Галапагоски гърбав кит

Източник на изображението

The Гърбав кит (Megaptera novaeangliae) е един от по-големите роркални видове. Възрастните варират на дължина от 12 - 19 метра (40 - 70 фута) и тежат приблизително 36 000 килограма (79 000 паунда). Гърбавият кит е най-лесният за идентифициране кит на кит, с широка заоблена глава, покрита с туберкули или копчета.

Копчетата, разположени по протежение на всеки ръб на челюстите, показват изпъкнали косми, които са много характерни. Тялото на гърбавия кит е черно с бели жлебове за гърло. Той има обемна конструкция на тялото, която се стеснява забележимо в областта на опашката. Може би най-лесният начин да ги идентифицирате е като погледнете техните плавници, които са много големи (с дължина до 5 метра), оцветени в черно отдолу и бели отдолу и много опечени на задния ръб. Гръбната перка се появява като гърбица в момента, когато китът се гмурка.





heeler mix порода кучета

Гърбавият кит е акробатично животно, което често пробива и пляска водата. Мъжките произвеждат сложна песен на китове, която трае 10 до 20 минути и се повтаря в продължение на часове. Целта на песента все още не е ясна, въпреки че изглежда има роля в чифтосването.

Гърбавите китове имат от 270 до 400 тъмно оцветени пластинки от всяка страна на устата. Вентралните жлебове минават от долната челюст до пъпа на около половината по дъното на кита. Тези канали са по-малко многобройни (обикновено 16 - 20) и следователно са по-забележими, отколкото при други роркали. Здравата гръбна перка е видима скоро след удара, когато китът изплува, но е изчезнала по времето, когато метили станат. Гърбавите имат отличителен 3-метров (10 фута) гъст удар.

Женските гърбави китове обикновено се размножават на всеки две или три години. Периодът им на бременност е 11,5 месеца, но някои индивиди могат да се размножават в две последователни години. Смятало се, че гърбавите китове живеят 50 - 60 години.

Новородените гърбати телета са приблизително с дължината на главата на майките си. 50-метрова майка би имала 20-футово новородено с тегло 2 тона. Те са кърмени от майките си за приблизително шест месеца, след което се издържат чрез комбинация от кърмене и независимо хранене за още шест месеца.

Женските гърбави китове достигат полова зрялост на петгодишна възраст, като пълният размер за възрастни е постигнат малко по-късно. Според ново изследване мъжете достигат полова зрялост на приблизително 7-годишна възраст. Напълно отгледани, мъжете са средно 15 - 16 метра (49 - 52 фута), женските са малко по-големи на 16 - 17 метра (52 - 56 фута), с тегло 40 000 килограма (или 44 тона). Най-големият регистриран гърбач е дълъг 19 метра (62 фута) и има гръдни перки с размери 6 метра (20 фута) всяка. Най-големият регистриран гърбач, според китоловните записи, е бил убит в Карибите. Тя беше дълга 88 фута и тежеше близо 90 тона.

размер на сместа чихуахуа териер

Социалната структура на гърбавия кит е доста гъвкава. Обикновено хората живеят сами или в малки групи, които се събират и разпадат в рамките на няколко часа. Групите могат да останат заедно малко по-дълго през лятото, за да се хранят и хранят заедно. Наблюдавани са по-дългосрочни взаимоотношения между двойки или малки групи, продължили месеци или дори години, но са редки.

Срещат се в океаните и моретата по целия свят, гърбавите китове обикновено мигрират до 25 000 километра всяка година.

Гърбавите китове се хранят само през лятото, в полярни води и мигрират към тропическите или субтропическите води, за да се размножават и раждат през зимата. Те отиват в Галапагос като продължително пътуване, гърбавите отиват да раждат в крайбрежните води на континентален Еквадор и всяка година десетки от тях се връщат там. Някои хора пристигат в архипелага, но те са по-скоро случайни посетители. През зимата гърбавите бързо и живеят от запасите си от мазнини. Диетата им се състои предимно от крил и дребни риби.

видове питбули с червен нос

Както мъжките, така и женските гърбати китове могат да издават звуци, но само мъжките произвеждат дългите, силни, сложни „песни“, с които видът е известен. Всяка песен се състои от няколко звука в нисък регистър (обхват на нота), които се различават по амплитуда (мярка на вълната) и честота и обикновено траят от 10 до 20 минути. Песните могат да се повтарят непрекъснато в продължение на няколко часа. Гърбавите китове са наблюдавани да пеят непрекъснато повече от 24 часа наведнъж. Тъй като китоподобните нямат гласови акорди, китовете генерират своята песен, като прокарват въздух през масивните си носни кухини.

Гърбавите китове са консервативни китове и няма да се приближават до лодки, въпреки че нямат нищо против ако лодка се приближи до тях.

Гърбавите китове се считат за уязвими. Повечето наблюдавани запаси от гърбати китове се възстановяват добре след края на ерата на търговския китолов. Въпреки това видът се счита за застрашен в някои страни, където местните популации са се възстановили бавно, включително САЩ.