Гигантска костенурка от Галапагос

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Гигантска костенурка от Галапагос е може би най-добре познатото животно на Галапагоските острови. Гигантските костенурки на Галапагос продължават да растат, докато станат на около 40-50 години и могат да достигнат тегло от 500 паунда. Гигантската костенурка на Галапагос може да нарасне до 5 фута височина, което ги прави най-големите костенурки в света. Като цяло те са най-дълго живеещите от всички гръбначни животни (животни с гръбначен стълб).

Гигантската костенурка на Галапагос може да живее повече от 100 години, като най-старата регистрирана костенурка е на 152 години.





Смята се, че гигантските костенурки принадлежат само към един вид, Геохелонен слон , с 14 различни раси или подвида, от които се смята, че четири са изчезнали. Съществува само един мъж, Самотен Джордж, от четирите изчезнали раси. Преди това той е живял на остров Пинта, но в момента се съхранява в изследователската станция Чарлз Дарвин.

Много е тъжно да ви информирам, че днес, 26 юни 2012 г., служителите в Националния парк Галапагос в Еквадор съобщават, че Lonesome George, гигантската костенурка, за която се смята, че е последната от нейния подвид, е починал. Учените са изчислили, че той е бил на около 100 години. Самотният Джордж се превърна в символ на Галапагоските острови и няма да бъде забравен. RIP Самотен Джордж.

Вероятно всички настоящи раси на Гигантска костенурка са се развили в Галапагос от общ прародител, пристигнал от континента, плаващ в океанските течения. Въпреки че това изглежда невероятно пътуване, известно е, че Галапагоските костенурки могат лесно да плават в морска вода. Само една бременна жена или един мъж и една жена трябва да пристигнат по този начин и след това да оцелеят, за да бъде колонизиран Галапагос.

Еволюцията на гигантската костенурка

Първоначалният прародител на костенурките вероятно е бил с нормален размер и еволюира до днешните гиганти след пристигането му в Галапагос. Това се дължи на феномен, наблюдаван в много островни екосистеми, където гигантизмът еволюира, защото вече няма нужда да се криете от хищниците и защото няма други подобни животни, които да се състезават за храна. След като костенурките се разпространят около архипелага, те са се развили на изолираните си острови в различните раси, които виждаме днес, някои с куполни карапаци (черупки), а други с карапаци със седла. Смята се, че необичайната форма на седлото се е развила няколко пъти на различни острови, което показва, че тя трябва да бъде много успешен дизайн за живота в Галапагос.

Днес на островите са останали само 15 000 костенурки, различните подвидове са разпръснати около различните острови, докато преди е имало около 250 000.

Местообитание на гигантска костенурка

Околната среда и климатът на островите Галапагос варират от остров до остров. Костенурките със седловина са склонни да обитават по-горещите, по-сухи острови с оскъдна растителност, докато Купаловидните костенурки обитават по-хладните, влажни острови с буйна растителност.

Гигантска костенуркова диета

Галапагоските костенурки са тревопасни животни, което означава, че не ядат месо, а само зеленчуци. Диетата им се състои предимно от кактуси, плодове, лозя, треви и друга растителност. Костенурките могат да съхраняват храна и вода много ефективно и за много дълго време. Това означава, че те могат да се хранят без да ядат или пият до една година.

Гигантските костенурки също могат да оцелеят за дълги периоди от време, като са насилствено лишени от всички течности, като разграждат телесните си мазнини, за да произвеждат вода.

Поведение на гигантска костенурка

Подобно на други влечуги, галапагоските костенурки са хладнокръвни животни. Те прекарват голяма част от деня си, попивайки слънцето, за да се стоплят. Когато слънцето залезе и температурата се охлади, костенурките спят частично потопени в кал, вода или четка, за да се затоплят. Костенурките са изключително миролюбиви същества.

кученца смес от чиауа и йорки

Костенурките са бавно движещи се влечуги със средна скорост на ходене на дълги разстояния от 0,3 км / ч. Въпреки това, въпреки че хранещите гигантски костенурки се движат бавно, сърфират без видима посока, ако имат цел, като например да се преместят във вода или места за гнездене, те могат да се движат с изненадваща скорост и решителност предвид техния размер. Съобщава се, че маркираните лица са изминали 8 мили за 2 до 3 дни.

Костенурките имат класически пример за симбиотична връзка на мутуализъм с някои видове галапагоски чинки. Финчът подскача пред костенурката, за да покаже, че е готов и след това костенурката се издига високо на краката си и изпъва врата си, така че птицата да може да достигне кърлежи по кожата си, като по този начин освобождава костенурката от вредни паразити и осигурява чинката с лесна храна. Други птици, включително Галапагоски ястреб и мухоловки , често използват костенурки като наблюдателни пунктове, от които да видят плячката си.

Размножаване на гигантска костенурка от Галапагос

Чифтосването се случва по всяко време на годината, въпреки че има сезонни пикове, обикновено между януари и август. Когато два зрели мъжки се срещнат през брачния сезон, те ще се издигнат на крака и ще изпънат вратовете си, за да оценят господството. По-късата костенурка ще отстъпи, оставяйки по-високата, по-голяма костенурка да се чифтосва с женската. В групи костенурки от смесени островни популации мъжките седлари имат предимство пред кубетата. Наблюдавани са разочаровани недоминиращи мъже, опитващи се да се чифтосват с други мъже и камъни.

Мъжът костенурка силно извива и клати глава, за да привлече женска. След това мъжът набива женската с предната част на черупката си и сгъва откритите й крака, докато тя ги влече, обездвижвайки я. Чифтосването може да продължи няколко часа и мъжете могат да ‘реват’ дрезгаво. Мъжките имат вдлъбната основа на черупката си и монтират женските отзад. Той носи опашката си, която приютява пениса в женските клоаки.

След чифтосването (между юни и декември), женските пътуват на няколко километра, за да достигнат до места за гнездене на суха, песъчлива земя (често близо до брега). Изкопаването на гнезда е сложна задача и отнема няколко часа, понякога разпределени в продължение на няколко дни. Извършва се на сляпо, като се използват само задните крака, за да се изкопае 30-сантиметрова дълбока дупка, в която снася от две до шестнадесет яйца с твърда черупка с големината на тенис топки (броят им варира в зависимост от населението). Женската прави кална запушалка за гнездовата дупка от пръст, смесена с урина, и оставя яйцата да се инкубират.

Малките излизат от гнездото 120 до 140 дни по-късно (между декември и април) и може да тежат само 80 грама и да са с размери 6 сантиметра. Температурата играе роля в пола на люпенето: ако температурата в гнездото е ниска, ще се излюпят повече мъже; ако е високо, ще се излюпят повече женски. Когато младите костенурки изплуват от черупките си, те трябва да изкопаят пътя си на повърхността, което може да отнеме до един месец. Ястребите са може би единственият местен хищник на люпилите костенурки.

Полът може да се определи, когато костенурката е на 15 години, а половата зрялост е достигната на 20 до 25 години. Костенурките растат бавно за около 40 години, докато достигнат пълния си размер.

Цикълът на активност на Гигантската костенурка

* Събудете се около 7 - 8 сутринта

* Прекарвайте повечето време в търсене на храна

* Прекарват до 16 часа на ден дремещи.

* Те са склонни да дремят наполовина потопени в кал или вода

* Повечето пътувания се извършват рано сутрин или късно следобед

* Те се пенсионират рано и остават на същото място до залез слънце

* Понякога са били виждани да пътуват през водни дупки през нощта



Ода на самотния Джордж

Аз съм аз, Самотен Джордж, бавен и стар,

Изживях живота си, харесах всичко,

Ходих по тези земи, знам за всичко,

Не съдете по-късните си години, бях толкова крехка,

Виждал съм толкова много, имам много приятели,

Напускам те сега, дойде моето време,

Винаги ще бъда с теб.

чихуахуа смесен с териер

Георги хх