Галапагоска голяма птица фрегата

Източник на изображението

Голямата птица фрегата и великолепната птица фрегата

The Голямата птица фрегата прилича на огромен кос, който мързеливо витае в небето. Птиците фрегати принадлежат към семейство Fregatidae, което съдържа пет вида по целия свят. В Галапагос има два вида: голямата птица фрегата и великолепната птица фрегата. От двете птици Голямата фрегата има по-голямо разпространение в световен мащаб и се среща предимно в тропическите части на Тихия и Индийския океан.

Птицата Великолепна фрегата се среща в Карибите и по тихоокеанските и атлантическите брегове на Америка. Популацията на Галапагоските птици от великолепни фрегати се счита за ендемичен подвид.

пудели с чаена чаша се продават под 500 долара

В Галапагос двата вида могат да се видят гнездящи един до друг, но когато птиците фрегати се виждат във въздуха, те обикновено са великолепни птици фрегата, тъй като птиците от Голямата фрегата са склонни да се хранят много по-навътре в морето. Както при трите подобни вида птици Booby, подобни видове птици фрегати избягват конкуренцията, като се хранят на различни места.



Можете да различите двата вида птици фрегати по звуците им - една голяма птица фрегата издава „поглъщащ“ шум като пуйка, докато една великолепна птица фрегата ще издаде тракащ или барабанен звук.

Големите птици-фрегати са големи, с преливащи се черни пера (женските имат бял подбедра), с дълги крила (размахът на мъжките крила може да достигне 2,3 метра) и дълбоко раздвоени опашки. Мъжките имат надуваеми червени торбички за гърло, които надуват, за да привлекат женските по време на брачния сезон.

И двата вида птици фрегати имат изключително високи съотношения на размах на крилата към телесно тегло, което им позволява да се реят и да летят изключително добре и с отличен контрол. Използвайки този контрол, птиците фрегати редовно крадат храна от други птици, като ги хващат за перата на опашката им и ги разклащат, докато не възвърнат храната си.

Птиците фрегати обаче също са способни да заловят собствената си плячка. Тъй като птиците фрегати имат само малка маслена жлеза и много малка хидроизолация в крилата си, птиците фрегати не могат да се гмуркат и вместо това трябва да разчитат на превъзходния си висш пилотаж, за да изтръгнат летящи риби от въздуха.

Птиците фрегати не плуват и не могат да ходят добре и не могат да излитат от равна повърхност. С най-голямото съотношение на размах на крилата спрямо телесното тегло на която и да е птица, те по същество са въздушни, способни да останат вдигнати повече от седмица, кацайки само за нощуване или размножаване на дървета или скали.

За да привлекат женски, мъжките птици-фрегати ще взривят яркочервената си торбичка за гърло и ще се разхождат силно, докато женските преминават над тях. След това женските ще изберат подходящ мъжки и ще кацнат до него. Мъжът реагира, като разтваря огромните си крила около женската, за да я предпази от други мъже. По-долу можете да видите кратко видео за ритуал на чифтосване на птицата фрегата Галапагос.

немска овчарка всички цветове

След чифтосването се слага едно яйце и въпреки че бебето птица фрегата може да лети след около пет месеца, то остава при родителите си и зависи от тях за около година. Поради тази дълга инвестиция във всяка мацка, птиците фрегати могат да се чифтосват само веднъж през година.

Типично е да се видят непълнолетни толкова големи, колкото родителите им чакат да бъдат нахранени. Когато седят в очакване на безкрайни часове под жаркото слънце, те заемат енергийно ефективна поза, в която главата им е увиснала, и седят толкова неподвижни, че изглеждат мъртви. Но когато родителят се върне, те ще се събудят, ще поклатят глава и ще крещят, докато родителят не отвори устата си. Гладуващият непълнолетен потапя глава в гърлото на родителите и накрая се храни.




Снимката е предоставена от Д-р Хейс Къминс, Университет в Маями

Женските великолепни птици-фрегати са черни, но имат бели гърди и долни страни на врата и кафява лента на крилата. Женските великолепни грифове имат пръстен със сини очи. Младите птици имат бяла глава и бяло под части.

Птиците фрегати се хранят предимно с риба, а също така атакуват и други морски птици, за да ги принудят да дезоргизират храната си. Птиците фрегати никога не кацат на вода и винаги вземат хранителните си продукти в полет.