на кит от Orca

Косатките могат да оцелеят при повечето температури на водата. Наблюденията са редки във водите на Индонезия и Филипини. Не съществува оценка за общото население по света. Местните изчисления включват 70 000 - 80 000 в Антарктика, 8 000 в тропическия Тихия океан (въпреки че тропическите води не са предпочитаната среда на Orca, огромният размер на тази област, 19 милиона квадратни километра, означава, че има хиляди Orcas), до 2000 отстъпка Япония, 1500 от по-хладната североизточна част на Тихия океан и 1500 от Норвегия. Като се добавят много груби оценки за неизследвани райони, общото население може да бъде около 100 000.

Моделите на миграция на Orcas са слабо разбрани. Всяко лято едни и същи косатки се появяват край бреговете на Британска Колумбия и Вашингтон. След десетилетия изследвания все още не е известно къде отиват тези животни през останалата част от годината.

смес от немска овчарка ротвайлер

Косатките често издигат телата си от водата в поведение, наречено скачане на шпиони. Ежедневното поведение на Orcas обикновено се разделя на четири дейности: търсене на храна, пътуване, почивка и общуване. Обикновено косатките са ентусиазирани в общуването си, участват в поведения като нарушаване, шпионско подскачане и пляскане с опашка.

Косатките също могат да се видят да плуват с морски свине, други делфини, тюлени и морски лъвове, които понякога са често срещана плячка. Косатките са непрекъснато в движение, понякога пътуват до 160 км (100 мили) на ден, но могат да се видят в обща зона за месец или повече. Обхватът на шушулките Orca може да достигне до 1300 км (800 мили) или до 320 км (200 мили).

Косатките често се пробиват, като често издигат цялото си тяло от водата.

Orca The Apex Predator

Косатката е върховен хищник (хищници, които като възрастни обикновено не се обиждат в дивата природа). Понякога ги наричат ​​„морските вълци“, защото ловуват в глутници като вълци. Средно Orca изяжда 227 килограма (500 паунда) храна всеки ден.

Косатките плячкосват разнообразен набор от видове. Въпреки това, специфични популации показват висока степен на специализация за определени видове плячка. Например, някои популации в норвежкото и гренландското море се специализират в херинга и следват тази миграционна пътека до норвежкото крайбрежие всяка есен. Други популации в района преследват тюлени. При полеви наблюдения на обитаващите китове в североизточната част на Тихия океан сьомгата представлява 96% от диетата на животните, като 65% от сьомгата е големият мазен чинук. Наблюдавано е, че те плуват през училища от по-малките видове сьомга, без да атакуват нито едно от тях.

Въпреки че жителите на Orcas никога не са били наблюдавани да ядат други морски бозайници, известно е, че понякога тормозят и убиват морски свине и тюлени без видима причина.

Ядат риба косатки плячка на 30 вида риби, особено сьомга (включително Chinook и Coho), херинга и риба тон, както и акули, котки, океански акули и гладки чукове. В Нова Зеландия са наблюдавани и китове убийци, които ловят скатове. Главоноги, като октоподи и широка гама от калмари и влечуги, като морски костенурки, също са цели.

Групи косатки атакуват дори по-големи китоподобни като китове на Минке, сиви китове и много понякога кашалоти или сини китове. Косатките обикновено избират да атакуват млади или слаби китове. Въпреки това, група от пет или повече косатки може да атакува здрави възрастни китове. Биковите кашалоти се избягват, тъй като са достатъчно големи, мощни и агресивни, за да убиват косатките.

Когато ловуват млад кит, група Оркас гони него и майка му, докато и двамата не се износят. В крайна сметка косатките успяват да разделят двойката и да заобиколят младия кит, предотвратявайки връщането му на повърхността, за да диша. Китовете обикновено се давят по този начин. Струнките на женските кашалоти понякога могат да се предпазят от група косатки, като образуват защитен кръг около прасците им с метили, обърнати навън. Тази формация им позволява да използват своите мощни метили, за да отблъснат косатките. Ловът на големи китове обаче отнема много време, обикновено няколко часа. Съобщава се и за канибализъм на Orca.

Други видове плячка на морски бозайници включват повечето видове тюлени и морски лъвове. Моржовете и морските видри се вземат по-рядко, а полярните мечки се вземат рядко.

темперамент и личност на морки

Косатките, които ядат риба, в северната част на Тихия океан имат сложна, но изключително стабилна система на социално групиране. За разлика от всеки друг вид бозайник, чиято социална структура е известна, обитаващите косатки от двата пола живеят с майките си през целия си живот. Следователно, обществата на Orca се основават на матрилините, състоящи се от една жена (матриарха) и нейните потомци. Синовете и дъщерите на матриарха са част от линията, както и синовете и дъщерите на тези дъщери. Средният размер на матрилин е девет животни.

Тъй като женските могат да живеят до деветдесет години, не е необичайно четири или дори пет поколения да пътуват заедно. Тези групи са силно стабилни. Хората се отделят от своята матрилинейна група само до няколко часа в даден момент, за да се чифтосват или добиват храна. Никога не е регистриран постоянен изгон на човек от матрилин.

Вокализация на Orca

Подобно на другите делфини, Orcas са силно гласовити. Те произвеждат различни щракания и свирки, използвани за комуникация и ехолокация. Видовете вокализация варират в зависимост от активността. Докато почиват, те са много по-тихи, излъчвайки случайни обаждания, които се различават от тези, използвани при по-активно поведение.

Наблюдавани са майки от коса, които тренират малките си в диалекта на шушулките. Майката използва опростена версия на диалекта на шушулките, нещо като бебешки разговор, когато тренира теле. Това предполага, че вокализацията на Orca има научена основа в допълнение към инстинктивната.

Косатките са добре известни със своите умствени способности. Проучванията показват, че косатката има изключителна памет.

Опазване на Orca

Влошаването на околната среда, изчерпването на видовете плячка, конфликтите с риболовните дейности и загубата на местообитания в момента са най-значимите заплахи за Orcas в световен мащаб.

различни породи питбул

Запасите от повечето видове сьомга, основен източник на храна за местните косатки в североизточната част на Тихия океан, драстично са намалели през последните години. На западния бряг на Аляска и Алеутските острови популациите на тюлени и морски лъвове също са претърпели голям спад. Ако храната е оскъдна, косатките трябва да черпят енергия от енергията си, което допълнително увеличава ефекта на замърсителите. През 2005 г. правителството на Съединените щати изброява общността на южните жители на Orcas като застрашено население съгласно Закона за застрашените видове.

Шумът от корабоплаването, сондажите и други човешки дейности може да попречи на акустичната комуникация и ехолокацията на Orcas. В средата на 90-те години се използваха силни подводни шумове от ферми за сьомга за възпиране на тюлените. Впоследствие косатките избягват околните води. В допълнение морският сонар с висока интензивност се превърна в нов източник на бедствие за Orcas. Orcas са популярни сред наблюдателите на китове, което може да промени поведението на Orca и да ги стресира, особено ако лодките се приближават до Orcas твърде близо или блокират линията им на пътуване.

Косатки и хора

Има малко потвърдени атаки срещу хора от диви косатки. Два такива записани случая включват момче, обвинено по време на плуване в Аляска, и Оркас, опитващ се да наклони ледени плочи, върху които стоеше фотографът на експедицията Terra Nova.

Много по-често от дивите косатки, които нападат хора, са пленени косатки, които нападат хора, или техните ръководители, или натрапници. ABC News съобщава, че Orcas са нападнали близо две дузини души от 70-те години на миналия век.

Името „Кит убиец“ може да се приеме за несправедливо име, косатките имат лоша репутация, но не е толкова лошо, колкото човешката репутация. Косатките убиват за оцеляване и за оцеляване, но хората убиват за спорт или печалба от вещества, открити в китовете.

Косатките са много любопитни китове и ако плувате или плавате с шнорхел, не пропускайте шанса да ги видите или дори да ги снимате, просто спазвайте предпазливо разстояние, за да не ги безпокоите в каквото и да правят. Разбира се, не се препоръчва да отидете във водата, ако ядат. Когато хората са във водата, те могат да се приближат, за да проверят и продължат. Младежите са по-любопитни от възрастните.