Галапагосска полетна морска птица корморан

Източник на изображението

Безплатна морска птица корморан

The Безпланен корморан (Phalacrocorax harrisi), известен също като Галапагоски корморан , е корморан, роден на Галапагоските острови и пример за изключително необичайната фауна там.

Flightless Cormoran е уникален с това, че е единственият корморан, който е загубил способността си да лети.

След като е бил поставен в собствения си род, Nannopterum или Compsohalieus, въпреки че сегашната таксономия го поставя в рода с повечето други корморани, Phalacrocorax.



Със само 1500 оценени индивида, това е една от най-редките птици в света и е обект на активна програма за опазване.

Както всички корморани, тази птица има плетени крака и мощни крака, които я тласкат през океански води, докато търси плячката си от риби, змиорки, малки октоподи и други малки същества. Безплатни корморани се хранят близо до дъното и на не повече от 100 метра от брега.

The Flightless Cormoran е най-големият член на семейството си. Той е с дължина 89 - 100 сантиметра (35 - 40 инча) и тежи 2,5 - 5,0 килограма (5,5 - 11 паунда). Крилата му са с размери около една трета, необходими на птица с нейните пропорции да лети. Килът на гръдната кост, където птиците закрепват големите мускули, необходими за полет, също е силно намален.

Горната част е черна, а долната част е кафява. Дългият им клюн е закачен на върха, а окото е тюркоазено. Подобно на всички членове на семейство кормонасови, и четирите пръста са съединени от кожена решетка. Мъжете и жените са сходни на външен вид, въпреки че мъжете са склонни да бъдат по-големи. Непълнолетните обикновено са подобни на възрастните, но се различават по това, че са с лъскав черен цвят с тъмно око. Възрастните произвеждат ниско ръмжене.

Перата на Flightless Cormorants не са водоустойчиви. След всяко гмуркане те прекарват времето си в сушене на малките си крилца на слънчева светлина. Техните полетни и контурни пера много приличат на тези на другите корморани, но телесните им пера са много по-дебели, по-меки, по-плътни и подобни на косата. Flightless Cormorant произвежда много малко масло от техните жлези. Въздухът, попаднал в плътното им оперение, им пречи да се подгизнат.

Този уникален корморан е ендемичен за Галапагоските острови, Еквадор, където има много ограничен ареал. Неполетният корморан се намира само на два острова: Фернандина, където се среща главно на източния бряг, както и на северното и западното крайбрежие на Исабела. Популацията на Flightless Cormorants е претърпяла тежки промени. Събитието в Ел Нино от 1983 г. доведе до 50% намаляване на населението до едва 400 индивида. Популацията обаче бързо се възстановява и през 1999 г. се изчислява на 900 индивида.

синьо носово кафяво питбул

Безлетният корморан обитава скалистите брегове на вулканичните острови, на които се среща. Храни се в плитки крайбрежни води, включително заливи и проливи, и рядко се подвизава на повече от един километър от гнездещите райони.



Гнезденето се случва през най-студените месеци (юли - октомври), когато морската храна е най-обилна и рискът от топлинен стрес за пилетата е намален. По това време се образуват размножителни колонии, състоящи се от около 12 двойки. Ухажването на този вид започва в морето. Мъжкият и женският плуват един около друг с огънати вратове в змийско положение.

След това полетните корморани се придвижват на сушата. Обемното гнездо на водорасли, разположено точно над знака за отлив, е увеличено с „подаръци“, включително предмети като въже и капачки за бутилки, които се представят на женската от мъжкия пол.

Обикновено женската снася по три белезникави яйца на клад, макар че обикновено оцелява само една мацка. И мъжете, и жените споделят инкубация. След като яйцата се излюпят, и двамата родители продължават да споделят отговорностите за хранене и размножаване (защита на пилетата от излагане на топлина и студ), но след като пилетата са достатъчно големи, за да бъдат независими и ако хранителните запаси са в изобилие, женската ще напусне мъж да продължи родителството и тя ще си тръгне, за да си намери нов партньор. Женските могат да се размножават три пъти за една година. Въпреки че популацията им е малка, Flightless Cormorants могат да се възстановят доста бързо от екологични бедствия.

хъски, смесени с поран

Неполетният корморан еволюира върху островно местообитание, което не съдържа хищници. Нямайки врагове и приемайки храната си предимно чрез гмуркане по богатите на храна брегове, птицата в крайна сметка стана нелетяща. Обаче от откриването им от човека, островите не са останали свободни от хищници. През годините на островите са били въведени котки, кучета и прасета. Освен това тези птици не се страхуват от човека и лесно могат да бъдат приближени и прибрани.

Фактът, че тази уникално адаптирана птица се среща в толкова малък обхват и в толкова малък брой, значително увеличава нейната уязвимост към случайни събития като екологични бедствия (особено замърсяване с нефт), екстремни климатични събития и въвеждане на болести или хищници. За съжаление морските смущения като тези, причинени от събитията в Ел Ниньо * стават все по-екстремни. И все пак способността му да се размножава бързо може да му позволи да се възстанови от бедствия, стига популацията да остане над критичното ниво.

Поради тези фактори, Flightless Cormoran е една от най-редките птици в света. Проучване, проведено от изследователската станция Чарлз Дарвин през 2004 г., показва, че понастоящем видът има население от около 1500 индивида.

Всички популации от този вид се намират в Националния парк и морски резерват Галапагос.

* El Niño - глобално свързано явление океан-атмосфера. Подписите на Тихия океан, Ел Ниньо и Ла Ниня са важни температурни колебания в повърхностните води на тропическия източен Тихи океан