Галапагоски перки

Източник на изображението

Остров Галапагоски фин китове

The Краен кит (Balaenoptera physalus) е известен още като „кит на финбек“ или „кит на бръснач“. Пръв китът е вторият по големина кит и второто по големина живо животно след Синият кит . Потвърдени са само няколко наблюдения. Най-доброто място за наблюдение би бил западният архипелаг на Галапагос.

Китът на перките се среща във всички световни океани, от полярните до тропическите води. Китът на перки липсва само във води близо до ледения пакет както на северния, така и на южния полюс и относително малки участъци от водата далеч от открития океан. Най-висока гъстота на населението се среща в умерените и прохладни води.

Джак Ръсел Chiuaua Cross

Характеристики на китове на перки

Пръв китът обикновено се отличава с голямата си дължина и стройна фигура. Средният размер на мъжете и жените е съответно 19 и 20 метра (62 и 66 фута).



Пълноразмерен фин кит никога не е бил претеглен, но изчисленията показват, че 25-метрова (82 фута) животно може да тежи 70 000 килограма (154 000 паунда). Пълната физическа зрялост се достига едва между 25 и 30 години, въпреки че е известно, че китовете Фин живеят до 94-годишна възраст. Новороденият фин кит е с дължина около 6,5 метра (21 фута) и тежи приблизително 1800 килограма. Големите животни помагат за идентификация и обикновено се бърка само с Синият кит , Ти си Кит или Bryde’s Whale .

Китът на перки има кафяво сив връх и отстрани и белезникава долна страна. Има заострена муцуна, сдвоени дупки и широка, плоска трибуна. Две по-светли шеврони започват по средната линия зад дупките и се наклоняват надолу по страните към опашката по диагонал нагоре към гръбната перка, като понякога се извиват напред на гърба. Китът на перки има голям бял петно ​​от дясната страна на долната челюст, докато лявата страна на челюстта е сива или черна.

Китът на перки има серия от 56 - 100 гънки или жлебове по дъното на тялото, които се движат от върха на брадичката до пъпа, което позволява на областта на гърлото да се разшири значително по време на хранене. Китът на перки има извита, изпъкнала (60 см, 24 инча) гръбна перка на около три четвърти от пътя по гърба. Неговите плавници са малки и заострени, а опашката му е широка, насочена към върха и назъбена в центъра.

Когато китът изплува, гръбната перка се вижда скоро след чучура. Чучурът им е вертикален и тесен и може да достигне височина от 6 метра. Китът на перките ще духа един до няколко пъти при всяко посещение на повърхността, като всеки път остава близо до повърхността за около една и половина минути. Опашката им остава потопена по време на последователността на изплуване. След това китът фин се гмурка на дълбочина до 250 метра (820 фута), като всяко гмуркане продължава между 10 и 15 минути. Известно е, че китовете на перки изскачат напълно от водата.

„Фин китът“ е един от най-бързите китоподобни и може да поддържа скорост от 37 километра в час (23 мили в час) и са регистрирани изблици, надвишаващи 40 километра в час (25 мили в час), което спечели прякора на фин кита “ хрътката на дълбините “.

Възрастен фин кит има между 262 и 473 чинии от всяка страна на устата. Всяка плоча е направена от кератин, който се разпада на фини власинки по краищата вътре в устата близо до езика. Всяка плоча може да измерва до 76 сантиметра (30 инча) дължина и 30 сантиметра (12 инча) ширина. Китът фин рутинно се гмурка на дълбочина до 250 метра (820 фута), където изпълнява средно четири „изпада“, където се храни с натрупвания на крил. Всяка глътка осигурява на кита приблизително 10 килограма (20 паунда) крил. Един кит може да консумира до 1800 килограма храна на ден.

пълно бело сибирско хъски

Размножаване на китове на перки

Чифтосването се случва в умерените морета с ниска ширина през зимата и периодът на бременност е единадесет месеца до една година. Новороденото отбива майка си на 6 или 7 месечна възраст, когато е с дължина 11 или 12 метра (36 до 39 фута), а телето следва майката до зимната хранителна площадка. Женските се размножават на всеки 2 до 3 години, като се съобщава за 6 телета, но самотните раждания са много по-чести. Женските перки китове достигат полова зрялост между 3 и 12 годишна възраст.

Диета на китове на перки

Fin Whale е филтър-хранилка, хранеща се с дребни ученически риби, калмари и ракообразни, включително мизиди (скаридни същества) и крил. Храни се чрез отваряне на челюстите, докато плува с относително висока скорост. Скоростта му го кара да поглъща до 18 000 галона вода на един дъх. След това той затваря челюстите си и изтласква водата от устата си през балея, което позволява на водата да си тръгне, докато улови плячката. Наблюдавани са и китове на перки, които обикалят с високи скорости рибни ята, уплътняват училището в стегната топка, след което се обръщат настрани, преди да погълнат рибата.

Поведение на китове на перки

Китовете на перки са по-стадни от другите роркали и често живеят на групи от 6 - 10 индивида, въпреки че на местата за хранене могат да се наблюдават струпвания до 100 животни.

Подобно на други китове, мъжкият фин кит е наблюдаван да издава дълги, силни, нискочестотни звуци. Вокализациите на Сини китове и Крайни китове са най-ниските известни звуци, издадени от всяко животно.

Най-висока гъстота на населението се среща в умерените и прохладни води. Финският кит е по-малко гъсто населен в най-горещите, екваториални региони. Предпочита дълбоки води извън континенталния шелф пред плитки води.

Състоянието на опазване на китовете Фин е класифицирано като „застрашено“.